#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'PULMOPATOLOGIE


Autoři: R. Matěj
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 3, p. 124-125
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... je možné stanovit expresi PD-L1 i pomocí molekulárně-patologických metod

V květnovém čísle oficiálního časopisu Mezinárodní společnosti pro studium plicních nádorů (IASLC) Journal of Thoracic Oncology vyšel velmi zajímavý článek australských autorů, kteří se zaměřili na porovnání exprese PD-L1 molekulárně patologickými metodami se standardní imunohistochemickou detekcí. Imunohistochemická exprese je jedním ze základních biomarkerů imunoterapie, jde však o metodu drahou a poměrně náročnou na interpretaci vyžadující časově náročné hodnocení exprese PD-L1 nejen nádorovými buňkami, ale i okolními imunitními buňkami. Autoři v publikované práci porovnali expresi PD-L1 na kohortě 87 vzorků zahrnující jak nádory (malobuněčný plicní karcinom i adenokarcinom) tak i 10 případů nenádorových lézí. Zastoupené byly vzorky získané resekcí, ale i bronchoskopickými metodami, to včetně EBUS, odběry u některých vzorků byly provedeny z více míst nádorové léze. Metodicky byla vybrána kvantitativní polymerázová řetězová reakce s reverzní transkripcí (RT-PCR) umožňující sledovat hladinu mRNA a metoda zjišťování počtu kopií genu (CNV). Navíc se ještě autoři zaměřili na genotypizaci genu KRAS, který je teď vzhledem k novým léčivým modalitám velmi módním. Výsledkem porovnání byla významná míra shody exprese mRNA a počtu kopií genu PD-L1 s imunohistochemickou pozitivitou PD-L1 nádorovými buňkami, to i ve vzorcích odebraných z různých částí nádorové léze. Už to samo o sobě je celkem zajímavý poznatek, autoři však zahrnuli i sledování genů exprimovaných imunitními buňkami. Sledováním více prozánětlivých a imunosupresivních mediátorů, zejména pak interferonu gama, zjistili, že vysoká míra kopií genu PD-L1 a hladiny jeho mRNA na nádorových buňkách neodpovídá míře exprese PD-L1 buňkami imunitního mikroprostředí monitorovaného zvýšenou hladinou interferonu gama. Navíc nádory s nízkým počtem kopií genu PD-L1 exprimovaly významně nižší hladiny jak prozánětlivých, tak i imunosupresivních mediátorů. Z toho autoři usuzují, že počet kopií genu PD-L1 (CNV) může sloužit jako velmi cenný biomarker odhadu účinnosti imunoterapie, protože nízký počet kopií vede nejen ke snížené expresi PD-L1 vlastními nádorovými elementy, ale rovněž ke snížení aktivního zánětlivého nádorového mikroprostředí.

Studie má svá omezení, kterých jsou si autoři povětšinou vědomi a ve čtivě psané diskusi je připouštějí. Kohorta 87 případů není příliš rozsáhlá, navíc zcela chybí zastoupení dlaždicobuněčných karcinomů, které se mohou významně odlišovat z hlediska nádorového mikroprostředí od adenokarcinomů. Chybí korelace s různou mírou imunohistochemické exprese PD-L1 nádorovými buňkami jako zcela zásadním parametrem indikace imunoterapie a hlavně, studie je zcela prosta klinických údajů o účinnosti imunoterapie u pacientů s analyzovanými nádory. Přesto jde o velmi zajímavou práci, která by mohla ulehčit trudný život patologů počítajících nejen skóre pozitivity PD-L1 nádorovými buňkami, ale hlavně hodnotících míru pozitivity PD-L1 imunitními buňkami nádorového mikroprostředí. Navíc by taková metoda mohla vést k objektivizaci někdy dosti subjektivních výsledků hodnocení PD-L1 a tím v celkovém důsledku vést ke zvýšení účinnosti imunoterapie, která bude podávána jen pacientům s vysokou mírou pravděpodobnosti významné léčebné odpovědi.

Zdroj:

Aujla S. et al. Programmed Death-Ligand 1 Copy Number Loss in NSCLC Associates With Reduced Programmed Death-Ligand 1 Tumor Staining and a Cold Immunophenotype. J Thorac Oncol 2022; 17(5): 675-687.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 3

2022 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#