#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'PATOLOGIE ORL OBLASTI


Autoři: J. Laco
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 59, 2023, No. 1, p. 8
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... se infekce koronavirem SARS-CoV-2 může projevit ve formě slizničních lézí v dutině ústní

Stále probíhající pandemie onemocnění COVID-19, způsobeného virem SARS-CoV-2, se již stala běžnou součástí našeho života. Morfologické změny vznikající při této chorobě jsou známy zejména z vyšetřování plic u zemřelých pacientů. Popisy chorobných změn v jiných orgánech či tkáních jsou však nepoměrně vzácnější.

Brazilští autoři Soares et al. se ve své studii zaměřili na detailní morfologický popis slizničních lézí v dutině ústní vzniklých u nemocných, u kterých byla bezpečně prokázána infekce SARS-CoV-2 metodou RT-PCR. Soubor tvořilo 10 mužů a 4 ženy ve věkovém rozmezí 23–88 let (medián 58 let). Klinické příznaky zahrnovaly bolest hlavy, zvýšenou teplotu, anosmii a dysgeuzii. Makroskopicky se jednalo o léze dvou typů: a) ložiska krvácení charakteru petechií až ekchymóz nejčastěji lokalizovaných na patře a jazyku a b) puchýřnaté a/nebo exulcerované léze ischemického původu nejčastěji lokalizované na rtech, tvářové sliznici a (opět) na jazyku. Oba typy lézí se vyhojily během 1–2 týdnů; ložiska krvácení spontánně bez léčby, ulcerace po topické aplikaci kortikosteroidů.

Mikroskopicky byla v povrchových partiích dlaždicobuněčného epitelu patrna vakuolizace cytoplazmy keratinocytů. Subepiteliálně byl přítomen chronický zánětlivý infiltrát sestávající převážně z lymfocytů a makrofágů (pouze u dvou případů převažovaly neutrofily). V arteriolách a kapilárách byly tromby v různých fázích organizace s ložisky krvácení v okolí. Zejména u nemocných s ekchymózami byla pozorována rovněž fibrinoidní nekróza stěn cév. S výjimkou jednoho případu byl vždy pozitivní imunohistochemický průkaz spike proteinu SARS-CoV-2, jehož granulární cytoplazmatická exprese byla pozorována v endoteliích, v zánětlivých buňkách, v keratinocytech s vakuolizovanou cytoplazmou a v trombech.

Závěrem lze konstatovat, že autoři předložili nepochybně zajímavé a dobře doložené pozorování. Rovněž kvalitní makroskopickou i mikroskopickou dokumentaci nálezů prezentovaných v článku je nutné ocenit. Výše popsané mikroskopické nálezy jsou však bohužel nespecifické a bez imunohistochemie či jiné pomocné metody těžko přesně diagnostikovatelné. Přesto se vyplatí na možnost SARS-CoV-2-asociovaných lézí na sliznicích v bioptické praxi myslet.

Zdroj:

Soares CD et al. Oral manifestations of coronavirus disease 2019 (COVID-19): a comprehensive clinicopathologic and immunohistochemical study. Am J Surg Pathol 2022; 46(4): 528-536.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 1

2023 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#