#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešla vynikající lékařka prof. Marie Brodanová


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 172
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 7. července 2023 zemřela ve věku 90 let prof. MUDr. Marie Brodanová, DrSc., lékařka, vědkyně a učitelka I. interní kliniky – kliniky hematologie 1. LF UK a VFN v Praze.


Marie Brodanová se narodila 2. dubna 1933 ve Slapech a maturovala v roce 1951 na prestižním Akademickém gymnáziu v Praze. Tehdejší Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze absolvovala v roce 1958 s vyznamenáním. Po 3 letech na interním oddělení nemocnice v Příbrami byla přijata jako asistentka profesora Vojtěcha Hoeniga do Výzkumné laboratoře pro patofyziologii krvetvorby a jater při I. interní klinice FVL UK. Tím byla předurčena i její další specializace – hepatologie.

Do roku 1966 úspěšně složila obě atestace z vnitřního lékařství a obhájila titul kandidáta lékařských věd. Další rychlý posun v akademické kariéře následoval od druhé poloviny 80. let, kdy se na podzim 1986 úspěšně habilitovala pro obor vnitřního lékařství; doktorskou disertaci obhájila v roce 1990 a v září roku 1992 byla jmenována profesorkou pro obor vnitřního lékařství. Na I. interní klinice pracovala více než 51 let a po revoluci v roce 1989 působila řadu let ve funkci zástupkyně přednosty s příkladným přístupem k plnění všech úkolů, schopná řešit i složité pracovní a organizační situace.

Profesorka Brodanová se po celou odbornou kariéru věnovala hepatologii jak po stránce výzkumné, tak i diagnostické a léčebné. Přispěla k rozvoji oboru v Česku i v zahraničí, což dosvědčuje její opakované zvolení do výboru České hepatologické společnosti ČLS JEP a prestižní členství v Evropské asociaci pro studium jater (EASL). Bohaté výsledky své výzkumné práce publikovala ve více než 330 domácích i zahraničních časopiseckých sděleních. Mimo to byla autorkou nebo spoluautorkou několika monografii a dalších učebních textů. Její pečlivost a systematičnost ji předurčily, aby se úspěšně podílela na editorské a redaktorské přípravě skript i velkých monografií, jako byla opakovaně vydávaná učebnice vnitřního lékařství.

Prof. Brodanová byla nejen excelentní medicínskou a vědeckou osobností v oblasti hepatologie, ale také vynikající internistkou. Řadu let byla místopředsedkyní České internistické společnosti ČLS JEP a významně se podílela na prosazení zásadních změn v tomto oboru. Za svůj život získala řadu ocenění, mezi něž patří čestné členství v České lékařské společnosti J. E. Purkyně (1998), Čestná medaile ČLS JEP (2003) a Zlatá pamětní medaile ČLS JEP (2013), čestná členství v České hepatologické společnosti ČLS JEP a České internistické společnosti ČLS JEP a další. Byla vynikající a oblíbenou vysokoškolskou učitelkou studentů medicíny i školenců v rámci postgraduální výchovy. V neposlední řadě byla velkým člověkem, s hluboce lidským přístupem k nemocným, jejich rodinám, ke studentům i svým spolupracovníkům.

V osobnosti profesorky Marie Brodanové ztrácíme mimořádně oblíbenou a ceněnou lékařku, učitelku a dobrou přítelkyni.

za všechny bývalé spolupracovníky

prof. MUDr. Marek Trněný, CSc.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#