#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za docentkou Jarmilou Večerkovou


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 128
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 10. dubna 2023 zemřela ve věku 99 let mimořádná osobnost české toxikologie doc. RNDr. PhMr. Jarmila Večerková, CSc.


Jarmila Večerková se narodila 1. února 1924 jako dcera českých učitelů v Banskej Štiavnici. Studovala na přírodovědecké a lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde získala tituly magistry farmacie (v roce 1948) a doktorky přírodních věd (1952). Již během studia pracovala na 1. ústavu pro chemii lékařskou a soudní, kde později jako odborná asistentka učila studenty lékařství a v 50. letech i studenty farmacie.

V roce 1960 byla profesorem Karlem Káclem převedena na právě zřízený Ústav pro toxikologii a soudní chemii, kde patřila mezi zakládající klíčové osobnosti. V roce 1965 obhájila kandidátskou disertační práci v lékařských vědách, v roce 1991 se habilitovala na 1. lékařské fakultě UK v oboru biochemie. Na základě svých vynikajících znalostí biochemie a organické chemie i svých studií přeměny xenobiotik v lidském organismu vypracovala Jarmila Večerková originální analytický systém pro záchyt a identifikaci neznámých léčiv a drog v biologických materiálech pomocí tenkovrstevné chromatografie s barevnými detekcemi.

Paní docentka byla moudrá, rozhodná paní v bílém plášti, pozorně prohlížející nevelkou chromatografickou destičku s mnoha barevnými skvrnami, která by se laikovi mohla jevit jako abstraktní obrázek. Ona však bez velkého váhání diktovala do telefonu názvy jedů, drog či jejich metabolitů, které našla ve zkoumaném vzorku intoxikovaného pacienta a na něž ošetřující lékař na jednotce intenzivní péče nedočkavě čekal. Téměř žádný z tisíců pacientů, kterým zachránila život, nezná její tvář. Jen málo lékařů si dovede představit, jaké úsilí a soustředění si vyžádalo vypracování analytického postupu, kterým lze v biologickém vzorku odhalit a jednoznačně určit neznámou cizorodou škodlivinu včetně jejích metabolitů.

Její profesionalita i pevná morální integrita si získala velký respekt rovněž ve forenzní oblasti, při objasňování násilných trestných činů, šíření toxikománie aj. Mezi dvěma sty publikací Jarmily Večerkové lze vystopovat vývoj toxikománie v našich zemích, první záchyt hydrokodonu a odhalení jeho ilegální výroby při výrobě tekutiny brown, zaměřila se také na způsoby ilegální výroby metamfetaminu v Československu. Jako soudní znalkyně ministerstva spravedlnosti vypracovala stovky posudků pro orgány činné v trestním řízení.

Závěry jejích expertíz byly vždy podloženy hlubokými vědomostmi a praktickými zkušenostmi a vyznačovaly se vědeckou i lidskou poctivostí.

Paní docentka má dále zásadní a trvající zásluhy ve specializačním postgraduálním praktickém vzdělávání toxikologů z bývalého Československa a později z obou nástupnických zemí. V letních měsících školního roku využila volné kapacity studentských laboratoří a mnoho let pravidelně naprosto nezištně a ochotně organizovala a vedla týdenní letní toxikologické praktické kurzy, které byly vyhledávané začínajícími i pokročilými toxikology z Čech, Moravy i Slovenska. Během roku průběžně archivovala alikvoty zajímavých biologických vzorků ze zkoumaných případů intoxikací, jež poté uplatnila právě při těchto každoročních specializačních kurzech.

Její unikátní screeningový toxikologický systém byl přenesen do toxikologické praxe v celé zemi, a i po uplatnění nových pokročilých přístrojových technologií s hmotnostní spektrometrií dostupných v současné době je stále používán jako doplněk v systematické toxikologické analýze.

Docentka Jarmila Večerková nedávno odešla do hvězdného nebe nad námi. Ve svém oboru byla a zůstává uznávanou profesionálkou, ve vzpomínkách osobou společensky přímou, moudrou a vtipnou. Patří jí vděk mnohých za odbornou podporu, nezištné a ochotné profesionální poradenství i lidské férové jednání.

doc. Ing. Marie Balíková, CSc.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 2-3

2023 Číslo 2-3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#