#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Embolizace děložních tepen při léčbě myomů z pohledu pacientek


Authors: Z. Fučíková 1;  M. Mára 1;  J. Mašková 2,3;  D. Kužel 1;  P. Fencl 3;  J. Svárovský 1,4;  P. Drbohlav 1;  J. Mašata 1;  J. Křivánek 3
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. A. Martan, DrSc. 1;  Radiodiagnostická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Daneš, CSc. 2;  Radiodiagnostické oddělení ÚVN, Praha, primář pplk. MUDr. F. Charvát 3;  Gynekologické oddělení ÚVN, Praha, primářka MUDr. H. Kašpárková 4
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(5): 383-388
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Získat informaci o zpětném pohledu pacientek na léčbu myomů pomocí embolizace uterinních arterií (UAE).

Typ studie:
Retrospektivní multicentrická klinická studie.

Název a sídlo monitorujícího pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha.

Metodika:
45 žen, které v letech 1999–2003 podstoupily UAE z indikace uterus myomatosus, bylo obesláno dotazníkem. Dotazník obsahoval celkem 26 otázek, týkajících se informovanosti pacientek a jejich očekávání od výkonu, průběhu embolizace, časných obtíží (postembolizační syndrom) a celkového hodnocení léčby v delším časovém odstupu. Část žen, které na dotazník odpověděly a byly ochotny spolupracovat, byla následně konzultována, vyšetřena a zařazena do sledování, popřípadě jim byla doporučena další léčba.

Výsledky:
Ze 45 pacientek ve věku od 26 do 48 let odpovědělo na dotazník 31 (68,9 %). UAE byla indikována 12krát (38,7 %) pro symptomy myomů, 10krát (32,3 %) pro sterilitu, 5krát (16,1 %) jako prevence růstu myomů před plánovanou graviditou a 4krát (12,9 %) pro asymptomatický, ale rostoucí myom. Celkem 27 žen (87,1 %) uvedlo, že jim byla nabídnuta i jiná alternativa léčby, kterou odmítly. Intenzita obtíží, způsobených výkonem, splnila očekávání u 18 (58 %) žen, 5krát byl výkon méně nepříjemný a 8krát horší než předpokládaly. Dlouhodobé výsledky hodnotí kladně 87,1 % pacientek, jen 12,9 % považuje léčbu za neúspěšnou. Z 11 žen plánujících graviditu 5 otěhotnělo, z toho 3 porodily v termínu porodu a 2 potratily v I. trimestru.

Závěry:
Hodnocená metoda je z hlediska pacientek vysoce úspěšná, dobře tolerovaná a zatížená nízkým rizikem komplikací. Zda ji lze rutinně nabízet i ženám, které plánují graviditu, nelze v současné době jednoznačně zodpovědět.

Klíčová slova:
embolizace děložních tepen, hodnocení výkonu pacientkami, myom, postembolizační syndrom


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 5

2005 Issue 5

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#