#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'KARDIOPATOLOGIE


Autoři: I. Šteiner
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 59, 2023, No. 1, p. 8
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... pro diagnózu temporální arteritidy se doporučuje oboustranná biopsie temporální arterie a také kompletní prokrájení celého vzorku

Temporální arteritida (TA) je poměrně časté onemocnění, s incidencí 15-25/100 000. Je častější u žen než u mužů (3:1) a vzniká obvykle ve stáří. Nejčastějšími symptomy jsou jednostranná bolest hlavy, poruchy zraku a tuhnutí skalpu. Neléčená (kortikoidy) může vést k trvalé slepotě. Zlatým standardem diagnózy je biopsie temporální arterie.

Patologové z Ottawy v Kanadě provedli retrospektivní studii svých 1922 biopsií temporální arterie za dobu 10 let (2010 až 2019). Délka chirurgických resekátů tepny byla 7-20 mm. Pro histologii byly odebrány vzorky z celé délky příčnými řezy po 2 mm. Parafinové bločky byly kompletně prokrájeny a z každého bylo zhotoveno 20-25 histologických preparátů HE a jeden barvený metodou Movat pentachrom na elastická vlákna.

Pro diagnózu TA byl vyžadován granulomatózní zánět v intimě, medii a adventicii - epiteloidní makrofágy, z nichž různě četné jako obrovské buňky a dále lymfocyty a plazmatické buňky. Maximum zánětu bylo v oblasti elastických lamin. V barvení na elastiku byly patrné defekty lamina elastica interna. Intima jevila různý stupeň hyperplazie. Práce nezmiňuje event. trombózy lumina tepny.

Zhojená TA byla charakterizována proliferací intimy, fibrózou medie, ztrátou či poškozením l. elastica int. na více než 50 % obvodu, chronickým zánětem v adventicii a dilatací vasa vasorum. Tyto případy nebyly zavzaty do studie.

Z 1922 vyšetřených biopsií a. temporalis byly 203 pozitivní na TA - 129 žen a 74 mužů, věku 42-97 r. (průměr 74,5 r.). Diagnóza TA byla v 77 % případů učiněna z úvodní roviny histologického řezu, ve 23 % až po prokrájení. Ve 185 případech byla provedena biopsie oboustranná, v 18 případech jednostranná. Ze 185 oboustranných bylo 161 (87 %) pozitivních oboustranně a 24 (13 %) jednostranně. Je zajímavé, že z těch 24 jednostranných pozitivit mělo 6 (25 %) pacientů symptomy na opačné straně než byla pozitivní biopsie.

Ze studie plynou dvě důležitá ponaučení pro diagnózu TA: pro klinika - provést oboustrannou biopsii bez ohledu na lokalizaci příznaků, a pro patologa - kompletně prokrájet parafinové bločky.

Zdroj:

Agostino A et al. Efficacy of bilateral temporal artery biopsies and sectioning of the entire block of tissue for the diagnosis of temporal arteritis. Cardiovasc Pathol 2022; 59, 107425.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 1

2023 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#