#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'KARDIOPATOLOGIE


Autoři: I. Šteiner
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 3, p. 122-123
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... jaká je histologie trombů z akutních chirurgických embolektomií plicnice

Incidence embolie plicnice (EP) se udává na 38–112 / 100 tisíc dospělých. Hlavními léčebnými postupy jsou antikoagulace heparinem a p. o. antikoagulace. Vzácně se používá podání trombolytika katetrem či mechanická trombektomie. Většina dat o histologii EP pochází z pitevních studií, kde tromby zůstaly in situ po řadu hodin před vyšetřením. Tyto studie se většinou nevěnují možnému vlivu antikoagulace či fibrinolytické léčby.

Citovaná studie z USA, z Rochesteru (NY), vyšetřila 16 případů trombů získaných chirurgickou embolektomií pro akutní EP. Jde údajně o prvou studii tohoto druhu. Nejčastějšími pacienty byly středně staré obézní ženy. Histologické preparáty byly barveny HE, EVG (elastická a kolagenní vlákna) a Massonovým trichromem (kolagenní vlákna, fibrin, destičky). V IHC byly použity CD31 (destičky, endotel) a CD68 (monocyty).

Objem extrahovaných trombembolů byl 11–142 cm3. Všechny vzorky měly obdobnou celkovou architekturu - centrální část byla tvořena převážně erytrocyty a fibrinem, periferní část pak převážně CD31 pozit. destičkami a fibrinem, s příměsí leukocytů a CD68 pozit. monocytů. Část leukocytů z periferních vrstev byla normální, v jiných pak byla patrna karyorexe či karyolýza. Ve 2 případech prokázal trichrom v periferních vrstvách tvorbu kolagenu a časnou rekanalizaci s CD31 pozit. endoteliemi a CD31 neg. fibroblasty. Přítomnost fibrózy byla známkou stáří trombu alespoň 8 dnů.

Pokud jde o stáří trombembolů, autoři hodnotili kombinaci morfologie leukocytů a histochemického a IHC složení trombů. Podle toho navrhují kritéria pro tři fáze trombembolů: 1 až 3 dny – normální leukocyty, destičky (CD31 pozitivita) a monocyty (CD68 pozit.); 3 až 8 dnů – karyorexe leukocytů, karyolýza monocytů (bledá / zduřelá jádra, CD38 pozit.) a endotelie na povrchu či vrůstají (jaderná pozitivita CD68); 8 dnů až 2 měsíce –kolagenizace (trichrom pozitivita).

Zdroj:

Newcomb G et al. An untapped resource: characteristics of thrombus recovered from intermediate or high risk pulmonary embolus patients. Cardiovasc Pathol 2022; 57: 107392.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 3

2022 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#