#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Postavení venlafaxinu mezi ostatními antidepresivy v terapii depresivní poruchy – metaanalýza

10. 10. 2015

Duální antidepresivum venlafaxin je svou účinností blízké tricyklickým antidepresivům a bezpečností a snášenlivostí preparátům z řady specifických inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Uplatňuje se v léčbě depresivní poruchy i úzkostných stavů. U závažnějších depresí se dle provedených studií zdají být duální antidepresiva účinnější a razantnější než SSRI.

Duální antidepresivum venlafaxin je svou účinností blízké tricyklickým antidepresivům a bezpečností a snášenlivostí preparátům z řady specifických inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Uplatňuje se v léčbě depresivní poruchy i úzkostných stavů. U závažnějších depresí se dle provedených studií zdají být duální antidepresiva účinnější a razantnější než SSRI. Venlafaxin je uplatnitelný jako lék volby u nemocných, kteří nedostatečně reagovali na první antidepresivum (nejčastěji SSRI) nebo ho netolerovali, a u pacientů s farmakorezistentní depresí.

V roce 2006 byla publikována metaanalýza randomizovaných klinických studií, které srovnávaly účinnost tricyklických antidepresiv (TCA), specifických inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) a inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu (SNRI) v minimálně šestitýdenní léčbě depresivní poruchy. Zahrnuté studie pocházely z let 1980–2005. Efektivita léčby byla hodnocena podle procenta dosažení remise onemocnění a dále byla sledována frekvence přerušení léčby z důvodu nežádoucích účinků či nedostatečné účinnosti. Ve skupině SNRI byl venlafaxin (pouze forma s prodlouženým účinkem), milnacipran a duloxetin, mezi SSRI byly hodnoceny citalopram, escitalopram, fluoxetin, paroxetin a sertralin a mezi zástupce TCA se řadily amitriptylin, klomipramin a imipramin. Celkový počet relevantních studií byl 15 a celkový počet zúčastněných subjektů 2458.

Metaanalýza prokázala, že nejčastěji dosáhli remise onemocnění pacienti léčení preparáty ze skupiny SNRI (49 %), následovala skupina TCA (44,1 %) a SSRI (37,7 %). Nejvyššího procenta remisí bylo dosaženo u hospitalizovaných nemocných léčených SNRI (52 %), zatímco u ambulantních pacientů léčených stejnou skupinou to bylo 49,3 %. Ve stejné skupině byla dále zaznamenána nejnižší frekvence přerušení léčby z důvodu nežádoucích účinků či nedostatečného efektu léčby (26,1 %) oproti SSRI (28,4 %) a TCA (35,7%).

(veri)

Zdroj: Češková E. Postavení venlafaxinu v léčbě depresivních a úzkostných poruch. Remedia, Praha: Nakladatelství a vydavatelství Remedia, 18. 3. 2008.
Machado M., Iskedjian M., Ruin I., Einarson T. R. Remission, dropouts, and adverse drug reaction rates in major depressive disorder. A metaanalysis of head-to-head trials. Curr Med Res Opin 2006; 22: 1825–1837.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#