#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cholecystektomie – rizikový faktor karcinomu endometria?


Authors: J. Chovanec 1;  J. A. Bienertová-Vašků 2;  Z. Dostálová 1;  M. Janků 1
Authors‘ workplace: Gynekologicko - porodnická klinika, Lékařská fakulta MU, Brno, přednosta prof. MUDr. P. Ventruba, DrSc. 1;  Institut patologické fyziologie, Lékařská fakulta MU, Brno, přednosta prof. MUDr. A. Vašků, CSc. 2
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(6): 419-423
Category: Original Article

Overview

Cíl:
Cílem práce bylo zjistit, zda je incidence cholecystektomie častější u pacientek s korporálním karcinomem a zda přítomnost anamnestického údaje cholecystektomie u pacientek s korporálním karcinomem má vliv na průběh a výsledky léčby tohoto nádorového onemocnění.

Typ studie:
Retrospektivní studie.

Materiál a metodika:
Do studie bylo zařazeno 470 žen s karcinomem těla děložního, skupina byla rozčleněna na pacientky s provedenou cholecystektomií nebo bez ní. Kontrolní skupinu tvořilo 370 pacientek. Všechny pacientky byly diagnostikovány a následně léčeny na Gynekologicko-porodnické klinice FN Brno v období od ledna 2004 do prosince 2006.

Výsledky:
Neprokázali jsme statisticky významný rozdíl ve vzniku korporálního karcinomu s ohledem na provedenou cholecystektomii, nebyl nalezen rozdíl v gradingu ani ve stadiu podle FIGO. Můžeme ovšem říci, že pacientky s korporálním karcinomem a cholecystektomií mají výrazně vyšší BMI.

Závěr:
Vztah mezi cholecystektomií a korporálním karcinomem může být ovlivněn mnoha faktory. Dá se však předpokládat, že patologické procesy cholelitiázy patofyziologicky souvisejí s rozvojem změn, které patří mezi hormonální rizikové faktory pro vznik karcinomu těla děložního.

Klíčová slova:
karcinom endometria, cholecystolitiáza, cholecystektomie, obezita, hormonální faktory


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#