#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

European Summer School of Internal Medicine (12.–18. 6. 2022, El Escorial, Madrid, Španělsko)


Autoři: Viktor Klementa
Působiště autorů: III. interní klinika – nefrologická, revmatologická a endokrinologická FN a LF UP Olomouc
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2022; 68(E-6): 29
Kategorie: Informace

Ve dnech 12.–18. 6. 2022 se uskutečnila Letní škola interní medicíny (European Summer School of Internal Medicine – ESIM) pod záštitou Evropské internistické společnosti (European Federation of Internal Medicine – EFIM) a Španělské internistické společnosti (Sociedad Española de Medicina Interna – SEMI). Setkání včetně odborného programu probíhalo v prostorách university Real Centro Universitario Escorial – María Cristina (UCM), která těsně přiléhá ke komplexu monumentálního kláštera a královského sídla svatého Vavřince v El Escorialu. Celý komplex se nachází přibližně 50 kilometrů severozápadně od Madridu.

Letní škola byla výborně zorganizovaná, vše proběhlo bez jakýchkoli obtíží. Zúčastnilo se jí celkem 37 mladých internistů ze 17 zemí. Byla možnost vyslechnout velmi zajímavé příspěvky od vážených hostů, mezi kterými byli například o prof. Giancarlo Agnelli z Itálie, prof. Carlos Guijarro ze Španělska či Dr. Ricardo Gómez Huelgas také ze Španělska a řada dalších. Všechna témata prezentací byla velmi poutavá, jednalo se mimo jiné o sdělení na téma managementu sepse, nejnovějších poznatků o léčbě plicní embolie, možností využití moderních technologií včetně telemedicíny, v neposlední řadě byl věnován prostor prezentačním dovednostem, lidštějšímu přístupu k pacientům, prevenci syndromu vyhoření a dalším tématům. Po konci každé prezentace následovala velmi přínosná debata. Plné zapojení zúčastněných mladých lékařů bylo potřeba v několika sekcích, které byly věnovány snaze o nalezení nejlepšího přístupu v diagnostice a léčbě klinicky závažných a ne zcela jasných případů. Všichni účastníci z řad mladých internistů byli dopředu požádáni o zaslání zajímavé kazuistiky ze své klinické praxe. Nakonec bylo organizátory vybráno celkem 12 kazuistických sdělení, které byly následně jejich autory prezentovány. Měl jsem tu čest také prezentovat případ akutní intoxikace olovem, který jsme s kolegy úspěšně vyřešili a zaléčili na naší klinice ve Fakultní nemocnici v Olomouci.

Dále jsme se účastnili několika debatních kruhů, v rámci kterých byly probírány například horečky nejasné etiologie, možnosti optimální spolupráce interních a chirurgických oborů nebo rozdíly ve vnitřním lékařství v jednotlivých zemích. Opravdu zajímavým a přínosným byl také ultrazvukový workshop.

Letní internistickou školu hodnotím velmi pozitivně. Program byl pestrý a skvěle připravený. Mezi odbornou částí se našel prostor i pro sociální interakce a teambuildingové aktivity. Byla to jedinečná příležitost sdílet bohaté zkušenosti s kolegy z jiných zemí včetně jejich pohledu na vnitřní lékařství. Osobně si nejvíce cením získaných kontaktů a rozšíření obzorů v interní medicíně. Celkově se jednalo o výbornou akci, která je velkým přínosem pro další odbornou praxi a je také skvělou příležitostí jak k profesnímu, tak také osobnímu rozvoji. Akce jsem se zúčastnil díky podpoře České internistické společnosti.


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo E-6

2022 Číslo E-6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#