#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intoxikace ožankou kalamandrou (Teucrium chamaedrys) po požití čaje doporučeného bylinkářkou – rizika fytoterapie


Intoxication from Wall germander (Teucrium chamaedrys) after consuming a tea after recommendation from herbalist – risks of phytotherapy

Phytotherapy, the treatment of diseases with herbal remedies, is becoming increasingly popular. The therapeutic effectand toxicity of herbal mixture is often dependent on the amount of active ingredients and the ingested dose. One of therepresentatives of these medicinal herbs is Wall germander (Teucrium chamaedrys). This plant has a long tradition infolk medicine, contains a whole spectrum of natural substances, which are biologically active, have antioxidant,antimicrobial, antitumor and anti-inflammatory effect. Due to high number of intoxications in European Union, studieswere performed and demonstrated, that this species has also hepatotoxic effect due to the presence of neo-clerodanediterpenoids teucrin A especially. Due to incidence of severe intoxications in Europe some countries of the European Union banned the sale and use of preparations containing germander. In the Czech Republic is the sale of food supplements and preparations from Germander not regulated, these products are freely available on the internet in form of tinctures and capsules.

Keywords:

intoxication – case report – phytotherapy – Teucrium chamaedrys – hepatotoxicity – teucrin A


Autoři: A. Uličný 1;  M. Běhounková 1;  O. Semerád 2
Působiště autorů: Klinika pracovního lékařství 1. LF UK a VFN, Praha Toxikologické informační středisko Vedoucí: prof. MUDr. Sergej Zacharov, Ph. D. 1;  Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha Interní klinika 3. LF UK a FTN Vedoucí: doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph. D 2
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2023; 103(6): 311-313
Kategorie: Kazuistika

Souhrn

Fytoterapie, léčba nemocí bylinnými preparáty, se stává stále populárnější metodou léčby nemocí. Terapeutický účinek a toxicita bylinné směsi jsou často závislé na množství účinných látek a požité dávce. Jedním ze zástupců léčivých bylin je ožanka kalamandra (Teucrium chamaedrys). Rostlinka má dlouholetou tradici v lidovém léčitelství, obsahuje celou řadu biologicky aktivních přírodních látek, má antioxidační, antimikrobiální, antitumorózní a protizánětlivé účinky. Pro vysoký počet intoxikací v Evropské unii byly provedeny studie, které prokázaly, že tento druh má také hepatotoxickéúčinky, které způsobují neo-clerodanové diterpenoidy, zejména teukrin A. Pro výskyt těžkých intoxikací v Evropě byl vněkterých zemích Evropské unie vydán zákaz prodeje a použití přípravků s obsahem ožanky k léčebným účelům. V České republice není prodej doplňků stravy a přípravků z ožanky regulován, dají se zakoupit volně ve formě tinktur a kapslí na internetu.

Klíčová slova:

intoxikace – kazuistika – fytoterapie – ožanka kalamandra – hepatotoxicity – teukrin A

ÚVOD

Ožanka kalamandra, také známá jako ožanka zední (Teucrium chamaedrys), je rostlina původem z oblasti Středozemního moře, patřící do čeledi hluchavkovité (Lamiaceae). Název chamaedrys pochází ze spojení dvou řeckýchslov, chamaj (malý) a drys (dub), což dohromady označuje malý druh s listy podobnými dubům (4). Název Teucrium je odvozen od Teucera, syna Telamona, krále řeckého ostrova Salamíny, který jako první použil rostlinu k léčebným účelům. První záznamy o léčivých vlastnostech ožanky pocházejí tedy ze starověkého Řecka před více než 2000 lety. Jedná se většinou o vytrvalé keřovité rostliny nebo byliny, rostoucí na slunných kamenitých vápenných půdách, ale také na loukách, pastvinách, stepích a píscích mírného pásma zejména ve Středozemí a střední Asii. V lidové medicíně se nejčastěji objevuje ožanka polejová (Teucrium polium L.) a ožankakalamandra (Teucrium chamaedrys L.) Ožanka obsahuje neo-clerodanové diterpenoidy, které jsou chemotaxonomickým znakem druhu. Doposud jich bylo identifikováno 279. Dále jsou obsaženy monoterpeny (alfaa beta-pinen), abietanové diterpeny, seskviterpeny (zejména germakrén-D a beta-karyofylén), triterpeny, steroidy, flavonoidy, iridoidy a aromatické sloučeniny. Obsahuje také esenciální oleje, u kterých byly potvrzeny účinky antioxidační, antimikrobiální, protinádorové. Protizánětlivé účinky byly dokonce významnější než pozitivní kontrola-indomethacin. Potvrzeny byly také účinky insekticidní a antiprotozoální (2). Zajímavé je použití v kapslích na hubnutí (5, 6). Hepatotoxické jsou furanoneoklerodanové diterpenoidy, zejména jejich furanová část v molekule. Nejvíce je zastoupen furanoneoklerodanový diterpenoid teukrin A, který je hepatotoxický (pozorováno u myší) (5). Při metabolismu teukrinu Adochází k oxidaci furanové složky cytochromem P450 CYP3A4 za vzniku reaktivních epoxidů. Tyto reaktivní epoxidy sevážou na buněčné proteiny, narušují mitochondriální permeabilitu, cytoskelet a způsobují porušení membrány, to indukuje apoptózu hepatocytů

(8). V pokusech na myších bylo prokázáno, že dochází k bioaktivaci teukrinu A cytochromem P450 na reaktivní metabolit(enedial), který je hepatotoxický. Bylo pozorováno, že po požití extraktů ožanky nebo teukrinu A došlo k depleci glutathionu,což způsobilo elevaci ALT a centrilobulární nekrózu hepatocytů u myší (9). Předléčení induktorem cytochromu P450 fenobarbitalem vedlo ke zvýšení hodnot ALT a k nekróze jater, zatímco předléčení inhibitorem cytochromu P450 piperonyl butoxidem výrazně zeslabilo toxickou odpověď. Hepatotoxicitu teukrinu A také zvýšilo předléčení inhibitorem syntézy glutathionu (5).

KAZUISTIKA

V lednu 2023 Toxikologické informační středisko Všeobecné fakultní nemocnice v Praze zaznamenalo v České republice první případ intoxikace ožankou u 54leté ženy. Ta na doporučení bylinkářky měla po dobu 6 měsíců střídavě pít tři směsi bylinných čajů. Jednalo se o směs 1: třezalka tečkovaná nať 4 díly, komonice lékařská nať 4 díly, ožanka kalamandra nať 5 dílů; směs 2: jahodník obecný 4 díly, sedmikráska chudobka 4 díly, sporýš lékařský 5 dílů a směs 3:lišejník islandský 4 díly, sedmikráska chudobka 4 díly, yzop lékařský 5 dílů. Po tříměsíčním užívání zežloutla a měla bolesti v pravém podžebří. Došlo k výrazné elevaci jaterních enzymů, hodnoty ALT, AST a GGT dosáhly v průběhu tříměsíční léčebné kúry extrémních hodnot, hodnoty sérového bilirubinu stoupaly ještě rychleji. Nebyla prokázána jiná příčina hepatitidy (onkologická, autoimunitní, infekční ani poléková či následkem abúzu alkoholu). Biopsie jater prokázala známky (sub)akutní hepatitidy s panacinární nekrózou hepatocytů. Navíc v čajové směsi byla spolu s ožankou kalamadrou také třezalka tečkovaná – významný induktor jaterního enzymu CYP3A4. Mohlo tak dojít ke zvýšené tvorbě toxických metabolitů a zvýšení toxicity ožanky. Kvalitativně byla v toxikologické laboratoři ve vzorku čaje prokázána přítomnost teukrinu A. Po vysazení bylinné kúry se hodnoty jaterních enzymů během 2 měsíců normalizovaly.

DISKUZE

V roce 1991 bylo ve Francii zaznamenáno 30 případů hepatotoxicity po požití kapslí s obsahem buď pouze ožanky kalamandry, nebo ve směsi s čajovníkem. Užívání kapslí na snížení hmotnosti s obsahem ožanky kalamandry způsobovalo u pacientů žloutenku, zvýšení jaterních transamináz v séru, v některých případech i nekrózu jater. Po intoxikaci byly také zaznamenány transplantace jater a dokonce i fatální případ fulminantní jaterní nekrózy. Důsledkem toho byl zákaz prodeje všech přípravků obsahující ožanku ve Francii, Itálii a Belgii (3, 5).Kontroverzní je její použití v Kanadě jako adjuvantní terapie pro léčbu nadváhy, kde byly zaznamenány již v roce 1996 případy intoxikací, v rámci dlouhodobé léčby se objevila u dvou případů žloutenka, která odezněla až za 8 týdnů od vysazení léčby (6, 7).

Léčebné využití ožanky kalamandry bylo tedy v některých zemích Evropské unie zakázáno. Nicméně alkoholické extrakty jsou stále povoleny jako chuťová korigens, neboť jsou pro svou hořkou aromatickou chuť nepostradatelnou složkou vín, likérů a hořkých lihovin – Bitter (1). Teukrin A je hepatotoxický komponent ožanky kalamandry, a představuje tak analytický a toxikologický marker. Proto v roce 1999 Evropská komise doporučila maximální dávku teukrinu A na 0,002 mg – 0,4 mg/kg/den. Doporučený limit obsahu teukrinu A v alkoholickýchnápojích je 0,05 mg/kg v 1% roztoku alkoholu. V potravinách či nealkoholických nápojích nesmí být teukrin A obsažen (3, 8). Vědecký výbor Evropské komise pro potraviny určil, že alkoholické extrakty ožanky obsahují až6krát menší množství hepatotoxických složek jako u kapslí (8).

ZÁVĚR

Bylinné léčivé čaje, jako přírodní léčivé přípravky, jsou na trhu dostupné a oblíbené pro absenci škodlivých účinků.Často jsou vyzdvihovány jejich příznivé účinky na lidské zdraví a zanedbávána rizika.

K léčebným účelům byly pro hepatotoxické účinky přípravky z ožanky kalamandry v několika zemích Evropské unie již zakázány. Na druhé straně se její alkoholické extrakty využívají jako korigens pro svojí trpce aromatickou chuť. Teukrin A je v tomto ohledu hlavní příčinou toxických účinků a slouží jako analytický

a toxikologický marker druhu. Díky němu je prodej alkoholických přípravků obsahujících ožanku alespoň částečněregulován, v některých zemích Evropské unie bylo ale použití k terapeutickým účelům v rámci fytoterapie zakázáno. Protože dosud není v České republice volný prodej ožanky kalamandry regulován, nelze vyloučit možné intoxikace i budoucnosti.

Kazuistika má za cíl upozornit, že fytoterapie má svá rizika, jejich podcenění může v některých případech skončittěžkou intoxikací. Ožanka kalamandra je v tomto případě názorným příkladem.

Konflikt zájmů: žádný.


Zdroje
  1. Bosisio E, Giavarini F, Dell’Agli M, et al. Analysis by high-performance liquid chromatography of teucrin A in beverages flavoured with an extract ofTeucrium chamaedrys L. Food Addit Contam 2004; 21(5): 407–414.
  2. Candela RG, Rosselli S, Bruno M, Fontana G. A review of the phytochemiostry, traditional uses and biological activities of the essential oils of genus Teucrium. Planta Med 2021; 87(6): 432–479.
  3. European commission. Opinion of the Scientific Comitte on Food on Teucrin A, major component of hydroalcoholic extracts of Teucrium chamaedrys (Wild germander) 2003 [online]. Dostupné z: https://food.ec.europa.eu/system/files/2020-12/ sci-com_scf_out173_en.pdf [cit. 2023-12-07].
  4. Frezza C, Venditti A, Matrone G, et al. Iridoid gykosides and polyphenolic compounds from Teucrium chamaedrys L. Nat Prod Res 2018; 171(13): 1583–1589.
  5. Kouzi SA, McMurtry RJ, Nelson SD. Hepatotoxicity of germander (Teucrium chamaedrys L.) and one of its constituent neoclerodanediterpenes teucrin A in the mouse. Chem Res Toxicol 1994; 7(6): 850–856.
  6. Laliberté L, Villeneuve JP. Hepatitis after the use of germander, a herbal remedy. CMAJ 1996; 154(11): 1689–1692.
  7. Larrey D, Vial T, Pauwels A, et al. Hepatitis after germander (Teucrium chamaedrys) administration: another instance of herbal medicine hepatotoxicity. Ann Intern Med 1992; 117(2): 129–132.
  8. Piccolella S, Scognamiglio M, D’Abrosca B, et al. Chemical fractionation joint to in-mixture NMR analysis for avoiding thehepatotoxicity of Teucrium chamaedrys L. subsp. chamaedrys. Biomolecules 2021; 11(5): 690.
  9. Roede R., Stewart B, Petersen D. Hepatotoxicity of reactive aldehydes. In: McQueen CA (Ed.). Comprehensive Toxicology.Amsterdam: Elsevier Science 2010; 581–594.
  10. adresa pro korespondenci:
    PharmDr. Andrej Uličný
    Klinika pracovního lékařství 1. LF UK a VFN
    Toxikologické informační středisko
    Na Bojišti 1, 120 00 Praha 2
    e-mail:
    andrej.ulicny@vfn.cz

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 6

2023 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#