#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Národní portály jako oficiální komunikační platforma screeningových programů


Authors: J. Gregor 1;  L. Dušek 1,2;  O. Májek 1,2;  L. Šnajdrová 1
Authors‘ workplace: Institut biostatistiky a analýz, LF a PřF MU, Brno 1;  Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha 2
Published in: Klin Onkol 2014; 27(Supplementum 2): 124-127
doi: https://doi.org/10.14735/amko20142S124

Overview

Oficiální webové portály jsou důležitou komponentou informačního zázemí screeningových programů zhoubných nádorů. Poskytují aktuální a relevantní informace jak odborným pracovníkům ve zdravotnictví, tak i široké veřejnosti a zájemcům o preventivní vyšetření. Slouží také jako oficiální médium pro publikaci výsledků jednotlivých programů. České národní screeningové programy jsou prezentovány na adresách www.mamo.cz (screening karcinomu prsu), www.kolorektum.cz (screening kolorektálního karcinomu) a www.cervix.cz (screening karcinomu hrdla děložního).

Klíčová slova:
screening –  prevence –  informace –  webová stránka –  veřejnost

Úvod

Komplexní informační zázemí je jednou z klíčových a nepostradatelných komponent organizovaného screeningového programu. Součástí informačního zázemí však nejsou jen databáze či procesy hodnocení kvality programu, ale i webové portály, které slouží jako zdroj informací o screeningových programech i jako médium pro publikaci jejich výsledků.

České screeningové programy zhoubných nádorů jsou na internetu prezentovány na třech samostatných webových stránkách –  www.mamo.cz [1], www.kolorektum.cz [2] a www.cervix.cz [3] (obr. 1, tab. 1). Jejich obsah je spravován Institutem bio­statistiky a analýz Masarykovy univerzity a garantován příslušnými odbornými lékařskými společnostmi. Všechny tři weby mají vzhledem ke společnému zaměření velmi podobnou strukturu s tím, že nejdůležitější informace pro všechny cílové skupiny uživatelů jsou dostupné z titulní stránky, zatímco ostatní obsah je rozdělen do sekcí určených pro širokou veřejnost a pro odborné pracovníky ve zdravotnictví. Každý z webů je také registrován Národní technickou knihovnou jako pokračující on‑line zdroj a má přiděleno ISSN.

Table 1. Struktura webových stránek národních programů screeningu zhoubných nádorů.
Struktura webových stránek národních programů screeningu zhoubných nádorů.

Webové stránky národních programů screeningu zhoubných nádorů – www.kolorektum.cz, www.mamo.cz a www.cervix.cz.
Image 1. Webové stránky národních programů screeningu zhoubných nádorů – www.kolorektum.cz, www.mamo.cz a www.cervix.cz.

Informační struktura webových portálů

Nejvyhledávanějším tématem webů screeningových programů je bezesporu seznam a mapa screeningových pracovišť, tedy akreditovaných mamografických center, center pro screeningovou kolonoskopii a cytologických laboratoří. Interaktivní mapy umožňují uživateli vyhledat screeningová zařízení v okolí jeho bydliště a kontakty na ně; cesta od vyhledání příslušného zdravotnického zařízení k objednání na preventivní vyšetření je tedy velmi rychlá a snadná. Seznam screeningových center je pravidelně aktualizován na základě aktuálních podkladů od Ministerstva zdravotnictví ČR a informací z pracovišť samotných (např. kontaktní údaje, personální změny). Všechny webové portály také poskytují informační servis ze screeningového programu jako takového, přebírají i nejdůležitější zprávy týkající se vědeckého výzkumu dané dia­gnózy a informují také o akcích pro širokou veřejnost.

Další obsah webových portálů je již více či méně členěn podle toho, jaké cílové skupině je určen. Laický uživatel se tak může seznámit s dia­gnózou samotnou a vhodnou prevencí. Dozví se také všechny podstatné informace o tom, pro koho je daný screeningový program určen, jak a kam se může obrátit, pokud se chce do něj zapojit, jak se na vyšetření připravit a co ho při něm čeká. Přístupnou formou je také prezentována problematika léčby a její případné nepříznivé efekty na kvalitu života pacienta. Stránky www.mamo.cz navíc obsahují i on‑line poradnu, kde na dotazy týkající se mamografického screeningu a karcinomu prsu odpovídají lékaři z Komise odborníků pro mamární dia­gnostiku (KOMD).

Především pro odborné pracovníky jsou určeny informace o celém screeningovém procesu a indikaci vyšetření, je zde popsáno technické řešení sběru dat a veškerá související dokumentace. K dispozici je i legislativa, na jejímž základě je celý program organizován, formuláře a přihlášky. Velký prostor je věnován popisu epidemiologie dané dia­gnózy, a to jak na úrovni regionů a celé ČR, tak i v mezinárodním srovnání, přičemž jsou využita především data Národního onkologického registru ČR a mezinárodní studie GLOBOCAN. Další části odborné sekce popisují dia­gnostiku a léčbu onemocnění, včetně monitoringu kvality péče a přežití pacientů. Portály www.mamo.cz a www.cervix.cz rovněž poskytují prostor pro prezentaci organizací sdružujících zdravotnická zařízení a odborné pracovníky zapojené do screeningového programu –  Asociaci mamodia­gnostiků ČR a Asociaci akreditovaných cytologických laboratoří pro cervikální screening.

Další informace o screeningových programech

Screeningovým programům i prevenci onkologických onemocnění obecně se samozřejmě věnuje i mnoho dalších internetových stránek. Ně­kte­ré z nich jsou kvalitní a důvěryhodné, jiné méně. Vždy je proto vhodné si ověřit, kdo je autorem daných webových stránek a zda lze informace na nich zveřejněné považovat za směrodatné. Směrem k laické veřejnosti je rovněž nutné poznamenat, že žádná internetová stránka nebo poradna nenahradí přímou konzultaci s odborníkem, tedy s praktickým či odborným lékařem.

Mezi informační zdroje s garantovanou kvalitou patří zcela jistě oficiální web České onkologické společnosti ČLS JEP www.linkos.cz [4], kde je prevenci rakoviny a screeningovým vyšetřením věnována samostatná velmi obsáhlá sekce (http:/ / www.linkos.cz/ pro‑pacienty/ prevence/ ).

Další informace lze najít i na webech jednotlivých zdravotnických zařízení, která screeningová vyšetření poskytují; za všechny jmenujme Masarykův onkologický ústav, na jehož stránkách nalezneme mj. i záznam více než hodinového živého přenosu z Brněnských onkologických dnů 2013, kde přední čeští odborníci odpovídali na otázky o prevenci onkologických onemocnění (http:/ / www.mou.cz/ video‑ odpovedi‑ na‑ otazky‑ o‑ prevenci‑ rakoviny/ t4074).

Zájemce o epidemiologii zhoubných nádorů v ČR nalezne vše podstatné včetně interaktivních analýz na portálu SVOD (Software pro vizualizaci onkologických dat, www.svod.cz) [5].

Práce byla podpořena v rámci projektu 36/14//NAP „Vývoj a implementace metodiky hodnocení účinnosti adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů ČR“ v rámci programu „Národní akční plány a koncepce“ Ministerstva zdravotnictví ČR na rok 2014.

Autoři deklarují, že v souvislosti s předmětem studie nemají žádné komerční zájmy.

Redakční rada potvrzuje, že rukopis práce splnil ICMJE kritéria pro publikace zasílané do biomedicínských časopisů.

Mgr. Jakub Gregor, Ph.D.

Institut biostatistiky a analýz

LF a PřF MU

Kamenice 126/3

625 00 Brno

e-mail: gregor@iba.muni.cz

Obdrženo: 23. 9. 2014

Přijato: 29. 10. 2014


Sources

1. Májek O, Daneš J, Skovajsová M et al (eds). Mamo.cz –  Program mamografického screeningu v České republice [monografie na Internetu]. Brno: Masarykova univerzita; 2014 [citováno 29. srpna 2014]. Dostupný z: http:/ / www.mamo.cz.

2. Dušek L, Zavoral M, Májek O et al (eds). Kolorektum.cz – Program kolorektálního screeningu v České republice [monografie na Internetu]. Brno: Masarykova univerzita; 2014 [citováno 29. srpna 2014]. Dostupný z: http:/ / www.kolorektum.cz.

3. Májek O, Dvořák V, Dušek L et al (eds). Cervix.cz –  Program cervikálního screeningu v České republice [monografie na Internetu]. Brno: Masarykova univerzita; 2014 [citováno 29. srpna 2014]. Dostupný z: http:/ / www.cervix.cz.

4. Dušek L, Mužík J, Kubásek M et al (eds). Epidemiologie zhoubných nádorů v České republice [monografie na Internetu]. Brno: Masarykova univerzita; 2005 [citováno 30. srpna 2014]. Dostupný z: http:/ / www.svod.cz.

5. Linkos.cz [internetová stránka]. Česká onkologická společnost ČLS JEP, Česká republika; c2014 [citováno 2. září 2014]. Dostupné z: http:/ / www.linkos.cz.

Labels
Paediatric clinical oncology Surgery Clinical oncology

Article was published in

Clinical Oncology

Issue Supplementum 2

2014 Issue Supplementum 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#