#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2023; 78 (1): 5.
Kategorie: Editorial

Milé kolegyne, vážení kolegovia, priatelia,

ak sa na prahu nového roku 2023 letmo obzrieme za rokom 2022, tak z globálneho hľadiska iste nebol dobrý, ba bol v niektorých smeroch tragický, z celospoločenského hľadiska bol na Slovensku zrejme rozporuplný, z hľadiska zdravotníctva bol, najmä v závere roka, až krízový. A v oblasti pediatrie sa všetky uvedené faktory podieľali na jej činnosti a prehlbujúcich sa problémoch. Vysoký priemerný vek všeobecných lekárov pre deti a dorast, nedostatočná saturácia obvodov pediatrami v niektorých oblastiach, následky protipandemických opatrení, náročnosť rodičov, začínajúca reforma ambulantného a nemocničného sektora na Slovensku uvedenú situáciu ďalej komplikujú.

Avšak detský pacient musí dostať zdravotnú starostlivosť na úrovni súčasných poznatkov, čím sa nožnice ďalej otvárajú… V tomto prostredí pracujú pediatri (či ambulantní, či nemocniční, či špecialisti), ale aj zdravotné sestry často na hranici, ba i za hranicou svojich fyzických a psychických síl. Aj v tejto situácii sa však výsledky vašej práce odzrkadľujú na nízkej mierne dojčenskej úmrtnosti i detskej úmrtnosti, čo v tejto neľahkej situácii podčiarkuje vašu morálnu silu a erudíciu.

Samozrejme, že v takom viacsmernom tlaku na našu činnosť sa vyskytovali aj problémy a individuálne nedostatky, čo je prirodzené, ale mnohí z nás sme si vybrali pediatriu ako povolanie i poslanie a chceme ho ďalej zveľaďovať i napriek zložitým obdobiam

Pre to zveľaďovanie pediatrie potrebujeme získať „mladú krv“, preto sa snažme pozitívnymi a osobnými príkladmi ukázať mladým lekárom krajšiu časť pediatrie, vzdelávajme sa naďalej, a to nie len „on line“, ale stretávajme sa aj osobne a komunikujme v práci, pri konzíliách, na seminároch i konferenciách. Kultivovanou diskusiou je možné vyriešiť mnoho problémov a nájsť vhodné riešenia.

V celoživotnom štúdiu má nezastupiteľné miesto i odborná literatúra a vlajkovou loďou v tomto smere medzi pediatrickými periodikami je naša spoločná Česká a slovenská pediatria. V roku 2022 prešla určitými obmenami a vylepšeniami, ktoré jej z môjho pohľadu svedčia, a verím, že v tomto trende bude pokračovať.

Za českou pediatrii nelze než souznít s textem předsedy Slovenské pediatrické společnosti. Byť některé „porodní bolesti“ máme již v českém zdravotnictví za sebou, zdaleka není v řadě oborů situace optimální a to platí dvojnásob pro pediatrii – jak pro primární péči, tak pro lůžkovou. Vysoký věkový průměr českých pediatrů se obtížně vyvažuje nově příchozími mladými kolegy, a výhledy do budoucna tedy nejsou nikterak optimistické. Přes to vše bychom neměli zapomínat, že úroveň medicíny se navzdory všem překážkám nezadržitelně zvedá. Nejlépe si to možná uvědomíme až při čtení rubriky „Co jsme psali v ČS pediatrii před 25, 50, 75 lety…“.

K Novému roku se tradičně přeje zdraví, štěstí, láska, spokojenost… to vše si přejeme navzájem i my pediatři, a to o to víc, oč vzácnější jsou uvedené „komodity“. To platí i pro současné období problémů, které vznikaly a částečně přetrvávají v souvislosti s opatřeními při pandemii covidu-19, s válkou na Ukrajině, která je východním sousedem našich slovenských kolegů, s hrozící energetickou krizí a dalšími nevyzpytatelnými jevy.

Historie nás učí, že pokud se lidé semknou, vzájemně komunikují a hledají efektivní řešení, tak se problémy podaří překonat. Je také důležité si uvědomit, že každý na svém poli působení (ať už je to pracoviště, rodina, přátelé, komunita…) má být aktivní a kooperující. Jen tak bude výsledek snažení pozitivní a efektivní.

Rádi bychom všem čtenářům, ale také redakční radě popřáli do roku 2023 zejména zdraví, spokojenost v práci a pohodu v rodinném životě.

S úctou


doc. MUDr. Milan Kuchta, CSc., Prezident SPS

prof. MUDr. Jiří Bronský, Ph.D., Předseda výboru ČPS


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#