#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Test přístrojů používaných v České republice k monitorování nervosvalového přenosu v anesteziologii


: M. Adamus 1;  P. Adamus 2;  R. Bělohlávek 3;  M. Ludma 3;  P. Hropko 3
: Klinika anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 1;  Rapid System, s. r. o., Olomouc 2;  Katedra informatiky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 3
: Anest. intenziv. Med., 17, 2006, č. 3, s. 145-155
: Anaesthesiology - Original Paper

Cíl studie:
Zhodnocení kvality přístrojů, používaných v České republice k monitorování nervosvalového přenosu během anestezie. Vyhodnocení, zda stimulátory pracují jako generátory konstantního proudu.

Typ studie:
Laboratorní, prospektivní, kontrolovaná studie.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Materiál a metoda:
Testovali jsme šest v České republice komerčně dostupných periferních nervových stimulátorů. Každý stimulátor jsme nechali pracovat do zátěže mezi 50 a 10000 ohmy (režim jednotlivého impulzu, proud od 10 do 60 mA). Na základě Ohmova zákona a osciloskopicky změřeného napětí na zátěži jsme určili skutečnou intenzitu proudu. Stanovili jsme tak zatěžovací charakteristiku všech stimulátorů. Osciloskopicky jsme zachytili tvar stimulační křivky v režimu jednotlivého impulzu. V každé měřené kategorii jsme seřadili přístroje od nejlepšího po nejhorší pro souhrnné srovnání.

Výsledky:
Nejpřesnější stimulační proud poskytovaly přístroje TOF-Guard® (Biometer) a TOF-Watch® SX (Organon). Přesnost všech stimulátorů (kromě Innervatoru NS252®, Fisher-Paykel) klesala s rostoucím stimulačním proudem. Nejkvalitnější tvar stimulační křivky dodával Multistim LA (Pajunk), jeden testovaný přístroj (AS/3™, Datex-Ohmeda) umožňuje jak akcelerometrické, tak elektromyografické vyhodnocení svalové odpovědi.

Závěr:
Všechny testované přístroje byly výrobcem deklarovány jako generátory konstantního proudu, podle výsledků testu však toto kritérium některé přístroje nesplňovaly (ParaGraph®, Vital Signs).

Klíčová slova:
nervosvalový přenos – periferní nervový stimulátor – monitorování – stimulační vzorec


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#