#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efekt perioperačního podávání ketaminu na potlačení vzniku chronické bolesti po operaci prsu – prospektivní studie


Authors: J. Málek 1;  A. Kurzová 1;  M. Bendová 2;  P. Nosková 1,3;  M. Strunová 1,4;  T. Vedral 5
Authors‘ workplace: Klinika anesteziologie a resuscitace, 3. LF UK a FNKV, Praha 1;  Klinika gynekologie a porodnictví, 3. LF UK a FNKV, Praha 2;  Anesteziologicko-resuscitační klinika, 2. LF UK a VFN, Praha 3;  Klinika gynekologie a porodnictví, 2. LF UK a VFN, Praha 4;  Klinika chirurgie, 3. LF UK a FNKV, Praha 5
Published in: Anest. intenziv. Med., 17, 2006, č. 1, s. 34-37
Category: Algeziology - Original Article

Overview

Cíl studie:
N-metyl D-aspartátové receptory (NMDAR) se účastní na centrální pooperační senzitizaci, a tím i na vzniku chronické pooperační bolesti. Blokátorem N-metyl D-aspartátových receptorů je také ketamin. V literatuře chybějí data o účinku perioperačně podávaného ketaminu na incidenci chronické pooperační bolesti, proto jsme se rozhodli tento efekt ověřit.

Typ studie:
Intervenční, prospektivní zaslepená randomizovaná klinická studie.

Název a sídlo pracoviště:
Klinika anesteziologie a resuscitace, Praha.

Materiál a metoda:
Po souhlasu etické komise a písemném poučeném souhlasu bylo do studie zařazeno 100 pacientek, kterým byla provedena totální mastektomie nebo kvadrantektomie pro zhoubný nádor prsu. Náhodně byly rozděleny na skupinu K, která dostávala od úvodu do operace kontinuálně ketamin 48 hodin v dávce 1 mg . kg⁻¹.den⁻¹, a na skupinu C, která dostala v tomtéž režimu placebo. Ostatní anestetický a analgetický režim byl shodný. Po 6 měsících od operace byly pacientky obeslány dotazníkem týkajícím se chronické bolesti.

Výsledky:
Celkem odpovědělo 40 respondentek ze skupiny C a 46 ze skupiny K (návratnost 86 %). Mezi skupinami nebyly rozdíly v demografických ani v pooperačně sledovaných parametrech včetně intenzity pooperační bolesti a typu operace. Ze sledovaných parametrů byla ve skupině C vs skupina K incidence chronické bolesti 14 (35 %) vs 14 (30 %, NS); z tohoto počtu byla bolest trvalá u 5 (36 %) vs 2 (14 %) respondentek (p = 0,15), a bolest intenzivnější než mírná u 9 (64 %) vs 5 (35 %) respondentek (p = 0,20).

Závěr:
Perioperačně kontinuálně podávaný ketamin vykazuje trend ke snížení výskytu trvalé, střední a silnější chronické bolesti po operaci prsu.

Klíčová slova:
ketamin – preemptivní analgezie – mastektomie – chronická bolest


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#