#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Postižení plic u vybraných systémových revmatických onemocnění evidovaných v české klinické databázi/registru


Authors: R. Svobodová;  J. Vencovský;  R. Bečvář;  M. Olejárová;  C. Dostál
Authors‘ workplace: Revmatologický ústav, Praha
Published in: Čes. Revmatol., 14, 2006, No. 3, p. 114-121.
Category: Original Papers

Overview

Cíl:
Cílem práce bylo sledování výskytu plicního postižení u pacientů se systémovým onemocněním pojiva. Současně byla provedena korelace tohoto postižení s přítomností specifické protilátkové aktivity a s klinickou aktivitou příslušného onemocnění.

Metoda:
Ke zjištění frekvence plicního onemocnění byl v rámci klinické databáze po dobu 5 let sledován výskyt klinických manifestací postižení plic u pacientů se systémovým lupusem erythematodes, systémové sklerodermie, poly/dermatomyozitidy a smíšeným onemocněním pojiva. Celkem bylo do registru zařazeno 2107 pacientů, z toho 270 se systémovým lupusem erythematodes, 121 se systémovou sklerodermií, 104 s poly/dermatomyozitidou a 18 pacientů se smíšeným onemocněním pojiva. Plicní postižení bylo hodnoceno na základě klinického nálezu, funkčního vyšetření plic, rentgenového vyšetření a v indikovaných případech i vyšetření počítačovou tomografií s vysokou rozlišovací schopností.

Výsledky:
Z 270 pacientů se systémovým lupusem erythematodes bylo celkem 75 s plicní manifestací onemocnění, z toho 45 pacientů mělo postižení plic blíže nespecifikované a u 53 pacientů se objevila pleuritida. Antinukleární protilátky byly pozitivní téměř u 85 % pacientů, protilátky proti dvojvláknové deoxyribonukleové kyselině u 45 % pacientů. U 75 % nemocných bylo onemocnění hodnoceno jako aktivní podle indexu aktivity onemocnění systémového lupusu erythematodes. Z celkového počtu pacientů se systémovou sklerodermií bylo s plicním postižením 76, z toho u více než 70 % byly přítomny antinukleární protilátky a u 52 % nemocných protilátky proti topoizomeráze I. Onemocnění bylo středně aktivní u 36 pacientů. Plicní postižení u pacientů s poly/dermatomyozitidou bylo prokázáno u 71 z nich, z 18 pacientů se smíšeným onemocněním pojiva se plicní onemocnění projevilo u 3.

Závěr:
Byl zjištěn častý výskyt postižení plic u pacientů se systémovým onemocněním pojiva. Častěji bylo zjištěno u pacientů s poly/dermatomyozitidou (68,3 %) a se systémovou sklerodermií (62,8 %). Plicní projevy u pacientů se systémovým lupusem se vyskytovaly ve 27,8 %, a nejméně byly zachyceny u pacientů se smíšeným onemocněním pojiva (16,7 %). Četnost některých forem postižení plic u pacientů se systémovým onemocněním v registru odpovídá výskytu udávaném v zahraniční literatuře.

Klíčová slova:
systémový lupus erythematodes, systémová sklerodermie, polydermatomyozitida, smíšené onemocnění pojiva, plicní postižení


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#