#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Systémové mykózy na JIP – nové diagnostické a léčebné možnosti


Authors: J. Haber 1;  I. Novák 2
Authors‘ workplace: I. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice, Praha 1;  JIP I. interní kliniky Fakultní nemocnice, Plzeň 2
Published in: Anest. intenziv. Med., 16, 2005, č. 4, s. 197-202
Category: Intensive Care Medicine - Original Paper

Overview

Během několika posledních desítek let dochází k postupnému zvyšování incidence invazivních mykotických infekcí u kriticky nemocných. Candida spp. jsou celosvětově čtvrtou nejčastější příčinou nozokomiálních infekcí krevního řečiště. Kandidóza a ostatní invazivní mykotické infekce se manifestují ve vzestupném trendu na jednotkách intenzivní péče (JIP). Tyto mykotické infekce jsou zatíženy vysokou mortalitou od 35 % do 60 %. Preventivní opatření vzniku těchto infekcí jsou velmi lákavá, ale cena léčby je vysoká, nejen v souvislosti s náklady na léčbu, ale i rizikem vývoje rezistence a s toxicitou. Naproti tomu tzv. preemptivní léčba se u multifokálně kolonizovaných nemocných na JIP ukázala jako efektivní strategie.

Moderní diagnostický přístup je tvořen užitím všech dostupných diagnostických prostředků včetně stanovení antigenů, protilátek, PCR technik, časné indikace HRCT (High Resolution Computed Tomography – počítačová tomografie s vysokým rozlišením), eventuálně histologického vyšetření. Terapie invazivních mykotických infekcí je založena na doporučeních, která se opírají o výsledky velkých validních studií: 1. vorikonazol – první volba u invazivní aspergilózy; 2. kaspofungin a vorikonazol – první volba u invazivní kandidózy (kromě amfotericinu a flukonazolu); 3. kaspofungin a vorikonazol jsou vhodné i pro empirickou antimykotickou léčbu.

Klíčová slova:
invazivní mykózy – Candida – Aspergillus – antimykotika – infekce – sepse


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#