#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

František Kaván: Zimní krajina


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2023; 78 (1): 2.


František Kaván: Zimní krajina

GASK – Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora. Foto Zdeněk Matyásko

František Kaván patří mezi významné české krajináře konce 19. a první poloviny 20. století. Mimo to byl i básníkem a překladatelem. Pocházel z chudé krkonošské rodiny žijící u Jilemnice. Tato krajina se mu tedy stala první, ale i pozdější inspirací. Už na gymnáziu začal malovat obrazy, pod vlivem Antonína Chittussiho a Julia Mařáka. Ten mu také doporučil další studium na Akademii výtvarných umění. Kaván maloval v duchu realismu, jehož hlavním představitelem byl právě Chittussi. V době šířící se secese jsou Kavánovy obrazy poznamenány i tímto stylem. Často se u něj také objevují na jednom plátně prvky jak romantické, tak realistické. V roce 1894 namaloval u své chalupy obraz velkého formátu Podmrak, který má sociální rozměr, protože je na něm v dáli u cesty žena s odloženými hráběmi odpočívající po práci. Dílo později zakoupil mecenáš, architekt Josef Hlávka a na výstavě Exposition Universelle v Paříži byl tento obraz oceněn zlatou medailí.

Kaván z Akademie nakonec v roce 1896 odešel a pod vlivem umělců kolem Moderní revue se pokoušel o symbolisticko-dekadentní malbu, kterou nazval romantický symbolismus. Názvy jeho obrazů mluví za sebe: Odtékání, Klekání, Chátrání. Později se znovu vrátil k realismu a ke zdůraznění významu české krajiny. František Kaván zůstal u zachování tradičních hodnot umění, čímž nemohl konkurovat moderním umělcům. O jeho obrazy byl ale ke konci jeho života velký zájem.

Obraz Zimní krajina ze sbírek Galerie Středočeského kraje byl namalován mezi lety 1910–1915. Představuje jen velmi mírně zvlněnou zasněženou krajinu s poměrně nízkým horizontem a vzduchem tetelícím se v paprscích zimního slunce. V popředí se barevně vymykají dva hnědavé keře a ze sněhu vystupující uschlá tráva. Malíř využil škálu chladných barevných tónů. Na horizontu je měkce odděluje barva narůžovělá od odrazu zapadajícího slunce, kterou malíř použil i na jinak bělostném a modravém sněhu. Ale její odstín tu je zlehka nafialovělý. Obraz vyznívá už vzhledem k tématu poněkud posmutněle, což završují uschlé keře na zasněžené pláni.

Juliana Boublíková Jahnová


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#