#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'CYTODIAGNOSTIKA


Autoři: J. Dušková
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 59, 2023, No. 1, p. 7-8
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... tlak na zapojení NGS do hodnocení cytologií nádorů pankreatu a vývodných cest žlučových narůstá

Tlak na rutinní zapojení NGS do hodnocení cytologických vzorků nádorů pankreatu a vývodných cest žlučových narůstá. Dokladem této skutečnosti je i metaanalytický přehled Nikase et al. (1), v němž jsou zhodnoceny výsledky celkem 88 publikovaných článků z posledních let rozdělených tematicky na malé biopsie pankreatu (tenkojehlové aspirační FNA a tenkojehlové řezné FNB) – 46 studií, kartáčkové a klíšťkové biopsie žlučových cest – 6 studií a tekutých biopsií (hlavně plazmy, méně žluče a pankreatické šťávy) – 36 prací.

V tomto přehledu měly vysokou prediktivní hodnotu pro HG dysplazii nebo karcinom zejm. mutace TP53 a SMAD4/DPC4. V předoperačním hodnocení cyst se ukázaly užitečnými průkazy KRAS mutace pro odlišení mucinózních cyst od jiných, GNAS mutace pro odlišení intraduktální mucinózní neoplázie (IPMN) od mucinózní (MCN). Přítomnost SMAD4, TP53, CDKN2 a NOTCH 1 v cystických tekutinách indikovalo IPMN s HG dysplazií. Studie terapeuticky využitelných mutací a mutací méně obvyklých pankreatických tumorů jsou zatím ojedinělé, ale existují. V malých biopsiích ze striktur žlučových cest identifikoval průkaz TP53, SMAD4, CDKN2 se 100% specificitou high grade lézi.

Studie „tekutých biopsií“ se většinou věnovaly monitoringu pacientů s prokázanou a léčenou malignitou z hlediska prognostického a terapeuticky využitelných mutací.

Uvedené výsledky jsou nepochybně velmi slibné, stejně jako část titulku tohoto přehledu „Doing more with less“. Klíčovou otázkou ovšem zůstává i nadále, co je pro „doing more“ to nepodkročitelné „less“, a jak se toho vstupního minima nutného pro platný výsledek NGS z pravidelně kvantitativně limitovaného vzorku dobrat a zkontrolovat na vstupu do nákladného vyšetření, zda má odebraný vzorek reálnou vyhlídku na interpretovatelný výsledek. Naprostá většina zde referovaných studií se tomuto problému cíleně nevěnuje. Jedno z možných řešení nabízí využití supernatantu po zhotovení cytobloku (2). Stane–li se požadavek na molekulárně biologické vyšetření nádorů pankreatu a vývodných cest žlučových pravidelnou praxí (a vše tomu nasvědčuje), bude nezbytné na preanalytické fázi dále pracovat, a to jak z hlediska případného dalšího odběru materiálu do lateru, tak možné záměny rutinně užívaného formolového fixativa pro FNB za alkoholové šetrnější k nukleovým kyselinám (3).

Zdroje:

1. Nikas IP et al. Evaluating Pancreatic and Biliary Neoplasms with Small Biopsy-Based Next Generation Sequencing (NGS): Doing More with Less. Cancers (Basel) 2022; 14(2): 3972.

2. Janaki N et al. Comparison of cytocentrifugation supernatant fluid and formalin-fixed paraffin-embedded tissue for targeted next-generation sequencing. Cancer Cytopathol 2019; 127: 297-305.

3. Bridge JA. Reverse transcription-polymerase chain reaction molecular testing of cytology specimens: Pre-analytic and analytic factors. Cancer Cytopathol 2017; 125: 11-19.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 1

2023 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#