#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Minnesotská škála tabákových abstinenčních příznaků, revize 2020, validizované české znění


Minnesota Tobacco Withdrawal Scale revision 2020, validated Czech translation

Most smokers are addicted to tobacco or nicotine not only psychosocially but also physically, what results in withdrawal symptoms after they miss their dose. These are one of the major barriers to quitting. In the treatment of tobacco dependence, the evaluation of the degree of withdrawal symptoms helps to guide psychobehavioral intervention and, above all, the choice of the type, dose, and duration of pharmacotherapy. The Minnesota Withdrawal Symptoms Scale is one of the most widely used for this purpose, revised in 2020. We present a validated translation of this update.

Keywords:

questionnaire – scale – validation – tobacco and nicotine dependence – withdrawal symptoms – translating


Autoři: Kamila Zvolská 1;  Lenka Štěpánková 1;  Alexandra Pánková 1,2;  Eva Králíková 1,2
Působiště autorů: Centrum pro závislé na tabáku, 3. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN v Praze 1;  Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN v Praze 2
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 104-105
Kategorie: Doporučení

Souhrn

Většina kuřáků je na užívání tabáku či nikotinu závislá nejen psychosociálně, ale i fyzicky, což se projeví abstinenčními příznaky při vynechání dávky. Ty patří mezi významné bariéry při odvykání. V rámci léčby závislosti na tabáku pomáhá stanovení míry abstinenčních příznaků v zaměření psychobehaviorální intervence, a především ve volbě druhu, dávky i délky farmakoterapie. „Minnesotská škála abstinenčních příznaků“, jeden z nástrojů, které jsou k tomuto účelu nejužívanější, byla v roce 2020 upravena. Přinášíme validizovaný překlad této aktualizace.

Klíčová slova:

škála – závislost na tabáku a nikotinu – abstinenční příznaky – překlad a adaptace dotazníku

ÚVOD

„Minnesotská škála tabákových abstinenčních příznaků“ se používá mnoho let. V roce 2020 byla revidována – kromě drobných změn byly ke stávajícím patnácti přidány další dva abstinenční příznaky: afty a pocit anhedonie (uvedena jako „menší radost z událostí“). Metodika a reference ke škále jsou podrobně popsány na webu Vermont Center on Behavior and Health (1).

Na jmenovaném webu najdeme také instrukce pro použití. Škála má dvě verze – pro vyplnění pacientem a pro vyplnění terapeutem. Používáme a validizovali jsme pouze škálu subjektivní (pocity za posledních 24 hodin), kterou vyplňuje sám pacient (2).

Výraz „abstinenční příznak“ v názvu samotné škály, kterou vyplňuje pacient, není zahrnut. Jednak aby nebyl matoucí u těch, kdo dosud kouří, a také aby příznak uváděli, i když si sami nemyslí, že je příznakem abstinenčním. Zmapování daných příznaků v době před dnem D, tedy když pacient ještě kouří, je potřeba k pozdějšímu posouzení, zda se skutečně jedná o abstinenční příznak, nebo o pocity, které má pacient běžně, i v době kouření.

POSTUP VALIDIZACE PŘEKLADU

  1. Původní znění bylo přeloženo z angličtiny do češtiny nezávisle na sobě dvěma osobami věnujícími se léčbě závislosti na tabáku.
  2. Třetí odborník oba překlady sloučil.
  3. Společně se všichni tři pak shodli na jednom znění. Před přesným překladem bylo preferováno pochopení významu jednotlivých výrazů a srozumitelnost pro pacienty. Proto byly v některých pojmech zvoleny dva výrazy namísto jednoho a naopak.
  4. Anglický mluvčí pak text přeložil zpět a tento překlad byl porovnám s originálem.
  5. Společně byly vyřešeny poslední nejasnosti.
  6. Srozumitelnost a správné pochopení českého znění bylo ověřeno vyplněním škály 20 kuřáky – pacienty Centra pro závislé na tabáku 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

SEBEHODNOTICÍ ŠKÁLA

V původním revidovaném anglickém znění je celkem 17 příznaků (pocitů) rozděleno na hlavní (prvních 8) a na další možné v souladu s 5. verzí Diagnostického a statistického manuálu Americké psychiatrické společnosti (DSM-V). Pro zjednodušení jsme se shodli na spojení obou částí, diskutované bylo zejména nutkání kouřit (craving), které DSM-V mezi hlavní abstinenční příznaky neřadí (3, 4). Sebehodnoticí škálu přibližuje tab. 1.

Tab. 1. Minnesotská škála tabákových abstinenčních příznaků, český překlad (2)
Minnesotská škála tabákových abstinenčních příznaků, český překlad (2)
Prosím, ohodnoťte, jak jste vnímali jednotlivé stavy během posledních 24 hodin.
(0 = vůbec ne 1 = velmi mírně 2 = mírně 3 = středně 4 = silně)

DISKUSE A ZÁVĚR

Na webu týkajícím se dotčené škály najdeme i porovnání s ostatními škálami, což umožňuje orientaci v dalších možnostech sledování abstinenčních příznaků (5). Na základě zkušeností našeho centra s více než 7 tisíc pacientů, během jejichž léčby uvedenou škálu od roku 2005 používáme, budeme dále využívat i tuto upravenou verzi. Pozitivně hodnotíme také tu změnu, že nadpis neuvádí označení „abstinenční příznaky“, ale „pocity, stavy“, což dává pacientům větší volnost v popisu, jak se cítí, bez nutného spojování s abstinencí. Není to také matoucí, když škálu vyplňují poprvé při první návštěvě, kdy ještě kouří, a tedy abstinenční příznaky nemají – přesto je třeba tyto údaje mít, aby bylo možné posoudit, zda se příznak objevil nebo zintenzivnil po zanechání kouření, a je tedy abstinenčním příznakem, nebo se jedná o dlouhodobý stav pacienta.

Revidovanou „Minnesotskou škálu tabákových abstinenčních příznaků“ můžeme doporučit pro rutinní používání v centrech pro závislé na tabáku a na dalších pracovištích zabývajících se léčbou závislosti na tabáku.

  

Poděkování

Text byl připraven s podporou programu Cooperatio, vědní oblasti Health Sciences: Public Health, Hygiene and Epidemiology, Occupational Medicine a Metabolic Diseases 207037-1.

  

Adresa pro korespondenci:

MUDr. Kamila Zvolská, Ph.D.

Centrum pro závislé na tabáku

3. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN

Karlovo nám. 32, 128 08  Praha 2

Tel.: 224 966 603

e-mail: kamila.zvolska@vfn.cz


Zdroje
  1. Minnesota Tobacco Withdrawal Scale revision 2020. Dostupné na: www.med.uvm.edu/behaviorandhealth/research/minnesota-tobacco-withdrawal-scale  
  2. Behavior Rating Scale. Self-report, 2/2020. Dostupné na: www.med.uvm.edu/docs/behavior_rating_scale_self/behavior-and-health-documents/behavior_rating_scale_self.pdf?sfvrsn=372e8344_2
  3. Baker TB, Breslau N, Covey L, Shiffman S. DSM criteria for tobacco use disorder and tobacco withdrawal: a critique and proposed revisions for DSM-5. Addiction 2012; 107: 263–275.
  4. Shmulewitz D, Greenstein E, Stohl M et al. Validity of the DSM-5 tobacco use disorder diagnostics in adults with problematic substance use. Drug Alcohol Depend 2022; 234: 109411.
  5. Subscales in the Cigarette Withdrawal Scale (CWS), the Wisconsin Smoking Withdrawal Scale (WSWS), the Minnesota Tobacco Withdrawal Scale (MTWS), and Shiffman’s EMA items compared to DSM-IV and ICD-10 criteria for tobacco withdrawal. Dostupné na: www.med.uvm.edu/docs/comparison_of_scales_and_dsm_icd/behavior-and-health-documents/comparison_of_scales_and_dsm_icd.pdf?sfvrsn=b2d9c4e_2
Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 2-3

2023 Číslo 2-3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#