#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2023; 78 (Supplementum 1): 5.
Kategorie: Editorial

Vážení přátelé, pediatři z primární péče i z nemocnic, čtenáři Česko-slovenské pediatrie,

vítáme vás na stránkách prvního letošního supplementa našeho časopisu. Máme za sebou náročnou pediatrickou podzimní, zimní a předjarní sezonu, během které se zejména na podzim plně projevil souběh tří vysoce nakažlivých virových onemocnění – covidu-19, RS viru a chřipkového viru. Covid-19 nemizí, zůstává bohužel s námi a stal se součástí standardního portfolia infekčních nemocí. Vzhledem ke krátkodobé postinfekční imunitě se stále přenáší jak mezi dospělou, tak i dětskou populací. RS virus se plně projevil jako silně nakažlivé virové agens mezi dětmi, a to i vlivem odložené expozice po dlouhých obdobích omezeného sociálního kontaktu. Počty případů onemocnění RS virem mezi nejmenšími dětmi, které se v období pandemie covidu- 19 teprve narodily, byly také vyšší než v předchozích sezonách. Situaci dále komplikovalo šíření chřipkového viru s časným nástupem již v období konce loňského roku, i když tentokrát nedosáhlo epidemické úrovně. Rychlá virologická diagnostika umožňuje tato tři agens odlišit, což sice zpřesňuje diagnostiku, ale poněkud komplikuje situaci na lůžkových odděleních, kde právě v obdobích vysokých nároků na počet hospitalizovaných je nutné děti s různými infekcemi od sebe izolovat.

Není proto divu, že v supplementu na závěr této náročné sezony se věnujeme zejména těmto onemocněním.

Covidu-19, chřipce a v budoucnu i RS virovým infekcím je a bude možné předcházet prevencí v podobě dostupného očkování. Pokusme se společně porozumět tomu, že očkování dětí proti covidu-19 je stále aktuálním tématem. Zamysleme se s naším předním mikrobiologem a infekcionistkou nad novými poznatky o RS viru. V rámci infekční tematiky tohoto supplementa se poučme společně o tularemii, onemocnění, které patří do diferenciální diagnostiky uzlinového syndromu.

Na závěr tohoto supplementa vám nabízíme dvojitou exkurzi do subsaharské Afriky. Jako protiváhu podvědomého pocitu, že svět je stále horší a nebezpečnější, přinášíme opačný pohled: povzbudivé téměř reportážní poznatky o tom, jak se daří zlepšovat péči o děti ve dvou zemích subsaharské Afriky – v Keni a v Kamerunu.

Pokud nahlédneme do statistik Světové zdravotnické organizace, zjistíme, že život se zlepšuje nejen tam. I přes nepříznivé zprávy, kterými nás zahlcují média, ve skutečnosti globálně výrazně klesá kojenecká úmrtnost, v návaznosti na to stoupá střední délka života – a ostatně šíření epidemie obezity do dalších částí světa je nepřímým důkazem, že i tam se zlepšuje celková socioekonomická úroveň. Fakt, že počet obézních na celém světě již násobně přesáhl počet podvyživených, je jen dalším střípkem do mozaiky poznání, že svět je pro naprostou většinu z více než 8 miliard lidí stále lepším místem k žití.

Příjemné letní čtení a trochu medicínského poučení vám přejí


Hana Cabrnochová a Jan Lebl

Ces-slov Pediat 2023; 78(Suppl 1): S5


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo Supplementum 1

2023 Číslo Supplementum 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#