#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODEM


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 130
Kategorie: Úvodem

Milé kolegyně, milí kolegové,

přehledové články, které byly zaslány redakci během května, opět dokládají bez velké nadsázky nezměrnou šíři současné klinické medicíny. A samozřejmě i důvěru autorů v to, že se problematika, které se s velkým úsilím věnují, a aktuální poznatky v jejich oborech dostanou k co nejširšímu okruhu zájemců. Snažíme se zaměření a rozsah těchto i dosti rozsáhlých textů udržet v mezích zájmu a porozumění všech, kteří vědí, že stejně jako klinická medicína potřebuje a využívá často extrémně široký výzkum základní, je pro klinika důležitý alespoň rozhled v širších dimenzích, než je jeho vlastní obor. Dokládá to i mimořádně zajímavá a poučná kazuistika, ukazující, že lidský organismus je jeden celek – připomínat to nikdy není zbytečné.

Že profesor Josef Janků publikoval prioritní práci o parazitárním onemocněni oka, později i po něm pojmenovaném, přesně před 100 lety pravě v tomto časopisu, určitě překvapivé není. Ale že v té době (a to až do čísla 7 ročníku 64, které vyšlo 14. února 1925) zněl jeho název Časopis lékařův českých, zatímco po cely první ročník (1862) tam pro nás ta archaická koncovka „v“ nebyla, mne opravdu udivilo. Nebýt precizní práce autora připomínky, neměl bych teď zvídavý dotaz na jazykovědce. Uvidíme, jak nám to vysvětli.

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#