#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nijmegen breakage syndrom (NBS)


: E. Seemanová;  P. Jarolím
: Ústav biologie a lékařské genetiky 2. LF UK, FNsP v Motole, Praha, vedoucí prof. MUDr. P. Goetz, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha, ředitel MUDr. RNDr. P. Jarolím, DrSc.
: Čes-slov Pediat 1999; (2): 97-101.
:

Nijmegen breakage syndrom (NBS) je autozomálně recesivně dědičný syndrom chromozomální instability.Klinické projevy zahrnují prenatální a postnatální růstovou retardaci, závažnou kongenitální mikrocefalii, humo-rální a celulární imunodeficienci, opakované respirační infekty se sklonem k bronchiektáziím a vývoj většinoulymforetikulární malignity v dětství. Charakteristická facies s prominencí středních obličejových partií a nosu,ustupujícím nízkým čelem, retromikrognatií a velkými ušními boltci se vyvíjí po 3. roce věku. Laboratorní nálezynízkých imunoglobulinů, chromozomálních zlomů s typickými translokacemi chromozomů 7/14, buněčné i chro-mozomální hyperradiosenzitivity a radiorezistence syntézy DNA podporují diagnózu NBS. Gen způsobující NBSbyl objeven v roce 1998 a nazván NBS1. Přímá detekce mutace v NBS1 genu (slovanská 657del5, delece 5nukleotidů v pozici 657) umožňuje exaktní diagnózu postnatální i prenatální. Gen kóduje protein nibrin, jehožfunkcí je oprava chromozomálních zlomů po ionizačním záření. U homozygotů se chybějící nibrin projevíporuchou stability DNA (DNA repair disorder) vedoucí k malignímu procesu. Radiosenzitivita homozygotů máklinické důsledky pro vznik a léčbu malignit.

Klíčová slova:
Nijmegen breakage syndrom, autozomálně recesivní dědičnost, chromozomální instabilita,hyperradiosenzitivita, riziko nádorů, NBS1 gen, nibrin, slovanská mutace NBS genu

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#