#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové registrace EMA a zprávy z PRAC


Autoři: doc. MUDr. Jiří Slíva, Ph.D.
Působiště autorů: Ústav farmakologie, 3. LF UK, Praha
Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 6, 2024, č. 1, s. 8-9
Kategorie: Medicína ve světě: aktuality

Na svém lednovém zasedání Výbor CHMP při Evropské lékové agentuře (EMA) doporučil schválení tří léčivých přípravků. Výbor doporučil udělení rozhodnutí o registraci přípravku Exblifep (cefepim/enmetazobaktam) k léčbě komplikovaných infekcí močových cest, včetně pyelonefritidy, nemocniční pneumonie, včetně ventilátorové pneumonie, a k léčbě pacientů s bakteriemií způsobenou výše uvedenými infekcemi. Ryzneuta (efbemalenograstim alfa) obdržel od CHMP kladné stanovisko ke zkrácení doby trvání neutropenie a výskytu febrilní neutropenie v důsledku chemoterapie. Výbor CHMP rovněž vydal kladné stanovisko k přípravku Niapelf (paliperidon), tedy generického přípravku určeného pro léčbu schizofrenie.

 

 

 

Výbor CHMP naopak doporučil zamítnout rozhodnutí o registraci pro přípravky Nezglyal (leriglitazon) a Syfovre (pegcetacoplan) a neobnovit podmíněnou registraci přípravku Translarna (ataluren) a potvrdil opatření doporučená výborem EMA pro bezpečnost humánních léčiv (PRAC) pro léky obsahující pseudoefedrin.

 

Inovace v léčbě infekcí

Rezistence gramnegativních bakterií vůči antimikrobiálním látkám zaznamenala v posledních desetiletích na celosvětové úrovni exponenciální nárůst a představuje každodenní výzvu, zejména pro nemocniční praxi. Společné úsilí výzkumníků a průmyslu nedávno poskytlo několik nových slibných antimikrobiálních látek, odolných vůči různým mechanismům bakteriální rezistence. Během posledních pěti let se staly komerčně dostupnými nové antimikrobiální látky cefiderokol, imipenem-cilastatin-relebaktam, eravacyklin, omadacyklin a plazomicin. Kromě toho jsou další látky v pokročilé fázi výzkumu, např. cefepim-taniborbaktam, cefepim-zidebaktam, sulopenem, tebipenem a benapenem.

Výbor CHMP se nyní kladně vyjádřil pro schválení fixní kombinace léčivých látek cefepimu s enmetazobaktamem. Enmetazobaktam, dříve AAI101, je nový širokospektrální inhibitor beta-laktamáz s unikátním mechanismem, který překonává tazobaktam-rezistentní varianty beta-laktamáz třídy A. Kombinace enmetazobaktamu s cefalosporinem 4. generace cefepimem byla stejně účinná jako meropenem a překonala piperacilin/tazobaktam, když byla testována in vitro proti souboru klinických izolátů Enterobacteriaceae, a byla také účinnější než cefepim/tazobaktam proti izolátům Klebsiella pneumoniae produkujícím širokospektrou beta-laktamázu ESBL.1

Nově doporučený léčivý přípravek Exblifep bude k dispozici jako 2 g/0,5 g prášku pro koncentrát pro infuzní roztok. V průběhu klinického zkoušení se ukázalo, že je stejně účinný jako piperacilin/tazobaktam při léčbě komplikovaných infekcí močových cest, včetně pyelonefritidy (n = 1041). V hodnoceném souboru se primární výsledek (tj. úspěch léčby definovaný jako klinické vyléčení kombinované s mikrobiologickou eradikací [< 103 CFU/ml v moči] infekce) vyskytl u 79,1 % pacientů užívajících cefepim/enmetazobaktam ve srovnání s 58,9 % užívajících piperacilin/tazobaktam (95% CI: 14,3 % až 27,9 %). Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou bolest a zánět v místě infuze, průjem, kožní vyrážka a bolest hlavy.2

 

Inovace v léčbě neutropenie

Léčba onkologických onemocnění myelosupresivní chemoterapií vystavuje pacienty riziku rozvoje neutropenie (CIN). Ta predisponuje pacienty k potenciálně život ohrožujícím komplikacím, včetně febrilní neutropenie (FN), užívání antibiotik, hospitalizace a zvýšené mortality. Snížení dávky chemoterapie pak může negativně ovlivnit výsledky léčby. Faktory stimulující kolonie granulocytů (G-CSF), které byly do klinické praxe zavedeny v 90. letech 20. století, snížily výskyt těchto komplikací a zásadně zlepšily účinnost léčby. Potřeba každodenních injekcí byla zmírněna vývojem dlouhodobě působícího G-CSF pegfilgrastimu.

Další významný krok v boji s neutropenií představuje výše zmíněný efbe­ malenograstim alfa (Ryzneuta), jenž má být dostupný ve formě roztoku o obsahu 20 mg účinné látky určeného k podkožnímu podání. I tato látka působí imunostimulačně, respektive jako stimulátor kolonií, a tedy zvyšuje tvorbu a diferenciaci zralých a funkčních neutrofilů.3 Očekávaným přínosem jeho podávání je zkrácení doby trvání těžké neutropenie během prvního cyklu chemoterapie ve srovnání s placebem4 a v podobném rozsahu s pegfilgrastimem.5 Nejčastější nežádoucí účinky se týkají muskuloskeletálních bolestí, jako jsou bolesti kostí a zad, artralgie a bolesti končetin.

 

Generika v léčbě schizofrenie

Výbor CHMP přijal kladné stanovisko, které doporučilo udělení registrace pro léčivý přípravek Niapelf určený k léčbě schizofrenie. Žadatelem o tento léčivý přípravek je Neuraxpharm Pharmaceuticals SL. Lék bude dostupný jako 25mg, 50mg, 75mg, 100mg, 150mg + 100mg a 150mg injekční suspenze s prodlouženým uvolňováním. Léčivou látkou zde je atypické antipsychotikum paliperidon – jedná se o generikum přípravku Xeplion, který je v EU registrován od 4. března 2011. Studie prokázaly uspokojivou kvalitu přípravku Niapelf a jeho bioekvivalenci s referenčním přípravkem Xeplion. U vybraných dospělých pacientů se schizofrenií a předchozí odpovědí na perorální paliperidon nebo risperidon lze přípravek Niapelf použít bez předchozí stabilizace perorální léčbou, pokud jsou psychotické příznaky mírné až středně závažné a je zapotřebí dlouhodobě působící injekční léčba. Přípravek Niapelf by měl předepisovat lékař se zkušenostmi s léčbou schizofrenie.6

 

Negativní stanoviska

Naopak Výbor CHMP doporučil zamítnout rozhodnutí o registraci přípravkům Nezglyal (leriglitazon), který je určen k léčbě dětských a dospělých pacientů mužského pohlaví ve věku od dvou let a starších s mozkovou adrenoleukodystrofií, a Syfovre (pegcetacoplan) pro léčbu geografické atrofie sekundární k věkem podmíněné makulární degeneraci u starších osob.

Po opětovném přezkoumání Výbor CHMP potvrdil své původní doporučení neobnovovat podmíněnou registraci přípravku Translarna (ataluren) k léčbě pacientů s Duchennovou svalovou dystrofií, a to s odůvodněním, že výsledky studie 041 neprokázaly účinnost léku u pacientů s progresivním zhoršováním schopnosti chůze. U těchto pacientů se vzdálenost, kterou mohli ujít za šest minut po 18 měsících léčby, snížila o přibližně 82 metrů ve srovnání s 90 metry ve skupině s placebem (p = n. s.). Kromě toho výbor poznamenal, že mechanismus účinku přípravku nebyl potvrzen v dalších studiích, které prokázaly pouze velmi malý účinek na produkci dystrofinového proteinu.

 

Opatření pro léky obsahující pseudoefedrin

Výbor schválil opatření doporučená výborem EMA pro bezpečnost humánních léčiv (PRAC), s cílem minimalizovat rizika syndromu posteriorní reverzibilní encefalopatie (PRES) a syndromu reverzibilní cerebrální vazokonstrikce (RCVS) pro léky obsahující pseudoefedrin. PRES a RCVS jsou vzácné stavy, které mohou zahrnovat snížený přívod krve do mozku, což může způsobit vážné, život ohrožující komplikace. S rychlou diagnózou a léčbou příznaky PRES a RCVS obvykle vymizí. Výbor PRAC doporučil, že léčivé přípravky s obsahem pseudo­ efedrinu nesmí užívat pacienti s vysokým krevním tlakem, který je závažný nebo nekontrolovaný (neléčený nebo rezistentní na léčbu) nebo se závažným akutním (náhlým) nebo chronickým (dlouhodobým) onemocněním nebo selháním ledvin.7 Výbor PRAC rovněž doporučil, aby zdravotničtí pracovníci upozornili pacienty, že musí okamžitě pře­ rušit užívání těchto léků a vyhledat lékařskou péči, pokud se u nich objeví příznaky PRES nebo RCVS, jako je silná bolest hlavy s náhlým nástupem, pocit na zvracení, zvracení, zmatenost, křeče a poruchy zraku.7 Léky obsahující pseudoefedrin jsou v různých členských státech EU registrovány samostatně nebo v kombinaci s přípravky k léčbě příznaků nachlazení a chřipky, jako je bolest hlavy, horečka a bolest nebo alergická rýma (zánět nosních cest) u lidí s ucpaným nosem. Pseudoefedrin je také povolen v některých členských státech EU k léčbě aerotitidy (zánět středního ucha v důsledku náhlých změn tlaku vzduchu) ve fixní kombinaci s triprolidinem. V ČR jsou dostupné pouze léčivé přípravky obsahující  pseudoefedrin v kombinaci, a to s analgetiky (Grippec­ ton, Modafen, Nurofen Stop Grip, Paralen Plus) anebo antihistaminiky (Aerinaze, Clarinase Repetabs).7


Zdroje
  1. Bernhard F, Odedra R, Sordello S, et al. Pharmacokinetics-pharmacodynamics of enmetazobactam combined with cefepime in a neutropenic murine thigh infection model. Antimicrob Agents Chemother 2020;64(6):e00078-20.
  2. Kaye KS, Belley A, Barth P, et al. Effect of cefepime/enmetazobactam vs piperacillin/tazobactam on clinical cure and microbiological eradication in patients with complicated urinary tract infection or acute pyelonephritis: a randomized clinical trial. JAMA 2022;328(13):1304–1314.
  3. Blayney DW, Schwartzberg L. Chemotherapy-induced neutropenia and emerging agents for prevention and treatment: A review. Cancer Treat Rev 2022;109:102427.
  4. Glaspy J, Bondarenko I, Burdaeva O, et al. Efbemalenograstim alfa, an Fc fusion protein, long-acting granulocyte-colony stimulating factor for reducing the risk of febrile neutropenia following chemotherapy: results of a phase III trial. Support Care Cancer 2023;32(1):34.
  5. Glaspy J, Bondarenko I, Krasnozhon D, et al. Efbemalenograstim alfa not inferior to pegfilgrastim in providing neutrophil support in women with breast cancer undergoing myelotoxic chemotherapy: results of a phase 2 randomized, multicenter, open-label trial. Support Care Cancer 2024;32(2):91.
  6. EMA/CHMP. Niafelp. Dostupné z: https://www.ema.europa.eu/en/medici- nes/human/EPAR/niapelf.
  7. SÚKL. Pseudoefedrin – potvrzení závěrů výboru PRAC. Dostupné z: https:// www.sukl.cz/pseudoefedrin-potvrzeni-zaveru-vyboru-prac.
Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#