#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rozsah chirurgického výkonu u triple negativních karcinomů prsu


Extent of surgical procedure in triple negative breast carcinomas

Introduction: Triple negative breast carcinomas (TNBC) account for approximately 15−20% of all breast carcinomas. This subtype is characterised by an unfavourable prognosis with early locoregional recurrence a metastases. Only few studies have focused on the impact of local surgery on the overall therapeutic outcome. However, decisions are difficult to make in the case of TNBC, and no particular molecular subtype or marker exists that would make the decision-making process easier. The aim of our retrospective study was to analyse the TNBC surgical management outcomes at EUC Clinic in Zlin.

Methods: 440 women with breast carcinoma were operated on at EUC Clinic from 2014 to 2016, including 29 patients with TNBC; bilateral carcinoma was present in one case. Neoadjuvant chemotherapy (NAC) was indicated in 6 cases. The tumour centre was marked with a clip. The extent of surgery depended on the residual size of the tumour. Sentinel lymph node biopsy was indicated in clinically negative lymph nodes; further management followed the Z0011 study if the biopsy was positive. Axillary lymph node dissection was performed after NAC. In all cases, surgery was followed by systemic chemotherapy, and by radiotherapy in the case of breast-conserving procedures.

Results: The group included 29 women and one patient with bilateral carcinoma, i.e. 30 cases of TNBC. Mean age was 57 years and median age was 55.5 years. Mean follow-up was 62.9 months, with the median of 69.9 month. NAC was indicated in 6 patients; complete pathological response was achieved in one case. NAC was followed by mastectomy in 5 cases including a bilateral procedure in one case, and by breast-conserving surgery in one case. Axillary dissection was performed in all cases. Breast-conserving surgery and sentinel node biopsy predominated in the group (16 cases). Local recurrence was observed in 4 cases, 2 times as an isolated local recurrence after one year and 2 times as part of generalization, always after mastectomy. Six patients died of generalized disease. No regional recurrence was observed.

Conclusion: TNBC is characterised by a worse prognosis and a higher rate of local recurrence. As confirmed by our study, the results of breast-conserving surgery can be comparable to those of radical procedures, and thus radical surgery should be indicated prudently.

Keywords:

local recurrence – triple negative carcinoma – breast-conserving surgery


Autoři: J. Kotal 1;  V. Petrů 2;  P. Kosáč 2;  P. Vážan 3;  M. Zábojníková 4;  P. Jančík 2;  M. Ratajský 2;  K. Lajmar 2;  B. Dudešek 2;  J. Duben 2;  P. Holík 5;  J. Gatěk 2,5
Působiště autorů: Traumatologické oddělení, Krajská nemocnice Tomáše Bati, Zlín 1;  Chirurgické oddělení EUC kliniky, Zlín 2;  Cytologická a bioptická laboratoř CGB, a. s., pracoviště Zlín 3;  Onkologické oddělení, Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín 4;  Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 5
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2023, roč. 102, č. 4, s. 159-164.
Kategorie: Původní práce
doi: https://doi.org/10.33699/PIS.2023.102.4.159–164

Souhrn

Úvod: Triple negativní karcinomy prsu představují asi 15−20 % všech karcinomů prsu. Tento subtyp karcinomu prsu má nepříznivou prognózu s brzkým výskytem lokoregionálních recidiv a metastáz. Minimum studií se zabývá vlivem lokálního chirurgického výkonu na celkový výsledek léčby. U triple negativních karcinomů je však rozhodování obtížné a neexistuje žádný určitý molekulární subtyp nebo marker, který by rozhodování usnadnil. Cílem naší retrospektivní studie je provést rozbor výsledků chirurgického léčení triple negativních nádorů na EUC klinice ve Zlíně.

Metody: V letech 2014 až 2016 bylo na chirurgickém oddělení EUC kliniky operováno pro karcinom prsu 440 žen včetně 29 pacientek s triple negativním karcinomem (TNBC). Jedenkrát se jednalo o oboustranný karcinom. Neoadjuvantní chemoterapie (NAC) byla indikována 6×. Do centra nádoru byl zaveden klip. Rozsah chirurgického výkonu odpovídal reziduálnímu tumoru. Biopsie sentinelové uzliny byla indikována u klinicky negativních uzlin, u pozitivních uzlin bylo postupováno v souladu studie Z0011. Po NAC byla provedena disekce axily. Na chirurgický výkon vždy navazovala systémová terapie a u prszáchovných výkonů vždy radioterapie.

Výsledky: Do sestavy bylo zařazeno 29 žen, jedenkrát oboustranný karcinom, tzn. 30 TNBC karcinomů. Průměrný věk pacientek byl 57 roků s mediánem 55,5 roku. Průměrná doba sledování byla 62,9 měsíce s mediánem 69,9 měsíce. U šesti pacientek byla indikována NAC. 1× byla kompletní patologická odpověď. Po NAC byla pětkrát provedena mastektomie, z toho jedenkrát oboustranně a jedenkrát konzervativní výkon na prsu. Vždy byla provedena disekce axily. V souboru převažoval prszáchovný výkon a biopsie sentinelové uzliny (16×). Lokální recidivy se objevily 4×, 2× jako izolovaná lokální recidiva po ročním intervalu a 2× v rámci generalizace, vždy po mastektomii. Šest pacientek zemřelo na generalizaci onemocnění. Regionální recidivu jsme nezaznamenali.

Závěr: Subtyp TNBC prsu je charakterizován horší prognózou a častější lokální recidivou. Naše studie potvrzuje, že výsledky prszáchovných výkonů mohou být srovnatelné s radikálními výkony, takže mastektomii je nutné indikovat uvážlivě.

Klíčová slova:

triple negativní karcinom – lokální recidivy – konzervativní výkon na prsu

ÚVOD

Triple negativní karcinomy prsu představují asi 15−20 % všech karcinomů prsu a jsou charakterizovány imunohistochemickou absencí exprese estrogenních a progesteronových receptorů včetně humánního epidermálního růstového receptoru (HER-2). Z uvedeného vyplývá, že léčba má omezení, protože biologická a hormonální léčba jsou neúčinné. Tento subtyp karcinomu prsu má nepříznivou prognózu s brzkým výskytem lokoregionálních recidiv a metastatáz [1,2,3]. Většina studií se zaměřuje na účinek systémové terapie, na prediktivní faktory ve vývoji onemocnění a jen málo prací se zabývá vlivem lokálního chirurgického výkonu na celkový výsledek léčby [3,5,6]. Při výběru rozsahu chirurgického výkonu na prsu se rozhodujeme mezi mastektomií a prszáchovným výkonem. U TNBC je [1] však rozhodování obtížné a neexistuje žádný stanovený molekulární subtyp nebo marker, který by rozhodování usnadnil [3]. Prszáchovný výkon je v současnosti bezpečnou alternativou mastektomie, avšak u subtypu TNBC je vzhledem k nepříznivému charakteru nádoru rozhodování obtížnější a mnohdy i u kandidátů na prszáchovný výkon je preferována mastektomie. Cílem naší retrospektivní studie je provést rozbor výsledků chirurgického léčení TNBC na EUC klinice ve Zlíně.

METODY

V letech 2014 až 2016 bylo na chirurgickém oddělení EUC kliniky (dříve nemocnice Atlas) operováno pro karcinom prsu 440 žen. Ze souboru všech pacientek bylo do studie vybráno 29 pacientek, které odpovídaly subtypu TNBC, tzn. absence estrogenových a progesteronových receptorů včetně Her-2 negativního růstového receptoru. Jedenkrát se jednalo o oboustranný karcinom. Sledování bylo uzavřeno v roce 2021. Rozsah výkonu byl u všech pacientek určen na mezioborovém semináři a byl stanoven celkový plán terapie. V případě indikace neoadjuvantní systémové léčby NAC byl do centra nádoru zaveden klip. Po ukončení chemoterapie byla zhodnocena odpověď na terapii a dle rozsahu reziduálního tumoru byl stanoven chirurgický výkon. Po NAC bylo při konzervativním výkonu na prsu odstraňováno rentgenologické a klinické reziduum nádoru. Volné resekční okraje po definitivním histologickém vyšetření byly podmínkou pro ukončení výkonu na prsu. V případě pozitivních okrajů byla provedena reexcize příslušné stěny kavity. Axilární uzliny byly předoperačně vyšetřovány sonograficky. Biopsie sentinelové uzliny byla indikována u sonograficky a klinicky negativních uzlin. Disekci axily jsme indikovali, pokud byly naplněny podmínky studie Z0011, tzn. více než dvě pozitivní uzliny. U pacientek po neoadjuvantní terapii byla provedena disekce axilárních uzlin. Na chirurgický výkon vždy navazovala systémová terapie a u prszáchovných výkonů byla léčba vždy zakončena radioterapií.

VÝSLEDKY

Do sestavy bylo zařazeno 29 pacientek s TNBC. U jedné pacientky se jednalo o oboustranný karcinom, tedy celkově bylo hodnoceno 30 karcinomů prsu. Průměrný věk pacientek byl 57 roků s mediánem 55,5 roku. Výkony byly provedeny v letech 2014 až 2016 a průměrná doba sledování byla 62,9 měsíce s mediánem 69,9 měsíce. Podrobná charakteristika souboru je obsažena v Tab. 1. Převažoval duktální karcinom (NST), Tab. 2. U šesti pacientek byla indikována NAC, Tab. 3. Odpověď na terapii byla hodnocena dle Chevalliera a pouze jedenkrát se jednalo o kompletní patologickou odpověď na terapii, Tab. 4, Obr. 1. Genetické vyšetření bylo provedeno u 11 pacientek. Jedenkrát byla prokázána mutace genu BRCA 1 a jedenkrát mutace BRCA 2 genu. Výsledek vyšetření byl dodán až po chirurgickém výkonu. Obě ženy podstoupily konzervativní výkon na prsu a reoperaci odmítly. Nyní jsou bez známek základního onemocnění. Počet pacientů je však velmi malý, aby mohly být učiněny širší závěry. Tři pacientky, u kterých byla aplikována NAC, zemřely a u dvou byla diagnostikována lokální recidiva v rámci generalizace. Po NAC byla pětkrát provedena mastektomie, z toho jedenkrát oboustranně a jedenkrát konzervativní výkon. Vždy byla provedena primárně disekce axily, i když uzliny byly klinicky i sonograficky po NAC negativní. V celém souboru se objevily 4× lokální recidivy. Izolované lokální recidivy byly diagnostikovány 2×, vždy po roce od výkonu, a 2× jako součást generalizace onemocnění. Recidivy se objevily vždy po mastektomii, Tab. 5. V kompletní sestavě dominovala časná stadia onemocnění v kategorii T1 a N0, a proto převažoval prszáchovný výkon a biopsie sentinelové uzliny, Tab. 6. Šest pacientek zemřelo na generalizaci onemocnění, Tab. 7. Převážně se jednalo o pokročilé nádory s pozitivními uzlinami v čase diagnózy. Regionální recidivu jsme nezaznamenali.

Chevallier 1<br>
Fig. 1: Chevallier 1
Obr. 1. Chevallier 1
Fig. 1: Chevallier 1

Tab. 1. pTNM klasifikace
Tab. 1: pTNM classification
pTNM klasifikace<br>
Tab. 1: pTNM classification

Tab. 2. Histologie
Tab. 2: Histology
Histologie<br>
Tab. 2: Histology

Tab. 3. Neoadjuvantní chemoterapie
Tab. 3: Neoadjuvant chemotherapy
Neoadjuvantní chemoterapie<br>
Tab. 3: Neoadjuvant chemotherapy

Tab. 4. Chevalier klasifikace
Tab. 4: Chevalier classification
Chevalier klasifikace<br>
Tab. 4: Chevalier classification

Tab. 5. Recidiva, relaps, úmrtí
Tab. 5: Recurrence, relapse, death
Recidiva, relaps, úmrtí<br>
Tab. 5: Recurrence, relapse, death

Tab. 6. Chirurgický výkon
Tab. 6: Surgery
Chirurgický výkon<br>
Tab. 6: Surgery

Tab. 7. Úmrtí charakteristika
Tab. 7: Death patient characteristics
Úmrtí charakteristika<br>
Tab. 7: Death patient characteristics

DISKUZE

Karcinom prsu je heterogenní skupina nádorů. Klasifikace karcinomu prsu podle genové exprese vede k rozdělení na podtypy s různým chováním a odpovědí na terapii [1]. Subtyp TNBC je spojený s kratší dobou přežití a zvýšeným počtem lokálních recidiv ve srovnání s ostatními subtypy karcinomu. Voduc uvádí deset roků bez lokální recidivy u subtypů Luminal A, B, luminal- HER2, HER2 a TNBC – 92 %, 90 %, 91 %, 79 %, 86 %. Statisticky významný rozdíl v počtu lokálních recidiv se projevuje bez ohledu na věk, stadium a grading a rasu [2,3]. Dramatický je také rozdíl v přežívání během prvních dvou roků od stanovení diagnózy. Méně často metastazuje do uzlin, avšak jako první relapsy se objevují mozkové a plicní metastázy. Rozdílné je také úmrtí na vlastní karcinom prsu [3,4]. 0bjevuje se častěji u mladších žen, což se promítá do jejich osobního, a zvláště do rodinného života s tím, že onemocnění dostává i významný sociální rozměr [7]. Hormonální a biologická léčba je neúčinná, takže možnosti komplexní léčby jsou omezené [1,5]. Vlastní TNBC jsou heterogenní skupina a předmětem současného studia je další zpřesnění subtypů TNBC, aby léčba byla účinná i na jednotlivé subtypy TNBC [5]. Otázkou také je, jak ovlivňuje lokoregionální terapie dlouhodobou prognózu onemocnění. Tento efekt, na rozdíl od systémové terapie, je ale málo sledovaný. Chirurgická terapie má zásadní význam nejen v léčbě karcinomu prsu, ale rozsah chirurgického výkonu může významně ovlivnit kvalitu života operovaných žen. U TNBC je stanovení rozsahu výkonu vzhledem k charakteru tumoru zvláště obtížné. Publikované studie, které se zabývají chirurgickým výkonem na prsu pro karcinom komplexně, prezentuji dvě třetiny prszáchovných výkonů, avšak u TNBC podíl mastektomií dosahuje až 50 %, což potvrzuje primárně radikálnější přístup. To znamená, že mastektomie je provedena i tam, kde by mohl být prs zachován. Existují také regionální rozdíly v podílu prszáchovných výkonů a mastektomií. V USA na rozdíl od Evropy je vyšší podíl mastektomií (66,6 %/46,6 %) i s výraznějším počtem oboustranných mastektomií (36 %/6 %) [6]. Téměř 20 % triple negativních nádorů je spojeno s mutací v genu BRCA 1, což také významně ovlivňuje rozsah chirurgických výkonů. Nosiči mutací BRCA genů jsou spojeni s vyšším výskytem primárního karcinomu, lokální recidivy a s výskytem karcinomu v druhostranném prsu. V současnosti se stává genetické vyšetření stále více dostupné a zkracuje se doba, kdy je znám výsledek, což může usnadnit rozhodování o rozsahu výkonu na prsu s karcinomem, ale také na druhostranném prsu. Morrow prezentuje řadu metaanalýz, kde uvádí riziko lokální recidivy po prszáchovném výkonu u nosičů mutace BRCA genu až 17 % vůči 11 % bez mutace BRCA genu a riziko vzniku druhostranného karcinomu u BRCA nosičů 20−40 % dle délky sledování. Jednostranná mastektomie tak snižuje riziko lokální recidivy a oboustranná mastektomie významně ovlivňuje riziko výskytu druhostranného karcinomu. U časných karcinomů může čekání na výsledek genetického vyšetření dle dostupnosti značně prodloužit dobu k operačnímu výkonu, což se stalo v případě našich dvou pacientek, takže byl indikován chirurgický výkon. Rozhodování ale může usnadnit NAC, během které je znám výsledek genetických testů, což usnadní výběr výkonu. Přes zvýšený výskyt recidivy a výskyt druhostranného karcinomu je vliv událostí na celkové přežití málo studovaný. Jedná se o významný zásah do kvality života žen, takže je nezbytné rozsah výkonů zvážit, zvláště s ohledem na věk a preferenci pacientky [9].

V naší studii jsme se zaměřili na rozsah výkonů u pacientek s TNBC a vliv výkonu na další průběh onemocnění. Počet pacientek je malý, takže výpovědní hodnota sestavy je limitovaná. Protože převažovala časnější stadia onemocnění, dominovaly prszáchovné výkony. Podíl mastektomií v souboru s ohledem na stadium onemocnění je lehce vyšší než obvykle, ale nedosahuje literárně udávaných 50 % [8]. Fakt, že existuje vyšší riziko lokálních recidiv, bývá používáno jako argument, že by měly být indikovány radikálnější výkony, tzn. mastektomie, což může zčásti potvrdit i naše studie. U nálezů, kde bychom u jiných subtypů provedli prszáchovný výkon, byla indikována mastektomie. Biopsie sentinelové uzliny byla převážnou součástí konzervativního výkonu na prsu. Jednalo se o časné karcinomy, u kterých jsme vycházeli ze závěrů a doporučení studie Z0011 v indikacích k disekci axily [10].

Studie, které se zaměřily na výskyt lokoregionálních recidiv, prokazují minimálně srovnatelné výsledky s mastektomií, a dokonce udávají i menší počet lokálních recidiv [11,12,13]. Tento názor zastává metaanalýza Fancellu, která udává menší pravděpodobnost vzniku lokoregionálních recidiv (12/3 %/16,9 %) a vzdálených metastáz (17,6 %/26,4 %) u prszáchovného výkonu s radioterapií než u mastektomie [5]. Podobný závěr vychází ze studie z dat SEER. Studie SEER (NCI‘s surveillance, epidemiology, and end results) sledovala 13 262 triple negativních pacientek, následně léčených chemoterapii. Po stratifikaci dle diagnózy, věku, velikosti nádoru, stavu uzlin, byl výsledek lepší u prszáchovných výkonů s radioterapií než mastektomie. Pokud byl věk méně než 55 roků, po konzervativních výkonech bylo celkové přežití i specifické přežití na karcinom stejné jako u mastektomie s radioterapií, ale lepší než u totální mastektomie bez radioterapie, přestože u mladších žen jsou tumory agresivnější [3]. V naší studii jsme diagnostikovali čtyři lokální recidivy. Dvě lokální recidivy byly v rámci generalizace karcinomu a stav vedl k úmrtí. Dvakrát se jednalo o izolované recidivy. Tyto pacientky žijí, u jedné byla indikována NAC. Všechny lokální recidivy se vyskytly po mastektomii. Absenci lokální recidivy po konzervativním výkonu na prsu v našem souboru je třeba hodnotit i s ohledem na malý počet pacientek a dále na omezenou dobu sledování. Výsledky potvrzují literární údaje, že konzervativní výkony na prsu jsou minimálně srovnatelné s mastektomií.

Lepší výstupy prszáchovných výkonů mohou mít více důvodů. Vývoj onemocnění je ovlivněn výběrem pacientek a zde se nepochybně uplatňuje i vliv screeningových vyšetření. K prszáchovnému výkonu jsou tak obvykle vybírány vhodnější a perspektivnější pacientky. V našem souboru jsme u 18 pacientek diagnostikovali velikost T1. Dalším možným vysvětlením může být vliv pooperační radioterapie, a to jako součást lokoregionální terapie, ale také možné ovlivnění celkové imunologické reakce. Neexistence randomizované studie nutí k opatrnosti při stanovení unáhlených závěrů [3,5].

Neoadjuvantní chemoterapie byla historicky používána ke konverzi inoperabilních nálezů v operabilní a také ke zvýšení podílu konzervativních výkonů na úkor mastektomie [14]. Existuje však obava ze zvýšeného počtu lokálních a lokoregionálních recidiv po konzervativním výkonu na prsu. Metaanalýza Valachiho udává 6,5 % lokálních a 10,3 % regionálních recidiv po 10 letech sledování. Definoval také čtyři základní rizikové faktory (estrogen negativní receptory, cN+, nekompletní patologická odpověď a p N2-3), podle kterých rozlišuje riziko na nízké 4 %, střední 7,9 % a vysoké 20,4 % [15]. Moderní systémová terapie dále zvyšuje svoji účinnost, dochází k nárůstu počtu kompletní patologické odpovědi včetně konverzí pozitivních axilárních uzlin v negativní. Kompletní patologická odpověď hovoří o příznivé prognóze onemocnění. Metaanalýzy prokazují nezávislý vztah mezi subtypem TNBC, Her-2 karcinomem prsu a NAC s nejvyšší kompletní patologickou odpovědí [16,17]. Je to jeden z důvodů, proč NAC je indikována stále častěji i u časnějších stadií onemocnění, a to zvláště u agresivních TNBC a u Her-2 pozitivních subtypů. Účinek terapie se projevuje nejen na nádorech prsu, ale i na uzlinách v axile, kde dochází ke konverzi maligních uzlin na benigní, což umožňuje méně radikální výkony v axile. Ve studovaném období již byly prezentovány méně radikální výkony. U našich pacientů jsme ještě preferovali disekci axily, od které jsme postupně v souladu s moderními názory selektivně ustoupili. Studie Z0071 prokázala, při vyšetření tří sentinelových uzlin duálně značených, že se počet falešně negativních uzlin dostává na přijatelných méně než 10 % [18]. Značením pozitivní uzliny před zařazením NAC a jejím současným odstraněním se sentinelovými uzlinami (tzv. cílená axilární disekce, targeted axillary dissection – TAD) dochází k dalšímu významnému snížení počtu falešně negativních uzlin. Pokud byly odstraněny sentinelové uzliny včetně klipem označené uzliny, klesl počet falešně negativních uzlin na 1,4 % [19]. Práce MSKCC prokázala, že pokud jsou tři sentinelové uzliny negativní, není třeba provádět disekci axily [20]. Na konferenci St. Galen Wienna byl tento závěr doporučen do klinické praxe [21]. Výzkum v této oblasti dále pokračuje se záměrem omezit disekci pouze na nezbytně nutné stavy (studie TAXIS a další) [22]. V naší studii byla NAC indikována u šesti pacientek s pokročilejším onemocněním. Dvě pacientky zemřely na karcinom a u jedné z nich se objevila lokální recidiva. Míru odpovědi na NAC se nepodařilo dohledat u všech. Pouze u jedné byla výsledkem kompletní patologická odpověď. Jedenkrát byl proveden prszáchovný výkon s disekcí axily.

Budoucí molekulární výzkum by měl zpřesnit terapii tak, aby byla přesně zacílena na typ karcinomu. Pokračující vývoj v systémové terapii zvyšuje podíl kompletní patologické odpovědi a lze v tomto směru očekávat další zlepšení. Se zvyšující se kvalitou komplexní terapie se prodlužuje délka života pacientek, a proto je nezbytné pečlivě zvážit rozsah výkonu, aby nebyla snížena kvalita života.

ZÁVĚR

Subtyp triple negativních karcinomů prsu je charakterizován horší prognózou než ostatní typy, avšak z dosavadního vývoje lze pozorovat významný pokrok v léčbě, a tím snížení rizika relapsů s prodloužením života žen. Častější lokální recidivy zvláště po konzervativních výkonech nutí k indikaci spíše radikálních výkonů, přestože vývoj směřuje k prszáchovným výkonům. Naše studie potvrzuje, že výsledky prszáchovných výkonů mohou být srovnatelné s radikálními výkony, takže mastektomii je nutné indikovat uvážlivě. Nové studie zaměřené na rozsah výkonů jsou nezbytné, aby chirurgická léčba respektovala subtyp karcinomu a individualitu pacientky.

Konflikt zájmů

Autoři článku prohlašují, že nejsou v souvislosti se vznikem tohoto článku ve střetu zájmů a že tento článek nebyl publikován v žádném jiném časopise, s výjimkou kongresových abstrakt a doporučených postupů.

doc. MUDr. Jiří Gatěk, Ph.D.

EUC klinika chirurgické oddělení Zlín

Tř. Tomáše Bati 5135

760 01 Zlín

e-mail: jiri.gatek@euc.cz


Zdroje

1. Sharma S, Barry, Gallangher D, et al. An overview of triple negative breast cancer for surgical oncologists Surg Oncol. 2015 Sep;24(3):276−283. doi:10.1016/j.suronc. 2015.06.007.

2. Voduc K, Cheang M, Tyldesley S, et al. Breast cancer subtypes and the risk of local and regional relapse. Journal of Clinical Oncology 2010:(28):1684−1691.

3. Li X, Yang J, Peng L, et al. Triple-negative breast cancer has worse overall survival and cause-specific survival than non-triple- negative breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2017 Jan;161(2):279−287. doi:10.1007/s10549-016-4059-6.

4. Li X, Yang J, Peng L, et al. Triple-negative breast cancer has worse overall survival and cause-specific survival than non-triple-negative breast cancer. Breast cancer res treat. 2017;(161):279–287. doi:10.1007/s10549-016-4059-6.

5. Lin U, Vanderplas A, Melissa E, et al. Clinicopathologic features, patterns of recurrence, and survival among women with triple-negative breast cancer inthe National Comprehensive Cancer Network. Cancer 2012;(118):5463−5472. doi. org/10.1002/cncr.27581.

6. Fancelu A, Houssami N, Sanna V, et al. Outcomes after breast-conserving surgery or mastectomy in patients with triple-negative breast cancer: meta-analysis. Br J Surg. 2021 Jul 23; 108(7):760−768. doi:10.1093/bjs/znab 145.

7. Guo L, Xie G, Wang R, et al. Local treatment for triple-negative breast cancer patients undergoing chemotherapy: breast-conserving surgery or total mastectomy? BMC Cancer 2021 Jun 19;21(1):717. doi:10.11.186/s12885-021- 08429-9.

8. Bernier J, Poortmans P. Surgery and radiation therapy of triple-negative breast cancers: From biology to clinics. The Breast 2016(28):148−155. doi:10.1016/j. breast.2016.05.014.

9. Golshan M, Loibl S, Wong S, et al. Breast conservation after neoadjuvant chemotherapy for triple-negative breast cancer surgical results from the brighTNess randomized clinical trial. JAMA Surg. 2020;155(3):e195410. doi:10.1001/ jamasurg.2019.5410.

10. Morrow M. Surgery and prophylactic surgery in hereditary breast cancer. Breast 2022;(62):563−566. doi:10.1016/j.

11. Giuliano AE, Hunt KK, Ballman KV, et al. Axillary dissection vs. no axillary dissection in women with invasive breast cancer and sentinel node metastasis. JAMA 2011;(305):569–575. doi:10.1001/ jama.2011.90.

12. Chen O, Wang X, Lin P, et al The different outcomes between breast-conserving surgery and mastectomy in triple-negative breast cancer: a population-based study from the SEER 18 database. Oncotarget 2017 Jan 17;8(3):4773–4780. Published online 2016. doi:10.18632/oncotarget. 13976.

13. Yao Y, Chu Y, Xu B, et al Radiotherapy after surgery has significant survival benefits for patients with triple‐negative breast cancer Cancer Med. 2019 Feb;8(2):554– 563. doi:10.1002/cam4.1954.

14. Pan X, Qu S, Jiang P, et al. Triple negative breast cancer versus non-triple negative breast cancer treated with breast conservation surgery followed by radiotherapy: A systematic review and meta-analysis xin-bin. Breast Care 2015;(10):413−416. doi:10.1159/000441436.

15. Petrů V, Vážan P, Zábojníková M, et al. Chirurgická léčba karcinomu prsu po neoadjuvantní terapii. Rozhl Chir. 2020; 99(4)172−178. doi:10.33699/PIS.2020.99. 4.172–178.

16. Valachis A Mamounas E Mittendorf E, et al. Risk factors for locoregional disease recurrence after breast-conserving therapy in patients with breast cancer treated with neoadjuvant chemotherapy: An international collaboration and individual patient meta-analysis. Cancer 2018;(124):2923−2930. doi:10.1002/ cncr.31518.

17. Houssami N, Macaskill P, Minckwitz G, et al. Meta-analysis of the association of breast cancer subtype and pathologic complete response to neoadjuvant chemotherapy Eur J Cancer 201;48(18):3342−3354. doi:10.1016/j. ejca.2012.05.023. Epub 2012 Jul 3.

18. Karakatsanis A, Tasoulis A, Wärnberg G, et al. Meta-analysis of neoadjuvant therapy and its impact in facilitating breast conservation in operable breast cancer. Br J Surg. 2018;105:469–481. doi:10.1002/ bjs.10807.

19. Boughey J, Suman V, PhD, Mittendorf E, et al. Sentinel lymph node surgery after neoadjuvant chemotherapy in patients with node-positive breast cancer: The American College of Surgeons Oncology Group (ACOSOG) Z1071 clinical trial. JAMA 2013 Oct 9; 310(14):1455–1461. doi:10.1001/jama.2013.278932.

20. Caudle A, Krishnamurthy S, Yang W, et al. Improved axillary evaluation following neoadjuvant therapy for patients with node-positive breast cancer using selective evaluation of clipped nodes: Implementation of targeted axillary dissection. J Clin Oncol. 2016 Apr 1;34(10):1072−1078.

21. Mamtani A, Barrio A King, et al. How often does neoadjuvant chemotherapy avoid axillary dissection in patients with histologically confirmed nodal metastases? Results of a prospective study. Ann Surg Oncol. 2016;(23):3467–3474. doi:10.1245/s10434-016-5246-8.

22. Gnant M, Thomssen CH, Harbeck N. St. Gallen/Vienna 2015: A brief summary of the consensus discussion. Breast Care 2015; Apr;10(2):124−130. doi:10.1159/00 0430488.

23. Weber W, Matrai Z, Hayoz S. Tailored axillary surgery in patients with clinically node-positive breast cancer: Pre-planned feasibility substudy of TAXIS (OPBC-03, SAKK 23/16, IBCSG 57-18, ABCSG-53, GBG 101) Breast 2021;(60):98−110. doi:10.1016/j.breast.2021.09.004.

Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#