#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Purkyňova cena udělena profesoru Janu Švihovcovi


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 127
Kategorie: Aktuality

Nejvyšší ocenění České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně bylo na návrh České společnosti pro experimentální a klinickou farmakologii a toxikologii ČLS JEP uděleno předsednictvem ČLS JEP prof. MUDr. Janu Švihovcovi, DrSc., a tradičně předáno 14. června 2023 v rámci 65. Purkyňova dne v Saturnově sále zámku v Libochovicích.

Při slavnostním zasedání promluvili doc. MUDr. Jan Příborský, CSc. („My farmakologové se neptáme jak, my se ptáme proč“), MUDr. Jana Skoupá, MBA („30 let stanovení cen a úhrad v České republice“) a prof. MUDr. Jan Bultas, CSc. („Perspektivy farmakologie“). Program obohatili svým vystoupením přední čeští violoncellisté Dominika Weiss Hošková a její otec Jiří Hošek, kteří zahráli klezmerové melodie v úpravě pro dvě violoncella.

Jan Švihovec se narodil 26. května 1937 v Písku, kde navštěvoval jedenáctiletou střední školu a gymnázium. Studium Lékařské fakulty UK v Plzni ukončil v roce 1961 s vyznamenáním. Nastoupil jako řádný aspirant Farmakologického ústavu Fakulty dětského lékařství UK v Praze-Motole. Po obhájení kandidatury (1964) se stal odborným asistentem, v roce 1981 docentem a po získání hodnosti DrSc. v roce 1991 profesorem pro obor klinická farmakologie. V letech 1982 až 1989 byl zaměstnán ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv jako náměstek ředitele a vedoucí odboru komplexního hodnocení léčiv. V roce 1988 byl jmenován přednostou Farmakologického ústavu 2. lékařské fakulty UK.

V letech 1966–1967 absolvoval roční studijní pobyt ve Farmakologickém ústavu ve Winnipegu v Kanadě. Výzkumným zaměřením Jana Švihovce byl jak základní výzkum (placentární transport, farmakologie hladkých svalů), tak výzkum aplikovaný (klinická farmakologie, metodologie klinického hodnocení, farmakoekonomické studie, léková politika, systémy zdravotního pojištění, etické problémy hodnocení nových léčiv, lékové databáze a informace o léčivech). Publikoval přes 90 prací a editoval více než 20 knižních publikací. Od roku 1978 byl členem pracovní skupiny DURG WHO a expertem WHO v oblasti Essential Drugs a Clinical Pharmacology.

Vedle působení v řadě českých i zahraničních odborných společností (předseda České farmakoekonomické společnosti, člen České farmakologické společnosti ČLS JEP, České farmaceutické společnosti ČLS JEP, České internistické společnosti ČLS JEP, International Society for Infectious Diseases, International Society of Cardiology, Eurotox, European Society of Clinical Pharmacology, International Union of Pharmacological Sciences) prof. Švihovec řadu let pracoval jako člen předsednictva ČLS JEP, předseda Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP a předseda Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP. Je členem Etické komise pro hodnocení reklamy na léky.

Panu profesorovi upřímně gratulujeme a přejeme mnoho sil a dalších úspěchů.

redakce

Laureát Purkyňovy ceny prof. Jan Švihovec s předsedou ČLS JEP prof. Štěpánem Svačinou (vpravo) a místopředsedou prof. Vladimírem Paličkou (uprostřed).
Laureát Purkyňovy ceny prof. Jan Švihovec s předsedou ČLS JEP prof. Štěpánem Svačinou (vpravo) a místopředsedou prof. Vladimírem Paličkou (uprostřed).
Foto: Michal Stavinoha


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 2-3

2023 Číslo 2-3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#