#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prenatální expozice cigaretovému kouři a chování dětí v 18 měsících věku Výsledky studie ELSPAC


Authors: L. Kukla 1;  D. Hrubá 2;  M. Tyrlík 3
Authors‘ workplace: Oddělení preventivní a sociální pediatrie Ústavu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví LF MU, Brno vedoucí prof. MUDr. J. Holčík, DrSc. 1;  Ústav preventivního lékařství LF MU, Brno vedoucí prof. MUDr. Z. Brázdová, DrSc. 2;  Psychologický ústav FF MU, Brno vedoucí prof. PhDr. M. Svoboda, CSc. 3
Published in: Čes-slov Pediat 2005; 60 (2): 70-76.
Category: Original Papers

Overview

Ve studii ELSPAC, započaté v roce 1990 a zahrnující kohortu rodičovských párů a jejich dětí z Brna a okresu Znojmo, bylo do anamnestického dotazníku zkoumajícího děti ve věku 18 měsíců zařazeno mnoho znaků charakterizujících jejich chování. Autoři se zaměřili na hodnocení rozdílů mezi dětmi s různou prenatální expozicí cigaretovému kouři.

Prenatální expozice dítěte pasivnímu kouření byla sledována z anamnestických výpovědí matek ve 20. týdnu těhotenství a po porodu o jejich aktivním kuřáctví. Podle nich byly vybrány jen děti neexponované, jejichž matky nikdy nekouřily, exponované v první polovině těhotenství a exponované po celou dobu těhotenství. Rozdíly mezi oběma skupinami dětí s různou prenatální expozicí byly porovnávány se skupinou neexponovaných dětí a hodnoceny statisticky v programu SPSS (testy Pearsonův chí-kvadrát, lineární asociace, poměr pravděpodobnosti a ANOVA).

Z mnoha desítek znaků použitých pro hodnocení kognitivního a behaviorálního vývoje dětí ve věku 18 měsíců bylo jen několik, kterými se děti prenatálně exponované častěji lišily od dětí neexponovaných: výskyt tiků a trhavých pohybů, neznalost významů slov označujících rodiče, absence některých gest z neverbální komunikace byla obvykle zvýšená v obou různě exponovaných skupinách při srovnání s dětmi neexponovanými. Jiný pohled však poskytuje hodnocení znaků temperamentu: podle těch, ve kterých byly nalezeny významné rozdíly, byly děti exponované jen v první polovině těhotenství spíše ostýchavější, méně temperamentní, zatímco děti exponované po celé prenatální období smělejší, odvážnější, vstřícnější.

Různé epidemiologické studie přinášejí doklady o tom, že prenatální a postnatální expozice pasivnímu kouření má poškozující účinky na chování a mentální výkonnost. Z tohoto hlediska jsou obvykle sledovány děti v předškolním, školním a dorostovém věku. Ve studii ELSPAC byly určité rozdíly týkající se mentálního vývoje dětí exponovaných v prenatálním období nalezeny už ve věku 18 měsíců. Soubor bude podobným způsobem analyzován i v dalších věkových etapách.

Klíčová slova:
chování dětí, prenatální expozice cigaretovému kouři, pasivní kouření


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#