#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv metforminu s prodlouženým uvolňováním na kognitivní funkce starších křehkých žen s diabetem a hypertenzí

28. 10. 2023

U žen je vyšší riziko geriatrické křehkosti bez ohledu na věk a menopauzální status. Toto riziko dále roste s přítomností diabetu a hypertenze, které taktéž zvyšují riziko poruchy kognitivních funkcí. Metformin by podle dostupných dat mohl u postmenopauzálních žen snižovat riziko rozvoje křehkosti. Jaký je účinek metforminu s prodlouženým uvolňováním na kognitivní funkce této populace žen, si dala za cíl zhodnotit nedávno publikovaná italská studie LEOPARDESS.

Metformin s prodlouženým uvolňováním u starších pacientů

Metformin je perorální antidiabetikum, které je stále základem léčby diabetu mellitu 2. typu (DM2) u mladších i starších pacientů. Studie z nedávné doby naznačily jeho příznivý vliv u postmenopauzálních žen a při snížení rizika rozvoje křehkosti ve stáří (frailty). Forma metforminu s prodlouženým uvolňováním (XR) vykazuje méně nežádoucích gastrointestinálních účinků než konvenční metformin (s okamžitým uvolňováním), což může být významné právě u starších pacientů. Existují také práce, které zjistily rozdíl ve vývoji kognitivních funkcí při užívání metforminu s prodlouženým a s okamžitým uvolňováním. Italští autoři hodnotili ve studii publikované v dubnu 2023 vliv metforminu XR na kognitivní funkce u starších křehkých pacientů s DM2 a hypertenzí.

Metodika a průběh studie

Do studie byly zařazeny ženy starší 65 let s DM2 a hypertenzí, které splňovaly kritéria křehkosti. Ta byla definována jako neúmyslná ztráta tělesné hmotnosti o ≥ 4,5 kg za poslední rok, síla stisku zápěstí v nejnižším kvintilu pro daný věk a BMI, vyčerpanost uváděná samotnou pacientkou, rychlost chůze v nejnižším kvintilu pro daný věk a tělesnou výšku a nízká míra fyzické aktivity, rovněž na úrovni nejnižšího kvintilu. Zařazené ženy také musely mít skóre v testu kognitivních funkcí Montreal Cognitive Assessment (MoCA) < 26.

Jednalo se o ženy léčené i neléčené metforminem XR (500 mg). Jako kontrolní skupina byly zařazeny starší ženy s DM2, hypertenzí a křehkostí léčené konvenčním metforminem (500 mg) nebo neléčené metforminem a skupina starších mužů s DM2, hypertenzí a křehkostí léčených metforminem XR (500 mg). Ve studii tedy byly 4 terapeutické skupiny pacientů starších 65 let s DM2, hypertenzí a křehkostí: 40 žen s metforminem XR, 38 žen bez metforminu, 36 žen s konvenčním metforminem a 31 mužů s metforminem XR.

Sledování probíhalo 6 měsíců. Hodnoceným parametrem byly kognitivní funkce měřené pomocí skóre MoCa.

Výsledná zjištění

Po 6 měsících léčby byl zjištěn významný rozdíl ve skóre kognitivních funkcí MoCa u žen léčených metforminem XR v porovnání se vstupem do studie (p = 0,007), se ženami, které neužívaly metformin (p = 0,041), s muži s metforminem XR (p = 0,016) a se ženami s konvenčním metforminem (p = 0,048). Skóre MoCa před vstupem do studie a po 6 měsících je zobrazeno v grafu níže.

   

Obr.  Skóre kognitivních funkcí MoCa u terapeutických skupin při vstupu do studie a po 6 měsících

Přínos metforminu XR z hlediska kognitivních funkcí u starších křehkých žen s DM2 a hypertenzí byl potvrzen také v multivariační analýze po zohlednění potenciálně zavádějících parametrů, jakými jsou věk, BMI, systolický a diastolický tlak krve, srdeční frekvence, glykémie a sérová hladina kreatinu. Se skóre MoCa korelovaly v této analýze pouze věk, BMI a užívání metforminu XR.

Závěr

Citovaná studie podle závěru jejích autorů jako první prokázala příznivý vliv metforminu XR na kognitivní funkce u starších křehkých žen s DM2 a hypertenzí.

(zza)

Zdroj: Mone P., Martinelli G., Lucariello A. et al. Extended-release metformin improves cognitive impairment in frail older women with hypertension and diabetes: preliminary results from the LEOPARDESS Study. Cardiovasc Diabetol 2023 Apr 21; 22 (1): 94, doi: 10.1186/s12933-023-01817-4. 



Štítky
Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#