#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv polymorfismů genů pro interleukin-6 a tumor nekrotizující faktor α na vnímání akutní bolesti


: O. Hrazdilová 1;  O. Šerý 2;  P. Ševčík 1
: Anesteziologicko-resuscitační klinika, LF Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice, Brno 1;  Laboratoř neurobiologie a molekulární psychiatrie, Katedra srovnávací fyziologie živočichů a obecné zoologie Přírodovědecká fakulta, Masarykovy univerzity, Brno 2
: Anest. intenziv. Med., 16, 2005, č. 4, s. 181-184
: Anaesthesiology - Original Paper

Cíl studie:
Cílem studie bylo ověřit předpokládanou závislost mezi -174 polymorfismem genu pro interleukin-6 (IL-6) a vnímáním akutní bolesti a dále ověřit vztah mezi -308 polymorfismem genu pro tumor nekrotizující faktor α (TNF-α) a akutní bolestí.

Soubor pacientů a metoda:
Tonzilektomie a turniketový test představovaly modely akutní bolesti. Soubor pacientů jsme rozdělili do skupin podle intenzity pooperační a turniketové bolesti měřené vizuální analogovou škálou (VAS) a podle tolerance pooperační bolesti v hodinách. Intenzitu a toleranci bolesti jsme měřili v 5hodinovém intervalu po tonzilektomii a porovnávali s -174 polymorfismem genu pro IL-6 a -308 polymorfismem genu pro TNF-α. Pro statistické zhodnocení závislosti jsme použili Spearmannův korelační koeficient a potom Mann-Whitney U test.

Výsledky:
Do asociační studie bylo zařazeno 284 pacientů bělošské populace – 178 žen a 106 mužů, kteří se podrobili plánované tonzilektomii. Závislost mezi průměrnou intenzitou pooperační bolesti (p = 0,96), tolerancí pooperační bolesti (p = 0,17) a intenzitou bolesti naměřenou v turniketovém testu (p = 0,78) na -174 polymorfismu genu pro IL-6 nebyla statisticky významná.

Dále jsme nepotvrdili závislost průměrné intenzity pooperační bolesti (p = 0,54), tolerance pooperační bolesti (p = 0,60) a intenzity bolesti v turniketovém testu (p = 0,59) na -308 polymorfismu genu pro TNF-α.

Závěr:
Z našich výsledků je patrné, že zkoumané polymorfismy genů pro IL-6 a TNF-α nehrají statisticky významnou roli ve vnímání akutní bolesti u jedinců české populace.

Klíčová slova:
akutní bolest – genetika – interleukin – IL-6 – tumor nekrotizující faktor – TNF-α – polymorfismus


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#