#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodník


Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2023; 72, 255

Časopis Česká a slovenská farmacie (ČSF) má více než sedmdesátiletou tradici postavenou na společné publikační činnostičeských a slovenských farmaceutických odborníků. Původně měsíčník Československá farmacie začal ve Zdravotnickémnakladatelství vycházet od 31. března 1952. Zveřejňoval původní práce, odborné přehledy i krátká sdělení z oblasti farmacie a příbuzných oborů. Výbor České farmaceutické společnosti (ČFS) řešil osud časopisu, jeho odborné směřování a rostoucí ekonomické náklady na jeho vydávání po roce 1990 opakovaně. Dotace státu na vydávání odborných periodik totiž postupně klesala, až vymizela úplně, zároveň klesal i počet předplatitelů. Na hospodaření časopisu se podílela přibližně jednou třetinou Slovenská farmaceutická společnost.

Výbor ČFS rozhodl v září 2023 o změně ve vydávání časopisu ČSF. Výsledkem jednání s nakladatelstvím Solen je spojení časopisu ČSF a časopisu Farmacie pro praxi v jeden časopis Česká a slovenská farmacie, a to od ledna 2024(www.csfarmacie.cz). Důvodem pro tuto fúzi bylo jednak logické spojení dvou farmaceutických časopisů, jednoho zaměřeného na farmaceutickou vědu, druhého orientovaného na farmaceutickou praxi, dále možnost většího rozvoje a využívání možností elektronické verze časopisu a v neposlední řadě pak optimalizace nákladů.

Zásadní roli pro zajištění odborné kvality časopisu měla vždy osobnost vedoucího redaktora.

Měli jsme štěstí, že na dlouholetou kvalitní redaktorskou činnost docenta RNDr. PhMr. Josefa Hubíka, CSc. (1922–1992) navázal na dalších 20 let pan docent RNDr. Pavel Komárek, Ph.D. (1944–2019). Časopis po roce 1990 prodělal velké změny,začala vycházet i jeho elektronická verze a články byly publikovány v angličtině, redakční rada mj. usilovala o udělení impact factoru. Získat impact factor se bohužel nepodařilo. V posledních letech se řízení časopisu ujala paní docentka PharmDr. Kateřina Kubová, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Masarykovyuniverzity v Brně. Časopis se pod jejím vedením dále rozvíjel a otevřel se zahraničním autorům. Získal si slušné vědecké renomé minimálně ve středoevropském prostoru. Výbor ČFS vyslovuje poděkování vedoucí redaktorce časopisu Česká a slovenská farmacie paní doc. PharmDr. Kateřině Kubové, Ph.D., za veškerý její čas, za její každodenní úsilí o rozvojčasopisu. Členové výboru věří, že paní docentka Kubová bude i nadále zapojena do odborných činností spojených s časopisem ČSF.

Od roku 2005 vycházel v nakladatelství Solen časopis Praktické lékárenství, od roku 2023 pak pod změněným názvem Farmacie pro praxi. Jeho duchovním otcem a dlouholetým předsedou redakční rady časopisu byl PharmDr. Pavel Grodza. Výbor ČFS děkuje předsedovi redakční rady časopisu PharmDr. Pavlu Grodzovi za jeho dlouhodobou podporu časopisu Farmacie pro praxi.

V navrhované redakční radě staronového časopisu budou mít zastoupení všechny farmaceutické disciplíny a sekce ČFS.

Časopis Česká a slovenská farmacie tedy nekončí, jeho zaměření se rozšíří o prakticky zaměřené články na všechny oblasti farmacie a jsme přesvědčeni, že se ve spolupráci s novou redakční radou, s novým vydavatelem podaří dále zvyšovat kvalitu odborných článků a rozšiřovat počet čtenářů.

prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D.
předseda výboru České farmaceutické společnosti ČSL JEP, z.s.


Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 6

2023 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#