#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2023; 78 (4): 197.

Milé kolegyne, kolegovia,

jsme rádi, že právě uprostřed léta vás můžeme přivítat na stránkách dalšího čísla našeho časopisu a nabídnout vám široký výběr nových témat.

Nové číslo Česko-slovenskej pediatrie prináša pestrý medicínsky kaleidoskop z rôznych oblastí detského lekárstva, nevynímajúc chirurgiu či hraničné odbory, ako je aplikovaná epidemiológia. Aktuálne číslo jasne dokumentuje, že pediatria nemá hranice a na obidvoch brehoch Moravy riešime spoločné medicínske problémy.

Do tohoto čísla časopisu přispěly z větší části slovenské autorské týmy. Vydejme se prostřednictvím jejich článků na virtuální cestu po významných slovenských pediatrických pracovištích, která přispívají k rozvoji klinické pediatrie i pediatrického výzkumu v nadnárodním měřítku.

Vďaka digitálnym technológiám sa prehlbujú naše vedomosti o podstate chorôb, objasňujú taje patogenetických mechanizmov, revidujú klasifikácie vzácnych nozologických jednotiek či aplikujú senzitívnejšie diagnostické biomarkery a nové horizonty liečby. Tieto vývojové trendy prenikajú do všetkých oblastí pediatrie, čo názorne ilustrujú stránky nášho časopisu.

Obsiahnuť celú šírku poznania a enormný nárast medicínskych informácií nie je v silách jednotlivcov a vyžaduje úzku intenzívnu tímovú multiodborovú spoluprácu. Optimálnou platformou ako udržiavať rýchly krok s najnovšími vývojovými trendmi v pediatrii sú pediatrické kongresy, ktoré tematicky pokrývajú širokú oblasť detského lekárstva, pomáhajú rozvíjať profesionálne kontakty a budovať aktívnu sieť spolupráce s ostatnými kolegami.

Živé skúsenosti z pandémie ukázali, že nič nenahradí jedinečnosť osobných odborných a spoločenských stretnutí.

Rádi vás jménem redakční rady Česko-slovenské pediatrie i jménem výborů obou odborných společností zveme na dva národní pediatrické kongresy, které se uskuteční v příštích měsících a které si určitě nenechte ujít. XVII. pediatrický kongres s mezinárodní účastí se uskuteční ve dnech 13.–16. září 2023 v Brně. XIV. kongres Slovenskej pediatrickej spoločnosti s medzinárodnou účasťou sa bude konať 12.–14. októbra 2023 v Bratislave.

Odborný program obidvoch národných kongresov je koncipovaný tak, aby bol atraktívny pre širokú pediatrickú obec a každý si v ňom našiel „to svoje“ – pediatri primárneho kontaktu, lekári detských lôžkových oddelení, pediatrickí špecialisti či lekári z hraničných medicínskych odborov.

Kromě pestrého odborného programu se již těšíme na společenská a neformální setkání, která budou oba kongresy doprovázet. Umožní mimo jiné také intenzivní setkávání praktických lékařů pro děti a dorost s pediatry z dětských oddělení nemocnic a fakultních dětských klinik. Pomohou k tomu, abychom si navzájem ještě lépe rozuměli a dokázali optimálně spolupracovat v péči o nemocné i zdravé děti. Jak nedávno komentovala jedna praktická dětská lékařka: „Vy si myslíte, že pediatrie jsou dvě? Je přeci jenom jedna, to každý ví. Ale my to někdy nesmíme říkat.“

Zveme vás do Brna, dříve zvaného moravský Manchester. Na vlastní oči se přesvědčte o jeho postindustriálním přerodu v centrum vědy a technologického výzkumu.

Srdečne pozývame do metropolitnej Bratislavy, ktorá má čo ponúknuť milovníkom kultúry, umenia, histórie či modernej architektúry.


Tešíme sa na skoré stretnutie s vami v Brne a v Bratislave!

Ľudmila Podracká a Jan Lebl

Ces-slov Pediat 2023; 78(4): 197


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#