#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stupňované cílové saturace dle postmenstruačního stáří


Graded target saturation according to post-menstrual age

The following text is a Czech translation of the European consensus guidelines on the management of respiratory distress syndrome recommendations on oxygenotherapy in preterm infants, supplemented by emerging pathophysiological findings, which might necessitate an updated version of these recommendations to be released, stratified by gestational age.

Keywords:

controlled oxygen therapy, oxygen saturation, postmenstrual age


Autoři: J. Matoušek
Působiště autorů: Gynekologická, porodnická a neonatologická klinika, 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čes-slov Neonat 2023; 29 (2): 92-93.
Kategorie: Příspěvky k respirační problematice nezralých novorozenců

Souhrn

Příspěvek obsahuje český překlad doporučení European consensus guidelines on the management of respiratory distress syndrome ohledně používání oxygenoterapie u nezralých novorozenců, doplněný o nové patofyziologické poznatky, na jejichž základě může v budoucnu dojít k úpravě a individualizaci používání oxygenoterapie podle gestačního stáří pacienta.

Klíčová slova:

řízená oxygenoterapie, saturace kyslíkem, postmenstruační věk

 

EVROPSKÁ DOPORUČENÍ

V European consensus guidelines on the management of respiratory distress syndrome: 2022 update jsou v oddílu Oxygen Supplementation beyond Stabilisation uvedena následující doporučení:

  1. In preterm babies receiving oxygen the saturation target should be between 90–94% (B2).
  2. Alarm limits should be set to 89% and 95% (D2).
  3. Protocols for screening and treating preterm babies for ROP should be in place (A1).

Nastavení cílového pásma saturace kyslíkem (SpO2) u nezralých novorozenců má vliv na morbiditu. Nižší cílové pásmo (85–89 %) je sice spojeno s nižším výskytem retinopatie nedonošených (retinopathy of prematurity, ROP), ale za cenu vyššího výskytu nekrotizující enterokolitidy (necrotizing enterocolitis, NEC) a vyšší celkové mortality. Většina pracovišť proto volí vyšší cílová pásma.

V posledních letech přibývá literatury, která popisuje až o 50 % nižší výskyt plicní hypertenze u novorozenců s bronchopulmonální dysplazií (BPD, kteří byli udržováni ve vyšším saturačním pásmu (90–95 %). To je další argument pro používání vyšších cílových pásem SpO2.

V posledních letech přibývá přístrojové vybavení s tzv. kyslíkovou smyčkou, umožňující automatickou regulaci frakce O2 ve vdechované směsi (FiO2) dle nastaveného saturačního cíle, a to jak u invazivní, tak neinvazivní ventilační podpory (více automatické smyčky).

Podle dostupné literatury tato zařízení redukují podíl času, který novorozenec stráví mimo cílové saturační pásmo. Dosud ale neexistují důkazy o dlouhodobém klinickém benefitu z využívání kyslíkových smyček.

Jinou alternativou je pro pacienty různého gestačního stáří používat rozdílná pásma cílové SpO2, kdy jsou děti narozené ve vyšším gestačním stáří udržovány v pásmu vyšších cílových hodnot. Argument pro toto rozdělení je patofyziologický – u nedonošených novorozenců tvoří fetální hemoglobin (HbF) až 90 % celkového hemoglobinu. Má schopnost vazby a disociace O2 při nižším parciálním tlaku kyslíku než adultní hemoglobin (HbA), a může tak snadněji vázat kyslík disociující z Hb matky v placentě. U gestačně mladších novorozenců tvoří většinu krevního barviva fetální hemoglobin, u nějž je disociační křivka vazby pro kyslík posunuta doleva. Druhým důvodem je vyšší hladina hematokritu u těchto pacientů, tudíž k uspokojení kyslíkových nároků organismu není třeba tak vysoké nasycení hemoglobinu kyslíkem. Třetím důvodem je nevyzrálost antioxidačních mechanismů ve fázi extrémní a těžké nezralosti [1].

Nejdůležitějším argumentem pro používání nižších saturačních pásem v nižším gestačním stáří jsou závěry několika studií, které jednoznačně prokázaly souvislost nízkého cílového saturačního pásma a nižšího výskytu ROP [2–4]. Ve fetálním vývoji se sítnice vyvíjí v prostředí relativní hypoxie při SpO2 v rozmezí 50–70 % a indukuje pomocí lokálních mediátorů novotvorbu cév. U předčasně narozených dětí je tento proces narušen relativní hyperoxií (SpO2 v rozmezí 80–100 %), kdy sítnice není nucena tyto mediátory produkovat. Kolem 32. až 33. gestačního týdne pak dochází k předělu, kdy stoupající metabolické nároky sítnice naopak způsobí prudké navýšení novotvorby cév, které ale probíhá aberantně a nekoordinovaně a ve svém důsledku vede k rozvoji ROP. Někteří autoři [5] proto navrhují rozdělit cílová saturační pásma dle gestačního stáří na nižší (83–89 % pro děti narozené ve věku < 32+6 g. t.) a vyšší (90–94 % pro děti narozené ve věku mezi 33+0 až 35+6 g. t) a ve věku ≥ 36+0 g. t. > 94 %, právě s cílem přiblížit se fyziologii fetálního vývoje. Studie neprokázala vyšší mortalitu u dětí s nižším saturačním cílem, na rozdíl od některých starších, ve kterých ovšem nebylo zkoumáno postupné zvyšování cílového SpO2 s gestačním věkem. U nezralých novorozenců léčených kyslíkem je doporučeno udržovat SpO2 v pásmu 90–94 %. V posledních letech se však na základě patofyziologického vývoje objevují nové poznatky o možných benefitech nižšího saturačního cíle pro děti narozené před 33. gestačním týdnem, je však třeba dalšího výzkumu ohledně jejich bezpečnosti a vlivu na mortalitu.

Konflikt zájmu: žádný.
Došlo do redakce: 19. 9. 2023

Adresa pro korespondenci:
MUDr. Josef Matoušek
Klinika gynekologie, porodnictví a neonatologie
1. LF UK a VFN
Apolinářská 18 128 51 Praha 2
e-mail:
josef.matousek@vfn.cz


Zdroje
  1. Sanoj KMA, Mohammed N, Qureshi N, et al. Oxygen therapy in preterm infants: recommendations for practice. J Paediatr Child Health 2021; 31(1): 1–6
  2. Stenson BJ, Tarnow-Mordi WO, Brian A Darlow BA, et al.; The BOOST II United Kingdom, Australia, and New Zealand Collaborative Groups. Oxygen saturation and outcomes in preterm infants. N Engl J Med 2013; 368: 2094–2104.
  3. Carlo WA, Finer NN, Walsh MC, et al.; SUPPORT Study Group of the Eunice Kennedy Shriver NICHD Neonatal Research Network. Target ranges of oxygen saturation in extremely preterm infants. N Engl J Med 2010; 362: 1959–1969.
  4. Schmidt B, Whyte RK, Asztalos EV, et al.; Canadian Oxygen Trial (COT) Group. Effects of targeting higher vs lower arterial oxygen saturations on death or disability in extremely preterm infants: a randomized clinical trial. JAMA 2013; 309: 2111–2120.
  5. Cayabyab R, Arora VN, Wertheimer F, et al. Graded oxygen saturation targets and retinopathy of prematurity in extremely preterm infants. Pediatr Res 80(3): 2016; 401–406.
Štítky
Neonatologie Neonatologická sestra

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská neonatologie

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#