#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřela prof. MUDr. Marie Brodanová, DrSc.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2023; 69(5): 341
Kategorie: Nekrolog

S lítostí oznamujeme, že dne 7. července 2023 zemřela ve věku 90 let paní prof. MUDr. Marie Brodanová, DrSc., významná osobnost 1. lékařské fakulty UK a českého lékařství.

Svůj profesní život spojila s 1. interní klinikou tehdejší Fakulty všeobecného lékařství UK a Všeobecné nemocnice v Praze, kam v roce 1961 nastoupila do výzkumné laboratoře prof. Hoeniga po krátkém působení na interním oddělení Příbramské nemocnice. A nejstarší české interní klinice zůstala věrná až do svého odchodu do důchodu. Byla u zrodu oboru hepatologie nejen na 1. interní klinice, ale v celém tehdejším Československu, a po dlouhou dobu udávala směr v mnoha oblastech hepatologie. Věnovala se především metabolismu železa, a to jak klinicky, tak experimentálně; tehdy sledovala největší soubor pacientů s hemochromatózou v naší zemi. Dalším těžištěm jejího zájmu byla jaterní cirhóza a portální hypertenze, dokonale ovládala metodu tehdejší laparoskopie s navazující jaterní biopsií. Z dnešního pohledu byly téměř vizionářské její poznatky týkající se jaterní steatózy. Kandidátskou dizertační práci na téma „Změny sérového železa a mědi u pacientů s hepatitidami“ obhájila v roce 1966. Rok 1969 pak strávila paní profesorka na King’s College v Londýně u nestora evropské hepatologie Rogera Williamse. Jako na mnoha morálně ukotvených osobnostech, i na ní se neblaze podepsal komunistický režim, který výrazně zpomalil její akademický růst; až v roce 1986 habilitovala a stala se docentkou vnitřního lékařství. Svoji doktorskou práci věnující se metabolismu cukrů při jaterních onemocnění mohla před vědeckou radou Fakulty všeobecného lékařství obhájit až v roce 1990 a profesorkou vnitřního lékařství byla jmenována o dva roky později.

Byla vynikající učitelkou, která předávala nezapomenutelným způsobem svoje znalosti a zkušenosti mnoha generacím studentů i lékařů. Její texty a učebnice byly tím nejlepším, co domácí písemnictví mohlo nabídnout, a její schopnosti vystihnout podstatu věci a přehledně ji podat čtenáři jsou i v současnosti inspirací pro mnoho autorů.

Významně se podílela na činnosti České hepatologické společnosti, byla dlouholetou aktivní členkou výboru a pomáhala formovat současnou podobu České hepatologické společnosti. Profesorka Brodanová byla nejen skvělou hepatoložkou, ale současně i komplexní internistkou s velmi širokým záběrem. Svůj vztah k vnitřnímu lékařství prokazovala i dlouholetou prací ve výboru ČIS ČLS JEP. Za její práci se jí dostalo mnoha ocenění, mezi jinými např. Medaile J. E. Purkyně či ocenění děkana 1. lékařské fakulty UK.

Mezi kolegy i v odborné veřejnosti byla vnímána nejen jako vysoce erudovaná autorita, ale také jako hluboce lidská bytost, která byla ochotna naslouchat stejně pozorně jak pacientům, tak studentům i méně zkušeným kolegům.

Její lidský, chápavý, nezištný, a přitom pevný a v tom dobrém slova smyslu i tvrdohlavý přístup nám bude všem chybět. Ztrácíme v ní vynikající lékařku, oblíbenou učitelku, přítelkyni…

Čest její památce.

Za všechny bývalé spolupracovníky
Radan Brůha
IV.
interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze
Předseda České hepatologické společnosti ČLS JEP


 


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 5

2023 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#