#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'ORTOPEDICKÁ PATOLOGIE


Autoři: K. Veselý
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 3, p. 122
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... fúze DCTN1::ALK se může objevit u vřetenobuněčného/ sklerózujícího rabdomyosarkomu

Rabdomyosarkom je nejčastější sarkom dětského věku s morfologií nádoru z malých kulatých modrých buněk nebo vřetenitých buněk, imunohistochemicky s expresí MyoD1 a myogeninu. Vřetenobuněčný / sklerózující rabdomyosarkom (SCSRMS) postihuje děti i dospělé, zvláště v oblasti hlavy a krku a paratestikulárně. Histologicky je charakterizován vřetenitými buňkami s eozinofilní cytoplazmou, obecně nízkým stupněm atypií a různým množstvím hyalinizovaného nebo sklerotického stromatu. Molekulárně zahrnuje několik subtypů s různým chováním; indolentní infantilní nebo kongenitální subtyp s přestavbou VGLL2/NCOA2, agresivní variantu s mutacemi MYOD1, a intraosální subtyp s fúzemi EWSR1/FUS::TFCP2 nebo MEIS1::NCOA2.

Autoři z Hong Kongu prezentují ve svém článku případ 10letého chlapce s recidivujícím tumorem na dorzu jazyka bez známek diseminace, s úvodní diagnózou „fibromu“, po široké excizi a 4letém sledování bez známek choroby. Definitivní histopatologické vyšetření popsalo vřetenobuněčný infiltrativní tumor, s kolagenizovaným a zčásti myxoidním stromatem, s buňkami s oválnými elongovanými nebo nepravidelnými hyperchromními jádry s drobnými nukleoly s nízkou mitotickou aktivitou a světle eozinofilní cytoplazmou, bez zřetelných známek příčného pruhování a bez přítomnosti rhabdomyoblastů. Při imunohistochemickém vyšetření byly nádorové buňky desmin, myogenin a MyoD1 pozitivní, a rovněž s granulární cytoplazmatickou pozitivitou ALK.

Při molekulárním vyšetření byla nalezena fúze DCTN1::ALK. Jde o vzácný typ fúze, která byla dosud popsána rovněž u inflamatorního myofibroblastického tumoru, epiteloidního fibrózního histiocytomu, Spitzoidních nádorů, adenokarcinomů plic a pankreatu a u myelomonocytárních leukémií. U inflamatorního myofibroblastického tumoru s touto fúzí byla popsána léčebná odpověď na crizotinib, ALK a ROS1 proteinkinázový inhibitor.

Autoři shrnují, že jimi popsaná fúze rozšiřuje spektrum molekulárních subtypů SCSRMS, s možnými obtížemi při stanovení k diagnózy, kdy přítomnost ALK exprese může vést k záměně s inflamatorním myofibroblastickým tumorem. Fúze DCTN1::ALK je rovněž potenciálním terapeutickým cílem s možností dlouhodobé léčebné odpovědi.

Zdroj:

Fung CK et al. Spindle cell/sclerosing rhabdomyosarcoma with DCTN1::ALK fusion: broadening the molecular spectrum with potential therapeutic implications. Virchows Arch 2022; 480(4): 927-932.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 3

2022 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#