#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Topická aplikace léčivého preparátu s β-glukanem


Topical application of a medicinal preparation with β-glucan

Significant effects of β-glucan resulted in topical application during wound healing with demonstrated reparation, remodelation of collagen biosynthesis and its deposition, resulting in improvement of skin moisture and elasticity andoverall improvements in skin quality. Application in patients with atopic eczema showed significant improvements afteronly two weeks. Positive effects of betaglucan on decubitus, particularly during initial phases, was found even after one week of treatment. These findings suggest the possibility of preventive use of β-glucan in patients with risk of skin problems.

Keywords:

Skin – Wound healing – β-glucan


Autoři: J. Richter 1;  V. Větvička 2
Působiště autorů: Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Centrum imunologie a mikrobiologie Vedoucí: Ing. Eduard Ježo 1;  University of Louisville, KY, USA, Department of Pathology and Laboratory Medicine Vedoucí: Eyas M. Hattab, MD, MBA 2
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2023; 103(6): 296-298
Kategorie: Z různých oborů

Souhrn

Významné účinky β-glukanu vedly v posledních letech k jeho topické aplikaci při hojení ran s jejich následnou reparací, remodelací biosyntézy kolagenu a jeho ukládání, s příznivým účinkem udržování vlhkosti a pružnosti pokožky a tím zlepšením její kvality. Aplikace u pacientů s projevy atopického ekzému prokázala významné zlepšení klinických projevů již po 14 dnech léčby. Příznivý efekt aplikace u dekubitů, především jejich iniciální fáze, byl znatelný již po týdenní léčbě postižené lokality. Tento nález ukazuje i na možnost preventivního podávání β-glukanu u rizikových pacientů.

Klíčová slova:

hojení ran – kůže – β-glukan

ÚVOD

Na kůži, našem největším orgánu co do hmotnosti a rozsahu, lze pohlížet jako na senzor periferie těla, jako na skutečnýdetektor vnějších impulzů ovlivňujících organismus (16, 18). Tkáně na rozhraní hostitele a prostředí představují první linii obrany proti patogenům, složitý orgán poskytující bariéru proti impulzům prostředí s následnými projevy odezvy zánětlivého procesu, indukci imunitní odpovědi proti infekcím, nádorům, autoimunity i alergiím (12). Zajištění optimálnífunkce kůže vyžaduje úzkou komunikaci a spolupráci mezi širokým spektrem stromálních buněk (keratinocyty, fibroblasty, endoteliální buňky i adipocyty), buněk odvozených z kostní dřeně, jako jsou dendritické buňky, makrofágy, přirozené NK-buňky, T-buňky a další. T-buňky a další komponenty zahrnující komplex imunitní populace s odezvou vrozené aadoptivní imunitní odpovědi, psychosociální reaktivity, vnímání UV-záření, endokrinní funkce se podílejí na homeostáze kůže a jejich přívěsků. Schopnost kůže vnímat stres především prostřednictvím kožního ekvivalentuosy hypotalamus – hypofýza – nadledvinky podává informaci o závislosti věku na kvalitě a odolnosti (16). I přes snahy o zachování kvality kůže je zábrana jejího stárnutí a řady patofyziologických změn jevem natolik častým, žeřadí kožní onemocnění na čtvrté místo v diagnostice onemocnění mezi nefatálními chorobami. Podíl zde má především kvalita vnitřního prostředí jedince, obtížně ovlivnitelná, ale přinášející možnosti uplatnění zásahů,aktuálně řazených pod termín imunonutrice.

Řadu základních složek obsažených v zodpovědném stylu péče o vlastní zdraví jsme opustili, v řadě případů lze konstatovat neschopnost populace jako celku kompenzovat rostoucí vliv nepříznivých vlivů životního prostředí v celé jeho šíři. Nedostatečná pozornost je věnována sledování mikrofaktorů výživy jak z hlediska kladného, tak i zápornéhopřínosu pro jedince. Jako příklad může posloužit význam kvalitního zásobení organismu zinkem, o jehož významu v léčbě kožních poškození není pochyb. Jeho přínosem je ale i při odpovídající hladině plazmatického zinku indukcetransportu vitaminu A do kůže s akcelerací reparace škod, zvýšení schopnosti pokožky odolávat externím atakám jak mikrobiálním, tak fyzikálně chemickým (4). Poslední dekáda uvádí informace o významném přispění pro zachováníkvality kůže použití β-glukanů.

β-GLUKANY

β-glukany (BG) byly izolovány a identifikovány jako přírodní látky, chemicky heterogenní polysacharidy, které tvoříbuněčné obaly mikroorganismů, řas, hub a rostlin. Před více než 50 lety byl prokázán jejich významný přínos proimunomodulaci a indukci obranných mechanismů, významný podíl mají pro stimulaci buněčné a humorální imunitní odpovědi, stimulaci regeneračních mechanismů, útlumu únavy a stresu, redukci cholesterolu, působí protinádorově,ovlivňují autoimunitní onemocnění, virové i bakteriální nákazy (5–8, 13).

Perorální aplikace BG je nejpoužívanější a široce využívána, u parenterálního podávání byla zjištěna vyšší účinnost(18). Významné účinky BG vedly v posledních letech k topické aplikaci BG při hojení ran s jejich následnou reparací, remodelací biosyntézy kolagenu a jeho ukládání, s příznivým účinkem udržování vlhkosti a pružnosti pokožky a tím zlepšením její kvality(7, 11, 13). Schopnost BG stimulovat hojení ran byla popsána již v roce 1980 s konstatováním zrychlení reepitalizace, rychlejšího nástupu fibroplazie zprostředkované zvýšenou aktivitou makrofágů a menším počtem polymorfonukleárních neutrofilů v lůžku rány v průběhu zánětlivé fáze reparace. Akcelerace hojení v použitím BG kožní aplikací redukuje dobu hojení až o 50 % (1). Imunomodulační účinek BG je dosažen vazbou na receptory regulující expresi příbuzných genů a působících prostřednictvím signalizace imunitních buněk (7, 9, 18). Dochází k normalizaci produkce cytokinů a tím k účinnější regulaci imunitní funkce orgánu. Výsledkem je příznivý vliv na ochranu kůže proti ozáření, antioxidační účinek, protinádorové působení, redukce lipidů, protizánětlivý vliv a další přínos, vedoucí k aplikaci BG jako přídatné léčby projevů alergických onemocnění kožního aparátu, akné, ekzémů, atopické dermatitidy, seborey, iritační dermatitidy, virových infekcí (herpetická onemocnění, infekce papilomaviry), schopnosti urychlení regenerace ran, poškození kůže s následným zvýšením její kvality (5–9, 18).Příznivé nálezy byly konstatovány při aplikaci u dekubitů především v jejich I. a II. stupni klinických projevů a možnosti jejich aplikace v prevenci těchto projevů (14). Uvedené výsledky vedly k rozšíření topické aplikace BG jako prostředku využívaného v péči o pleť a pokožku s cílem redukce vrásek(fotostárnutí), rejuvenace pokožky a pleti (2, 10).

ZKUŠENOSTI S APLIKACÍ BG

Stále rostoucí informace o příznivých nálezech po topické aplikaci BG nás vedly k využití této cesty pro řadu lékařských i kosmetických aplikací. Použili jsme již komerčně dostupný preparát BetaDerm, krém s obsahem BG, firmy VH Pharma a.s. Praha, dermatologicky testovaný preparát s obsahem kvasničného β-glukanu. Aplikace u pacientů s projevy atopického ekzému nás vedly ke zjištění významného zlepšení klinických projevů již po 14dnech léčby. Zjistili jsme gradaci příznivého účinku topické aplikace BG podané bezprostředně po umytí postiženého místa. Příznivý efekt aplikace u dekubitů, především jejich iniciální fáze (stupeň I až II) (14) byl znatelný již po týdenní léčbě postižené lokality. Nález ukazuje i na možnost preventivního podávání BG u rizikových pacientů. Pro zvýšení účinku topické aplikace by přispěla možnost využití nanovláknových obvazů především v terapii rozsáhlejších chronických defektů pokožky (proleženiny stupně III až IV). Konstatujeme význam přínosu kombinace aplikace perorálního podávání BG v dávce 100–200 mg u dětí školního věku.Ukazuje se zde možnost zapojení mechanismů trénované imunitní odpovědi (11, 17) s pravděpodobnýmvlivem na zlepšení kvality střevního mikrobiomu, který vede ke zvýšení účinnosti nespecifické imunitní odpovědi, především monocytů a makrofágů. Prostřednictvím tohoto procesu může trénovaná imunita vést kvyužití aktivačního stavu dendritických buněk ke zvýšení adaptivních odpovědí T-buněk a gradovat účinek topickéaplikace se stimulací granulace tkání, ukládání kolagenu a reepitilizaci (11). Nálezy po aplikaci na pokožku postiženou nadměrnému vystavení slunečnímu záření vedly nejen k rychlé redukci zánětlivých projevů, ale i podelší aplikaci s jednodenní dávkou ke známkám rejuvenace pleti. To je v souladu s názory, že by BG mohly být považovány za vhodné kandidáty pro přípravky na ochranu proti slunečnímu záření. Protivrásková terapie, udržování pokožky a kosmetická léčba projevů stárnutí kůže je další perspektivou topické aplikace BG (10,13). Předběžné výsledky jsou natolik příznivé, že řada pacientů s ukončenou topickou aplikaci BG bude vzhledem ke komerční dostupnosti preparátu pokračovat v jeho dalším užívání.

Konstatujeme příznivé nálezy topického podávání BG a doporučujeme provedení širší studie především u stále častěji se vyskytujících kožních postižení alergických pacientů. Vyhodnocení nákladové efektivity topické aplikaceβ-glukanu jako krátkodobé doplňkové terapie při léčbě těžko se hojících ran může významně zkrátit dobu hojení, a snížit tak celkové náklady na léčbu pacienta (1, 10).

ZÁVĚR

Bezpečnost, biologická aktivita a charakteristika využívaných možností topické aplikace BG s významným využitím farmaceutickým i kosmetickým je přínosem zajišťujícím ochranu proti předčasnému stárnutí kůže, poškození tkání v aktuálním nepříznivém životním prostředí, ve kterém je jedinec vystaven řadě škodlivých faktorů vyvolávajících oxidační stres, jež vede ke změnám celistvosti a homeostáze kůže. Ukazuje se, že redukce zánětlivých změn, urychlení hojení ran a prevence fotostárnutí je při kožní aplikaci BG významným přínosem.

Konflikt zájmů: žádný.


Zdroje
  1. Elg F, Posnett J, Hunt SJ. Cost-effectiveness of soluble beta-glucan in hard-to-heal wouds: an evaluation. J Wound Care 2019; 28: 454–460.
  2. Fernandes A, Rodrigues PM, Pintado M, Tavaria FK. A systematic review of natural products for skin applications. Phytomedicine 2023; 115: 154824.
  3. Hay RJ, Augustin M, Griffiths CEM, et al. The global challenge for skin health. Brit J Dermatol 2015; 172: 1469–1472.
  4. Chiranjib DB, Kumar KPS. A potential medicinal importance of zinc in human health and chronic disease. Int J Pharm Biomed Sci 2010; 1: 5–11.
  5. Jesenak M, Urbancek M, Majtan J, et al. β-Glucan-based cream (containing pleuran isolated from Pleurotus ostreatus) in supportive treatment of mild-to-moderate atopic dermatitis. J Dermatol Treat 2016; 27: 351–354.
  6. King B, Barrett S, Cutting KF. Clinical evaluation of a bioactive beta-glucan gel in the treatment of hard-to-heal wounds. J Wound Care 2017; 26: 58–63.
  7. Lin B, Huang G. An important polysaccharide from fermentum. Food Chem X 2022; 15: 100388.
  8. Majtan J, Jesenak M. β-Glucans: Multi-functional modulator of wound healing. Molecules 2018; 23(4): 806.
  9. Petravič -Tominac V, Zechner-Krpan V, Grba S, et al. Biological effects of yeast β-glucans. Agri Conspec Sci 2010; 75(4): 149–158.
  10. Pillai R, Redmond M, Rödking J. Anti wrinkle therapy: Specificant new findings in noninvasive cosmetic therapy. Int J Cosmet Sci 2005; 27(5): 292.
  11. Renke G, Baesso T, Paes R, Renke A. β-Glucan „trained immunity“ immunomodulatory properties potentiate tissue wound managementand accelerated fitness recovery. Immunotargets Ther 2022; 11: 67–73.
  12. Richmond JM, Harris JE. Immunology and skin in health and disease. Cold Spring Harb Perspect Med 2014; 4(12): a015339.
  13. Sousa P, Tavares-Valente D, Amorim M, et al. β-Glucan extracts as high-value multifunctional ingredients for skin health: A review. Carbohydr Polym 2023; 322: 121329.
  14. Šeflová L, Stejskalová P, Daniš L. Dekubity v praxi. Med Praxi 2016; 13: 263–267.
  15. Timm TG, Costa TM, Alberton MD, et al. Mushroom-glucans: applications and innovation for food industry and immunotherapy. Appl Microbiol Biotechnol 2023; 107: 5035–5049.
  16. Tobin DJ. Introducing of tissue aging. J Tissue Viability 2017; 26(1): 37–46.
  17. Vetvicka V, Sima P, Vannucci L. Trained immunity as an adaptive branch of innate immunity. Int J Mol Sci 2021; 22(19): 10684.
  18. Vetvicka V, Vetvickova J. Comparison of immunological effects of commercially available β-glucans. Applied Sci Reports 2014; 1: 2.

adresa pro korespondenci:
MUDr. Josef Richter, CSc.
Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem
Centrum imunologie a mikrobiologie
Na Kabátě 229, 400 11 Ústí nad Labem
e-mail:
imuno.alergo@zuusti.cz

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 6

2023 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#