#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinace PPI a prokinetik v terapii gastroezofageální refluxní nemoci

21. 11. 2018

Cílem prezentované studie bylo posoudit účinnost kombinace inhibitorů protonové pumpy (PPI) a prokinetik ve srovnání s monoterapií PPI u pacientů s gastroezofageální refluxní nemocí (GERD) s častými příznaky hodnocenými pomocí skóre FSSG.

Úvod

Dyspepsie a gastroezofageální reflux (GER) jsou velmi frekventované zdravotní potíže. Gastroezofageální refluxní nemoc definujeme jako patologický stav, při kterém reflux žaludečního obsahu do jícnu přesahuje normální míru a způsobuje tak řadu nepříjemných příznaků. Mezi typické příznaky GERD patří pálení žáhy a regurgitace.

V některých zemích není dostatek odborných zařízení a pracovníků pro diagnostiku pomocí gastrointestinální endoskopie, proto byl vyvinut hodnoticí systém FSSG (Frequency Scale for the Symptoms of GERD), zahrnující 12 otázek týkajících se refluxu a dyspepsie, kterými pacient trpí.

Ačkoliv běžnou léčbu GERD představují PPI, případně inhibitory receptorů H2, v některých případech potíže přetrvávají. Jedním z rizikových faktorů selhání monoterapie se ukázalo být právě vysoké skóre FSSG. V těchto případech bylo dosaženo lepších výsledků při kombinaci s prokinetiky, jak potvrzuje i následující klinické hodnocení.

Metodika studie

Do dvojitě zaslepené randomizované studie bylo zahrnuto 60 pacientů trpících dyspepsií a pálením žáhy a/nebo regurgitací. Skupina A dostávala omeprazol 2× 20 mg a domperidon 3× 10 mg po dobu 2 týdnů, skupina B byla léčena pouze omeprazolem ve stejné dávce. Skóre FSSG bylo posouzeno před zahájením léčby a po jejím ukončení.

Výsledky

Mezi účastníky bylo 20 mužů a 40 žen, průměrné skóre FSSG ve skupině A činilo 26,7 ± 8,9 před zahájením léčby. Po jejím ukončení se statisticky signifikantně snížilo na 19,3 ± 11,3 (p < 0,001). Ke snížení skóre FSSG došlo i ve skupině B: pokles ze 23,9 ± 7,3 na 19,3 ± 7,9 (p < 0,001). Průměrné zlepšení však bylo ve skupině A statisticky signifikantnější než ve skupině B (p = 0,02).

Závěr a diskuse

Autorka studie vysvětluje, že jelikož jsou PPI nestabilní při nízkém pH, zhoršená motilita zpomaluje vyprázdnění žaludku a vede k retenci PPI. Ta pak může být příčinou slabšího účinku léčiv. Rychlý přesun do tenkého střeva díky zlepšení motility by naopak umožnil plný účinek PPI.

Výsledky studie hovoří pro kombinaci PPI s prokinetiky v léčbě gastroezofageální refluxní nemoci, a to zejména u pacientů s vysokým skóre FSSG.

(mir)

Zdroj: Ndraha S. Combination of PPI with a prokinetic drug in gastroesophageal reflux disease. Acta Med Indones 2011 Oct; 43 (4): 233–236.



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#