#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lavička Jaroslava Blahoše


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 174
Kategorie: Osobní zprávy

Dlouholetý předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc., se narodil 30. června 1930 v Horažďovicích, kde byl jeho otec advokátem. V roce 2020, u příležitosti devadesátého výročí jeho narození, jsme byli do Horažďovic pozváni na slavnostní odhalení Lavičky Jaroslava Blahoše, ale vzhledem k protikovidovým opatřením byla slavnost nakonec zrušena. Nyní již konečně mohla být odhalena.

Jejím autorem je jihočeský sochař Václav Fiala, který lavičky a pamětní desky již vícekrát realizoval. Vytvořil například pamětní desku Josefa Hlávky na gymnáziu v Klatovech a v Horažďovicích zase připomínku spisovatele Josefa Pavla (1889–1948), autora řady knih o českých hradech, v podobě kamenné knihy položené na kraji lavičky před kostelem sv. Petra a Pavla na Mírovém náměstí. Tamtéž je i Lavička houslisty prof. Otakara Ševčíka.

Lavička Jaroslava Blahoše se nachází před jeho rodným domem na rohu Ševčíkovy a Strakonické ulice, asi 150 metrů od náměstí. Nápis na ní charakterizuje profesora Blahoše jako endokrinologa a osteologa. Možná by ho mrzelo, že zde není zmíněno, že byl předsedou České lékařské společnosti JEP a také známým internistou – dlouholetým přednostou Interní kliniky 2. LF UK. Lavička je vlastně sochou a její autor pro ni hledal inspiraci v oblasti endokrinologie. Dočetl se, že hormonem štěstí je serotonin, a proto vytvořil lavičku ve tvaru jeho molekuly. Lékaři a turisté, kteří zavítají do Horažďovic, molekulu serotoninu jistě najdou a na Jaroslava Blahoše u lavičky vzpomenou.

Štěpán Svačina

Lavička před rodným domem
Lavička před rodným domem

Nápis na lavičce
Nápis na lavičce


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#