#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Indikace metabolické a bariatrické chirurgie – ASMBS/IFSO 2022


Autoři: Dan Eisenberg 1;  Scott A. Shikora 2;  Edo Aarts 3;  Ali Aminian 4;  Luigi Angrisani 5;  Ricardo V. Cohen 6;  Maurizio De Luca 7;  Silvia L. Faria 8;  Kasey P. S. Goodpaster 4;  Ashraf Haddad 9;  Jacques M. Himpens 10;  Lilian Kow 11;  Marina Kurian 12;  Kamal Mahawar 13;  Ken Loi 14;  Abdelrahman Nimeri 15;  Mary O Kane 16;  Pavlos K. Papasavas 17;  Jaime Ponce 18;  Janey S. A. Pratt 1,19;  Ann M. Rogers 20;  Kimberley E. Steele 21;  Michel Suter 22;  Shanu N. Kothari 23
Působiště autorů: Department of Surgery, Stanford School of Medicine and VA Palo Alto HCS, USA 1;  Department of Surgery, Center for Metabolic & Bariatric Surgery, Brigham and Women’s Hospital, and Harvard Medical School, Boston, USA 2;  WeightWorks Clinics and Allurion Clinics, Amersfoort, Nizozemsko 3;  Bariatric & Metabolic Institute, Cleveland Clinic, USA 4;  Department of Public Health, Federico II University of Naples, Neapol, Itálie 5;  The Center for the Treatment of Obesity and Diabetes, Hospital Alemăo Oswaldo Cruz, Sao Paolo, Brazílie 6;  Department of Surgery, Rovigo Hospital, Itálie 7;  Gastrocirurgia de Brasilia, University of Brasilia, Brazílie 8;  Gastrointestinal Bariatric & Metabolic Center, Jordan Hospital, Ammán, Jordánsko 9;  Department of Surgery, Delta CHIREC Hospital, Brusel, Belgie 10;  Adelaide Bariatric Centre, Flinders University of South Australia, Adelaide, Austrálie 11;  Department of Surgery, NYU Grossman School of Medicine, New York, USA 12;  Department of General Surgery, Sunderland Royal Hospital, Velká Británie 13;  Saint George Hospital and The Sutherland Hospital, Kogarah, Nový Jižní Wales, Austrálie 14;  Department of Surgery, Carolinas Medical Center, University of North Carolina, Charlotte, USA 15;  Department of Nutrition and Dietetics, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Velká Británie 16;  Division of Metabolic and Bariatric Surgery, Hartford Hospital, USA 17;  Bariatric Surgery Program, CHI Memorial Hospital, Chattanooga, USA 18;  Division of Pediatric Surgery, Lucille Packard Children’s Hospital, Palo Alto, USA 19;  Department of Surgery, Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center, Hershey, USA 20;  Special volunteer for the National Institutes of Health, NIDDK Metabolic and Obesity Research Unit, USA 21
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 276-284
Kategorie: Doporučené postupy


ÚVOD

Před 30 lety svolal americký Národní institut zdraví (NIH) Konferenci o vytvoření konsenzu, která zveřejnila „Prohlášení o gastrointestinální chirurgii pro závažnou obezitu“, odrážející odborné medicínské znalostí dostupné v té době (1). Konkrétně se snažila zabývat „chirurgickou léčbou závažné obezity a kritérii pro její indikace, účinností a riziky chirurgické léčby závažné obezity a potřebou budoucího výzkumu a epidemiologického hodnocení této terapie“ a zahrnula konkrétní doporučení pro praxi. Mezi ně patří, že nechirurgické programy by měly být počáteční terapií těžké obezity, že pacienti by měli být pečlivě vybíráni k chirurgickému výkonu po vyšetření multidisciplinárním týmem a že celoživotní lékařský dohled pokračuje i po operaci. Konsenzus NIH z roku 1991 byl používán poskytovateli zdravotní péče, nemocnicemi a pojišťovnami jako standard pro výběrová kritéria pro bariatrickou chirurgii. BMI > 40 kg/m2 nebo BMI > 35 kg/m2 s komorbiditami je práh pro chirurgický výkon, který se používá univerzálně.

Od zveřejnění prohlášení byly publikovány stovky studií o celosvětové epidemii obezity a globálních zkušenostech s MBCH, které výrazně zlepšily pochopení obezity a její léčby (2, 3). Nyní je uznávána jako chronické onemocnění, obezita je spojena s chronickým zánětem mírného stupně a imunitní dysfunkcí. (4-5). Existuje podezření, že prolongovaný zánět vede k narušení homeostatických mechanismů a následně k metabolickým poruchám běžně spojených s obezitou, zprostředkovaných neúplně objasněnými cestami, zahrnujícími produkci cytokinů, adipokinů, hormonů a reaktantů akutní fáze (5-8).

S rostoucími celosvětovými zkušenostmi s MBCH dlouhodobé studie prokázaly, že je účinnou a trvalou léčbou těžké obezity a jejích komorbidit. Studie s dlouhodobým sledováním, publikované v desetiletích následujících po konsenzu NIH z roku 1991, důsledně prokázaly, že MBCH vykazuje vynikající výsledky hubnutí ve srovnání s neoperační léčbou (9-14). Po chirurgickém výkonu bylo v několika studiích pozorováno významné zlepšení metabolických onemocnění stejně jako snížení celkové mortality, což dále podporuje význam této léčebné modality (15-19). Současně byla studována a rozsáhle referována bezpečnost bariatrické chirurgie (20-23). Perioperační mortalita je u ní velmi nízká, pohybuje se mezi 0,03-0,2 % (24). Není tedy divu, že se výkony MBCH staly jedněmi z nejčastěji prováděných operací ve všeobecné chirurgii (25).

Vyvíjely se i běžně prováděné operace. Starší operace byly nahrazeny bezpečnějšími a efektivnějšími. Konsenzus NIH z roku 1991 popsal vertikálně bandážovanou gastroplastiku (VBG) a žaludeční bypass podle Rouxe (Roux-en-Y gastric bypass) jako převažující postupy v klinické praxi v té době. V současné době jsou dominantními postupy sleeve gastrektomie (rukávová resekce žaludku, tubulizace) a RYGB, které společně představují přibližně 90 % všech operací provedených po celém světě (26) a každá z nich má dobře studované střednědobé a dlouhodobé výsledky. Mezi další prováděné operace patří nastavitelná bandáž žaludku (AGB – adjustable gastric banding), biliopankreatická diverze se zapojením duodena (duodenal switch) a žaludeční bypass s jednou anastomózou. VBG je zajímavá pouze historicky a již se neprovádí a popularita AGB v posledním desetiletí výrazně poklesla. MBCH se s výhodou provádí minimálně invazivními chirurgickými přístupy (laparoskopicky nebo roboticky).

S ohledem na významný pokrok v chápání obezity jako nemoci, její léčby obecně a metabolické a bariatrické chirurgie konkrétně, se sešlo vedení Americké společnosti pro metabolickou a bariatrickou chirurgii (ASMBS) a Mezinárodní federace pro chirurgii obezity a metabolických poruch (IFSO) aby vypracovalo toto společné prohlášení o současných dostupných vědeckých informacích o metabolické a bariatrické chirurgii a jejích indikacích.

KRITÉRIA PRO CHIRURGICKOU INTERVENCI

Index tělesné hmotnosti

Ačkoli index tělesné hmotnosti (BMI) má omezenou schopnost přesně stratifikovat budoucí rizika obézních pacientů, představuje nejschůdnější a nejpoužívanější kritérium pro identifikaci a klasifikaci pacientů s nadměrnou hmotností nebo obezitou. MBCH je v současné době nejúčinnější léčbou založenou na důkazech pro obezitu ve všech kategoriích BMI.

BMI 30-34,9 kg/m2

Obezita 1. stupně (BMI 30-34,9 kg/m2) je dobře definované onemocnění, které způsobuje nebo zhoršuje mnohé choroby včetně psychologických, snižuje délku dožití a zhoršuje kvalitu života. Prospektivní a rozsáhlé retrospektivní studie podporují názor, že MBCH by měla být považována za možnost léčby u pacientů s obezitou 1. stupně, kteří nedosáhnou podstatného nebo trvalého úbytku hmotnosti nebo zlepšení existujících onemocnění nechirurgickými postupy. Aktuální poznatky přiměly mezinárodní diabetologické organizace k vydání společného prohlášení k podpoře zvážení MBCH u pacientů s BMI < 35 kg/m2 a diabetem mellitem 2. typu (7).

Aminian et al. shrnují dostupná data z randomizovaných kontrolovaných studií (RCT), metaanalýz a observačních studií, které zahrnují také osoby s BMI < 35 kg/m2. Tyto údaje důsledně prokazují úbytek hmotnosti a metabolické přínosy MBCH u jedinců s obezitou 1. stupně (28). Noun et al. uvádějí více než 500 po sobě jdoucích pacientů s BMI < 35 kg/m2 po MBCH s významným úbytkem hmotnosti po 5 letech a zlepšením nebo remisí diabetu mellitu, hypertenze a dyslipidémie (29). V kohortové studii s více než 1 000 pacienty vedla MBCH u osob s BMI < 35 kg/m2 ve významné míře k remisi komorbidit; pravděpodobnost, že povede k dosažení BMI < 25 kg/m2, byla větší než MBCH při BMI > 35 kg/m2 (30).

Ikramuddin et al. a Schauer et al. prokazují v randomizovaných kontrolovaných studiích, které zahrnují podskupinu pacientů s BMI <35 kg/m2, po MBCH vynikající zlepšení diabetu mellitu a úbytek hmotnosti (31, 32). Tříramenná randomizovaná kontrolovaná studie, ve které mělo 43 % zařazených osob obezitu 1. stupně, prokázala, že pro remisi diabetu mellitu 2. typu 3 roky po operaci je MBCH lepší než intervence v oblasti životního stylu (33).

Randomizované studie navržené speciálně pro studium populace s BMI < 35 kg / m2 také prokazují významné přínosy MBCH u jedinců s obezitou 1. stupně ve srovnání s jinou léčbou. O’Brien et al. v randomizované kontrolované studii s 80 pacienty s BMI 30-35 kg/m2 indikovanými k nechirurgické léčbě nebo MBCH prokázali, že pacienti podstupující MBCH měli vynikající dlouhodobou redukci hmotnosti a zlepšení metabolických onemocnění (34). Randomizovaná studie s krátkodobým sledováním zkoumající pacienty s diabetem mellitem 2. typu prokázala významně vyšší remisi diabetu a úbytek hmotnosti u jedinců podstupujících MBCH ve srovnání s neoperačně navozenou redukcí hmotnosti (35). Ve studii s 51 pacienty s obezitou 1. stupně a diabetem mellitem, randomizovanými buď ke konzervativní léčbě, nebo ke kombinaci neoperační léčby a operační intervence, měla kohorta, která podstoupila operaci, lepší kontrolu diabetu mellitu až 2 roky pooperačně (36).

Konzervativnímu hubnutí je přisuzován dlouhodobější efekt u osob s BMI < 35 kg/m2 než u osob s BMI > 35 kg/m2, a proto se doporučuje provést pokus o nechirurgickou léčbu před rozhodnutím o chirurgické intervenci. Pokud se při pokusu o nechirurgickou léčbu obezity a komorbidit souvisejících s obezitou, jako je diabetes mellitus 2. typu, hypertenze, dyslipidémie, obstrukční spánková apnoe, kardiovaskulární onemocnění (např. ischemická choroba srdeční, srdeční selhání nebo fibrilace síní), astma, steatóza jater a nealkoholická steatohepatitida, chronické onemocnění ledvin, syndrom polycystických ovarií, neplodnost, gastroezofageální refluxní choroba, pseudotumor cerebri nebo onemocnění skeletu a kloubů, prokáže nedostatečná účinnost, měla by být u pacientů s obezitou 1. stupně zvážena indikace k MBCH (27, 28, 37, 38).

BMI > 35 kg/m2

Vzhledem k vysoce kvalitním vědeckým údajům o bezpečnosti, účinnosti a nákladové efektivitě MBCH pro zlepšení přežití a kvality života u pacientů s BMI ≥ 35 kg/m2 by měla být MBCH u těchto pacientů důrazně doporučována bez ohledu na přítomnost zjevných komorbidit souvisejících s obezitou. Současné možnosti nechirurgické léčby pro pacienty s BMI ≥ 35 kg/m2 jsou neúčinné při dosahování podstatného a trvalého snížení hmotnosti, nezbytného k výraznému zlepšení celkového zdraví. Fyzické problémy související s nadměrnou tělesnou hmotností, nediagnostikované komorbidity související s obezitou, riziko vzniku komorbidit souvisejících s obezitou v budoucnu a zhoršená kvalita života související s tělesným a duševním zdravím ohrožují svými důsledky celkové zdraví osob se středně těžkou až těžkou obezitou i při absenci diagnostikovaných komorbidit souvisejících s obezitou (27, 38). U této populace je tedy doporučena MBCH.

Prahové hodnoty BMI v asijské populaci

Světová zdravotnická organizace definuje pojmy „nadměrná hmotnost“ a „obezita“ na základě hraničních hodnot BMI (39). V konsenzuálním prohlášení panelu z roku 1991 NIH uvedl, že „riziko pro nemocnost spojenou s obezitou je úměrná stupni nadměrné hmotnosti“. BMI však nezohledňuje pohlaví, věk, etnický původ nebo rozložení tuku jednotlivce a je uznáván pouze jako aproximace adipozity. Zdravotní riziko u pacienta s BMI 30 kg/m2 s viscerálním a ektopickým hromaděním tuku a následným metabolickým a kardiovaskulárním onemocněním bude významně vyšší než u pacienta s BMI 40 kg/m2, jehož tuková tkáň je převážně nahromaděné v dolních končetinách. V asijské populaci je prevalence diabetu mellitu a kardiovaskulárních onemocnění vyšší při nižším BMI než u neasijské populace. Tedy riziková pásma BMI by měla být upravena tak, aby definovala obezitu v této populaci s hranicí BMI 25-27,5 kg/m2. V některých populacích by proto přístup k MBCH neměl být odepřen pouze na základě tradičních prahových hodnot BMI (28, 37, 40–44).

Hraniční věk

Starší populace

Souběžně s prokázanou bezpečností MBCH byly v posledních několika desetiletích úspěšně provedeny operace u stále starších pacientů, včetně jedinců ve věku nad 70 let (45, 46). U sedmdesátníků je MBCH spojena s mírně vyšším výskytem pooperačních komplikací ve srovnání s mladší populací, ale stále poskytuje značné výhody úbytku hmotnosti a remise komorbidit (46). Přítomnost onemocnění spojeného s obezitou a výběr výkonu více předpovídají nepříznivé výsledky během 30 dnů než samotný věk (47).

Podobně jako u jiných operací je otázka, zda by měla existovat horní věková hranice, složitá. Fyziologické změny, ke kterým při stárnutí dochází, mohou mít vliv na účinnost MBCH, výskyt pooperačních komplikací a schopnost starších pacientů zotavit se z operace. Zdá se však, že důležitou úlohu mají jiné faktory než věk, a to křehkost, kognitivní kapacita, kouření a funkce významných orgánů (48). Křehkost, spíše než samotný věk, je po MBCH nezávisle spojena s vyšším výskytem pooperačních komplikaci (49). Při zvažování MBCH u starších pacientů by mělo být riziko chirurgického výkonu také hodnoceno z hlediska rizika nemocí související s obezitou. Neexistují tedy žádné důkazy, které by pro pacienty hledající MBCH podporovaly věkovou hranici, ale doporučuje se pečlivý výběr, který zahrnuje posouzení křehkosti.

Děti a dospívající

Děti a dospívající nesou zátěž obezity a provázejících onemocnění do dospělosti, kdy zvyšuje individuální riziko předčasné smrti a komplikací (50). MBCH je bezpečná u populace mladší 18 let a způsobuje trvalý úbytek hmotnosti a zlepšení komorbidit. Dospívající se závažnou obezitou podstupující RYGB mají významně větší úbytek hmotnosti a zlepšení kardiovaskulárních onemocnění ve srovnání s dospívajícími podstupujícími konzervativní léčbu (51). Zlepšení u hypertenze a dyslipidémie byla prokázána až 8 let po operaci (52). Dodatečné studie z prospektivní databáze Teen - Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery (Teen-LABS) prokázaly významný úbytek hmotnosti a trvalé zlepšení kardiovaskulárních rizikových faktorů a diabetu mellitu 2.typu u dospívajících podstupujících MBCH. Údaje naznačují, že příznivý vliv RYGB na diabetu mellitu 2. typu a hypertenzi je větší u dospívajících než u dospělých (52-55).

Prospektivní data naznačují trvalý úbytek hmotnosti a udržení remise komorbidit u pacientů mladších 5 let (56). Americká pediatrická akademie a ASMBS doporučují zvážit MBCH u dětí/dospívajících s BMI přesahujícím 120 % 95. percentilu (obezita 2. stupně) se závažnou komorbiditou nebo BMI nad 140 % 95. percentilu (obezita 3. stupně) (57, 58). Data naznačují, že MBCH nemá negativní vliv na vývoj v pubertě nebo růst, a proto by specifické Tannerovo stadium a kostní věk neměly být považovány za požadavek na chirurgický výkon (56). Stále častěji nejsou u dospívajících syndromová obezita, vývojové zpoždění, autistické spektrum nebo historie traumatu považovány za kontraindikaci MBCH (59).

Most k jiné léčbě

Kloubní plastiky

Horší výsledky po totální kloubní náhradě byly spojeny s obezitou, takže některé ortopedické společnosti odrazují od náhrady kyčelního a kolenního kloubu u jedinců s BMI > 40 kg/m2 (60-62). Nehledě na technickou náročnost provádění ortopedické chirurgie u jedinců se závažnou obezitou mají obézní pacienti podstupující kloubní náhradu zvýšené riziko opětovného přijetí do nemocnice a chirurgických komplikací, jako je infekce rány a hluboká žilní trombóza (63-67). Existují zprávy, které naznačují, že MBCH může být účinná jako most k náhradě kloubu u jedinců s obezitou 2. a 3. stupně, pokud byla provedena déle než 2 roky před kloubní intervencí (68, 69). Studie veteránů s osteoartrózou prokázala, že interval mezi MBCH a kloubní náhradou nebo operací bederní páteře byl v průměru 35 měsíců (70). Bylo prokázáno, že MBCH před totální náhradou kolenního a kyčelního kloubu vedla ke zkrácení operační doby, délky pobytu v nemocnici a snížení výskytu časných pooperačních komplikací (66, 71, 72). Výskyt dlouhodobých komplikací souvisejících s klouby se významně nelišil.

V randomizované klinické studii na 82 pacientech s obezitou a osteoartrózou bylo 41 pacientů randomizováno do skupiny AGB 12 měsíců před náhradou kolenního kloubu (TEP) a 41 bylo randomizováno před TEP podstoupit obvyklou neoperační redukci hmotnosti. V mediánu sledování 2 let po TEP došlo k výskytu komplikací u 14,6 % pacientů ve srovnání s 36,6 % v kontrolní skupině (bez MBCH) (rozdíl 22 %, p = 0,02). Zajímavé je, že od TEP bylo pro zlepšení příznaků po úbytku tělesné hmotnosti upuštěno ve 29,3 % případů ve skupině MBCH ve srovnání s pouhými 4,9 % v kontrolní skupině (73).

Plastika kýly břišní stěny

Obezita je rizikovým faktorem pro rozvoj břišní kýly. Zvyšuje riziko zhoršeného hojení rány, lokální a systémové infekce a dalších komplikací po operaci kýly a zvyšuje riziko recidivy (74-76). Kromě většího objemu podkožní měkké tkáně bývají kýly břišní stěny u populace s obezitou větší, což zvyšuje složitost plastiky u těchto pacientů. Zatímco načasování MBCH vzhledem k plastice kýly zůstává kontroverzní, důkazy naznačují, že pacienti s velkými chronickými kýlami břišní stěny mohou mít z významného úbytku hmotnosti před plastikou kýly prospěch (75, 77). U pacientů s těžkou obezitou a kýlou břišní stěny vyžadující elektivní operaci by měla být zvážena BMCH jako první, aby navodila významnou redukci hmotnosti a následně snížila výskyt komplikací spojených s plastikou kýly a zvýšila trvanlivost plastiky.

Transplantace orgánů

Obezita 3. stupně je spojena s onemocněním životně důležitých orgánů a může omezit přístup k transplantaci pacienta s obezitou, protože je relativní kontraindikací pro transplantaci solidního orgánu a představuje specifické technické problémy během chirurgické intervence. MBCH může být naopak přehlížena jako možnost u pacientů s těžkým onemocněním životně důležitých orgánů. Byla popsána u pacientů v terminálním stádiu orgánového onemocnění jako způsob zlepšení jejich předpokladů pro transplantaci. Pacienti s terminálním onemocněním orgánů mohou dosáhnout smysluplného úbytku hmotnosti a zlepší se jejich způsobilost k transplantaci orgánů (78).

Studie naznačují, že více než 50 % pacientů s terminálním onemocněním ledvin (ESRD) a závažnou obezitou může být po MBCH zařazeno na seznam transplantace ledvin do 5 let [79]. Podobně se ukazuje, že MBCH je bezpečná a účinná jako most k transplantaci jater u vybraných pacientů, kteří by k ní jinak nebyli způsobilí (80, 81). Také předpoklady pro transplantaci srdce mohou být MBCH zlepšeny a informace o některých pacientech ukazují na významné zlepšení ejekční frakce levé komory po operaci a zrušení indikace k transplantaci (82, 83).

Bylo prokázáno, že MBCH je bezpečná a účinná u pacientů se srdečním selháním a implantovanou srdeční pumpou pro podporu levé komory (LVAD). McElderry et al. prokázali ve studii s 2798 pacienty, kteří podstoupili implantaci LVAD, že předchozí MBCH byla spojena s 3× vyšší pravděpodobností transplantace srdce při následném sledování než u pacientů, kteří MBCH nepodstoupili (84). Kromě toho omezené údaje naznačují, že pacienti s obezitou a terminálním plicním onemocněním mohou po MBCH zredukovat hmotnost tak, aby byli schopni podstoupit transplantaci (85).

MBCH u vysoce rizikového pacienta

BMI > 60 kg/m2

Neexistuje shoda ohledně nejlepšího postupu pro osoby s obzvláště vysokým BMI, ale účinnost a bezpečnost MBCH byla u této populace prokázána (86, 87). Úmrtnost se obecně zvyšuje s rostoucí hodnotou BMI a BMI > 50 kg/m2 se podílí na zvýšení chirurgického rizika ve starších studiích (88-90). Jedinci s BMI > 60 kg/m2 se považují za mimořádně rizikové pro chirurgickou intervenci, protože mají závažnější komorbidity, je u nich také náročnější chirurgická anatomie, což má za následek delší trvání operací, vyšší procento perioperační morbidity a delší délku pobytu v nemocnici v některých studiích (91, 92).

Jiní autoři však neprokázali významný rozdíl ve výskytu perioperačních komplikací, délce hospitalizace, 30denní mortalitě nebo dlouhodobých výsledcích po MBCH při srovnání pacientů s BMI > 60 kg/m2 ve srovnáváni s jedinci s nižším BMI. Mimo to studie ukázaly, že MBCH lze bezpečně provádět u pacientů s BMI > 70 kg/m2 (93). MBCH by proto měla být považována za preferovanou metodu k dosažení klinicky významné redukce hmotnosti u pacientů s extrémním BMI.

Cirhóza

Obezita je významným rizikovým faktorem pro nealkoholové ztučnění jater (NAFLD), nealkoholickou steatohepatitidu (NASH) a následnou cirhózu. Současně přináší trojnásobné zvýšení rizika jaterní dekompenzace u pacientů se známou cirhózou (94). Kromě toho, že vyvolává významnou a dlouhodobou redukci hmotnosti, MBCH vede k histologickému zlepšení NASH a regresi fibrózy v počátečních stádiích a vede ke snížení rizika vzniku hepatocelulárního karcinomu (94, 95). MBCH navíc vede k 88% snížení rizika progrese NASH do cirhózy (18).

Pacient s obezitou a kompenzovanou cirhózou je vystaven vyššímu riziku perioperační úmrtnosti po MBCH, ale riziko zůstává malé (< 1 %) a přínosy významné (94, 96, 97). Údajů o chirurgických výsledcích u pacientů s klinicky významnou portální hypertenzí je málo (98). Pečlivý výběr pacienta a zvážení volby chirurgické intervence jsou důležité pro dosažení co nejlepších výsledků.

Srdeční selhání

Existuje stále více údajů, které naznačují, že MBCH může být užitečným doplňkem léčby pacientů s obezitou, srdečním selháním před transplantací srdce nebo zavedením LVAD a může být za těchto podmínek provedena s nízkou morbiditou a mortalitou (82, 84, 99). Následné zmírnění obezity a souvisejících komorbidit zlepšuje celkové zdraví a může snížit budoucí riziko spojené s léčbou srdečního onemocnění. Kromě toho nečetné studie prokázaly, že MBCH u jedinců se srdečním selháním byla spojena s významným zlepšením ejekční frakce levé komory (LVEF), zlepšením funkční kapacity a vyšší nadějí na transplantaci srdce (84, 100-102).

HODNOCENÍ PACIENTA

Konsenzuální prohlášení NIH z roku 1991 doporučuje, aby kandidáti na MBCH byli hodnoceni multidisciplinárním týmem skládajícího se z internisty, chirurga, psychiatra a odborníka na výživu (1). Hodnota posouzení takovým týmem byla od té doby zdůrazněna (103-105), což odráží uznání složitosti obezity jako nemoci a schopnost poskytnout komplexní analýzu rizik a přínosů při zvažování MBCH. To může také pacientovi usnadnit pochopení celoživotní změny, které lze očekávat po chirurgickém výkonu s využitím odborných znalostí různých poskytovatelů zdravotní péče (106). Studie naznačují, že účast multidisciplinárního týmu v perioperační péči může snížit výskyt komplikací (107, 108).

Na rozdíl od dřívějšího nadšení pro hubnutí před operací neexistují v současnosti žádné důkazy podporující zdravotními pojišťovnami vyžadovaný předoperační pokles hmotnosti; tato praxe je dnes chápána jako diskriminační, svévolná a vědecky nepodložená, přispívající k pacientově znejistění, zbytečnému odkládání život zachraňující léčby a progresi život ohrožujících komorbidit (109). Multidisciplinární tým může pomoci posoudit a řídit pacientem ovlivnitelné rizikové faktory s cílem snížit riziko perioperačních komplikací a zlepšit výsledky; rozhodnutí o připravenosti k chirurgické intervenci by mělo být primárně stanoveno chirurgem.

Stav výživy pacientů indikovaných k MBCH je důležitý (104, 110). Zhodnocení nutričním terapeutem se znalostmi MBCH může pomoci získat komplexní anamnézu vývoje hmotnosti, identifikovat maladaptivní stravovací návyky nebo vzorce a upravit nedostatek některých mikronutrientů před operací. Nutriční terapeut může také poskytnout předoperační edukaci v oblasti výživy a připraví pacienta na očekávané změny stravování po MBCH (103, 104). Navíc může výživový poradce se znalostmi MBCH pomoci v pooperační péči o pacienty, u kterých se může vyskytnout potravinová intolerance, malabsorpční problémy a nedostatek stopových prvků či opětovný nárůst hmotnosti.

Duševní poruchy, jako jsou deprese a poruchy příjmu potravy stejně jako zneužívání návykových látek, se mezi kandidáty na MBCH vyskytují ve vyšší míře než obecně v populaci. Předoperační hodnocení je zaměřeno k optimalizaci chirurgických výsledků a uplatnění intervencí schopných řešit poruchy stravování, závažné nekontrolované duševní onemocnění nebo zneužívání účinných látek. Hodnocení psychologa se znalostmi a zkušenostmi s MBCH je důležité pro posouzení psychopatologie a určení schopnosti kandidáta vyrovnat se s následky chirurgické intervence, tělesnými změnami a změnou životního stylu vyžadovanou po MBCH. Kromě toho by měly být identifikovány stresory, které mohou ovlivnit dlouhodobé výsledky, jako je finanční nejistota, problémy s bydlením a potravinová nejistota (104, 111).

VÝSLEDKY

Úbytek hmotnosti a zlepšení komorbidity

ASMBS stanovila standardní závazná doporučení pro publikování výsledků MBCH, zahrnující úbytek hmotnosti, remise komorbidit, chirurgické komplikace a kvalitu života (112). Střednědobé a dlouhodobé výsledky MBCH potvrzující bezpečnost, účinnost a trvanlivost chirurgického výkonu jsou rozsáhle zkoumány a uváděny v literatuře (24, 113).

Celkové výsledky úbytku hmotnosti pro MBCH, které přetrvávají roky po operaci, jsou důsledně nacházeny při > 60% úbytku nadměrné hmotnosti (% EWL) s některými odlišnostmi v závislosti na konkrétní provedené operaci (14, 114, 115).

MBCH se ukázala v četných observačních a prospektivních studiích jako účinnější ve srovnání s dietou, cvičením a dalšími intervencemi týkajícími se životního stylu při dosahování významné a trvalé redukce hmotnosti a zlepšení komorbidit souvisejících s obezitou (9, 32, 116). Trvání poklesu hmotnosti po 5, 10 a 20 letech po operaci bylo konzistentně prokázáno v několika studiích (10, 11, 14, 32, 117). Obezita je spojena s onemocněními postihujícími téměř každý orgánový systém: kardiovaskulární (hypertenze, dyslipidémie, ischemická choroba srdeční, srdeční selhání, mrtvice), dýchací (obstrukční spánková apnoe, astma), trávicí (refluxní choroba jícnu, onemocnění žlučníku, pankreatitida), endokrinní (inzulinová rezistence, diabetes mellitus 2. typu, NAFLD a NASH), reprodukční (syndrom polycystických ovarií, neplodnost), vylučovací (nefrolitiáza, chronické onemocnění ledvin), muskuloskeletální (osteoartróza) i duševní zdraví (118).

Téměř ve všech těchto stavech došlo po úbytku hmotnosti spojeném s MBCH ke zlepšení a v některých případech k remisi. Existují podstatné důkazy prokazující významné a trvalé klinické zlepšení metabolického syndromu po chirurgickém výkonu. Ve velké kohortové studii více než 180 000 příjemců programu Medicare měli pacienti, kteří podstoupili MBCH, čtyři roky po operaci významně nižší riziko nově vzniklého srdečního selhání, infarktu myokardu a cévní mozkové příhody ve srovnání s odpovídajícími kontrolními jedinci (119). Dlouhodobé snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění po MBCH bylo prokázáno jinými autory, zejména u pacientů s diabetem mellitem 2. typu (19, 120). Větší úbytek hmotnosti a zlepšení diabetu mellitu 2. typu, hypertenze a dyslipidémie ve srovnání s nechirurgickou léčbou bylo prokázáno i 10 let po MBCH (10, 121). Trvalý nejméně 15% úbytek hmotnosti je považován za významný v navození výrazného zlepšení metabolické poruchy u většiny pacientů, kteří podstoupili MBCH, a představuje trvalý přínos (122).

V randomizované kontrolované studii STAMPEDE prokázaly RYGB nebo tubulizace vyšší efektivitu v léčbě diabetu mellitu 2. typu než konzervativní léčba (32). Podobně Mingrone et al. doložili v randomizované kontrolované studii přednost MBCH proti konzervativní léčbě diabetu mellitu 2. typu 5 let po operaci (123). Jiní autoři prokázali, že mikrovaskulární komplikace diabetu mellitu jsou sníženy po MBCH až v horizontu 20 let (116) a že riziko i ukazatele diabetické nefropatie vykazují zlepšení po MBCH v retrospektivních a randomizovaných prospektivních studiích (124-127).

Riziko malignit

Obezita je spojena se zvýšeným rizikem mnohočetných druhů malignit, včetně nádorů jícnu, mléčné žlázy, kolorekta, endometria, žlučníku, žaludku, ledvin, vaječníků, pankreatu, jater, štítné žlázy a také mnohočetného myelomu a meningeomu (128-133). Existují důkazy, které naznačují, že MBCH může vést k významnému snížení výskytu maligních nádorů spojených s obezitou a ke snížení úmrtnosti ve srovnání s obézními jedinci, kteří operaci nepodstoupili. Několik studií prokázalo, že MBCH snižuje riziko rozvoje malignit u populace s obezitou 2. a 3. stupně v rozmezí od 11-50 % pro všechny typy zhoubných nádorů (130, 134-137). Byly také zdokumentovány přínosy pro výskyt specifických nádorových onemocnění, jako jsou gastrointestinální a hepatobiliární karcinomy, genitourinární a gynekologické malignity.

MBCH může také ve srovnání s nechirurgickou léčbou obezity významně snížit celkovou úmrtnost na malignity (134, 137). Existují určité důkazy, které naznačují, že snížení rizika se zmírňuje s tím, jak se zvyšuje doba od operace, i když není jasné, do jaké míry to závisí na typu operace, typu nádoru, chování ke svému zdraví a přítomnosti komorbidit (138). Nicméně nedávná retrospektivní kohortová studie více než 30 000 pacientů s mediánem sledování 6 let zjistila, že dospělí s obezitou, kteří podstoupili MBCH, měli o 32 % nižší riziko vzniku malignit a o 48 % nižší riziko úmrtí související s nimi ve srovnání se odpovídající kohortou, která operaci nepodstoupila (137).

Úmrtnost

Velké prospektivní a retrospektivní studie konzistentně uvádějí příznivý vliv MBCH na nižší úmrtnost a zlepšené přežívání. Reprezentativní studie včetně SOS (Swedish Obese Subjects study) prokázaly snížení celkové mortality o 30,7 % ve skupině 2010 operovaných pacientů ve srovnání s neoperovanými v průměru 10 let po operaci (17). Podobné výsledky byly prokázány ve velké retrospektivní studii porovnávající 9949 jedinců, kteří podstoupili RYGB ve srovnání s neoperovanými jedinci (139). Během sledování po průměrnou dobu 7 let se ve skupině MBCH zohledněná (adjustovaná) celková mortalita snížila o 40 %.

V retrospektivní kohortové studii s 2500 převážně mužskými pacienty byla mortalita ze všech příčin významně nižší po 5-10 letech od MBCH ve srovnání s kontrolami (16). Ve velké metaanalýze s více než 170 tisíci subjekty se medián očekávaného dožití po MBCH zvýšil o 6,1 roku ve srovnání s obvyklou péčí (140). V této studii se medián předpokládaného dožití zvyšuje i u populace s diabetem mellitem. Studie příjemců programu Medicare porovnávající více než 94 000 osob, které podstoupily MBCH, prokázala ve srovnání s kontrolní skupinou významně nižší riziko mortality (119). Trvalé přínosy MBCH pro osoby s obezitou 2. a 3. stupně se tedy odrážejí v celkově nižší úmrtnosti léta po operaci.

Revizní chirurgie

S nárůstem počtu metabolických a bariatrických operací prováděných po celém světě a s uznáním obezity jako chronického, recidivujícího, multifaktoriálního onemocnění stoupá potřeba revizní chirurgie. Indikace revizní MBCH se u jednotlivých pacientů liší, ale může zahrnovat opětovné přibývání na váze, nedostatečné hubnutí, nedostatečné zlepšení komorbidit a řešení komplikací (např. gastroezofageálního refluxu) (141-144). Chirurgická revize může mít podobu změny jednoho druhu operace MBCH na jiný, účinek zvyšující výkon (např. distalizace po RYGB), může jít o léčbu případné komplikace prvotní operace nebo obnovení normální anatomie, pokud je to možné (144, 145).

S vnímáním závažné obezity jako chronického onemocnění je stále více uznáván požadavek na dlouhodobé ovlivnění nadměrné hmotnosti a komorbidit obezity. To má často podobu multimodální terapie, která by mohla zahrnovat další nebo „revizní“ chirurgické intervence k dosažení nejlepších výsledků. Revizní chirurgie tak může také sloužit jako eskalační terapie pro ty pacienty, u kterých nebylo dosaženo plánovaného výsledku po počáteční operaci.

Složitost revizní chirurgie je vyšší než primární MBCH a je spojena s prodlouženou délkou hospitalizace a vyšší mírou komplikací (146). Nicméně revizní MBCH je účinná při dosahování dalšího úbytku hmotnosti a snížení komorbidit po primární operace u vybraných pacientů s přijatelnou mírou komplikací a nízkou úmrtností (145, 147, 148).

SHRNUTÍ

  • Od doby, kdy NIH v roce 1991 zveřejnil své prohlášení o gastrointestinální chirurgii pro závažnou obezitu, se poznání obezity a MBCH na základě velkého souboru klinických zkušeností a výzkumu výrazně prohloubilo.
  • Dlouhodobá data přesvědčivě prokazují bezpečnost, účinnost a trvanlivost MBCH v léčbě klinicky závažné obezity a jejich komorbidit s výsledným snížením mortality ve srovnání s neoperačními léčebnými metodami.
  • MBCH se doporučuje osobám s BMI > než 35 kg/m2 bez ohledu na přítomnost nebo závažnost komorbidit.
  • MBCH se doporučuje u pacientů s diabetem mellitem 2. typu a BMI > 30 kg/m2.
  • MBCH by měla být vzata do úvahy u jedinců s BMI 30-34,9 kg/m2, kteří nedosahují podstatný nebo trvalý úbytek hmotnosti nebo zlepšení komorbidity pomocí nechirurgické léčby.
  • Definici obezity používající hraniční hodnoty BMI neplatí stejně pro všechny populace. Za klinickou obezitu se v asijské populaci považuje BMI > 25 kg/m2. Přístup k MBCH by neměl být odepřen pouze na základě tradičních rizikových pásem BMI.
  • Neexistuje žádná horní věková hranice pro MBCH. U starších jedinců, kteří by mohli mít prospěch z MBCH, by měl být zvážen chirurgický výkon po pečlivém zhodnocení jejich komorbidit a křehkosti.
  • Pečlivě vybraní jedinci považovaní za vysoce rizikové pro všeobecný chirurgický výkon mohou mít prospěch z MBCH.
  • U dětí/dospívajících s BMI > 120 % 95. percentilu a závažnou komorbiditou nebo BMI > 140 % 95. percentilu by měla být zvážena indikace MBCH po zhodnocení multidisciplinárním týmem ve specializovaném centru.
  • MBCH je účinná léčba klinicky závažné obezity u pacientů, kteří potřebují jiný operační výkon, jako je totální kloubní náhrada, operace kýly břišní stěny nebo orgánová transplantace.
  • Konzultace s multidisciplinárním týmem může pomoci zvládnout modifikovatelná rizika pacienta s cílem snížit riziko perioperačních komplikací a zlepšit výsledky léčby. Konečné rozhodnutí o vhodnosti chirurgické intervence by mělo být učiněno chirurgem.
  • Závažná obezita je chronické onemocnění vyžadující po primární MBCH dlouhodobou léčbu. To může zahrnovat revizní chirurgický výkon nebo jinou adjuvantní terapii k dosažení požadovaného léčebného efektu.

Přeložil

MUDr. Pavol Holéczy, CSc.

obezitologicko-chirurgická ambulance, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

člen výboru České obezitologické společnosti ČLS JEP


Zdroje
  1. Consensus Development Conference Panel. Gastrointestinal Surgery for Severe Obesity. Ann Intern Med 1991; 115: 956–961. 
  2. Ogden CL, Carroll MD, Kit BK et al. Prevalence of childhood and adult obesity in the United States 2011-12. JAMA 2014; 311: 806-814.
  3. World Health Organization. World Health Report 2002. Reducing risks, promoting health life. WHO, Ženeva, 2002.
  4. Gossman H, Butsch WS, Jastreboff AM. Treating the chronic disease of obesity. Med Clin N Am 2021; 105: 983-1016.
  5. Kawai T, Autieri MV, Scalia R. Adipose tissue inflammation and metabolic dysfunction in obesity. Am J Physiol Cell Physiol 2021; 320: C37–C91.
  6. Hotamisligil GS. Inflammation and metabolic disorders. Nature 2006; 444: 860-867.
  7. Grosfeld A, Andre J, Hauguel-De Mouzon S et al. Hypoxia-inducible factor 1 transactivates the human leptin gene promoter. J Biol Chem 2002; 277: 42953-42957.
  8. Chang SS, Eisenberg D, Zhao L et al. Chemerin activation in human obesity. Obesity (Silver Spring) 2016; 24: 1522-1529.
  9. Gloy VL, Briel M, Bhatt DL et al. Bariatric surgery versus non-surgical treatment of obesity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2013; 347: f5934.
  10. Adams TD, Davidson LE, Litwin SE et al. Weight and metabolic outcomes 12 years after gastric bypass. N Engl J Med 2017; 377: 1143-1155.
  11. Sjostrom L, Lindroos AK, Peltonen M et al. Lifestyle, diabetes, and cardiovascular risk factors 10 years after bariatric surgery. N Engl J Med 2004; 351: 2683-2693.
  12. Sjostrom L, Peltonen M, Jacobson P et al. Bariatric surgery and long-term cardiovascular events. JAMA 2012; 307: 56-65.
  13. Puzziferri N, Roshek TB III, Mayo HG et al. Long-term follow-up after bariatric surgery: a systematic review. JAMA 2014; 312: 935-942.
  14. Maciewjewski ML, Arterburn DE, Van Scoyoc L et al. Bariatric surgery and long-term durability of weight loss. JAMA Surg 2016; 151: 1046-1055.
  15. Schauer PR, Mingrone G, Ikramuddin S et al. Clinical outcomes of metabolic surgery: efficacy of glycemic control, weight loss, and remission of diabetes. Diabetes Care 2016; 39: 902-911.
  16. Arterburn DE, Olsen MK, Smith VA et al. Association between bariatric surgery and longterm survival. JAMA 2015; 313: 62-70.
  17. Sjostrom L, Narbro K, Sjostrom CD et al. Effects of bariatric surgery on mortality in Swedish obese subjects. N Engl J Med 2007; 357: 741-752.
  18. Aminian A, Al-Kurd A, Wilson R et al. Association of bariatric surgery with major adverse liver and cardiovascular outcomes in patients with biopsy-proven nonalcoholic steatohepatitis. JAMA 2021; 26: 2031-2042.
  19. Aminian A, Zajicheck A, Arterburn DE et al. Association of metabolic surgery with major adverse cardiovascular outcomes in patients with type 2 diabetes and obesity. JAMA 2019; 322: 1271-1282.
  20. Goldberg I, Yang J, Nie L et al. Safety of bariatric surgery in patients older than 65 years. Surg Obes Relat Dis 2019; 15: 1380-1387.
  21. Phillips BT, Shikora SA. The history of metabolic and bariatric surgery: development of standards for patient safety and efficacy. Metabolism 2018; 79: 97-107.
  22. Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery (LABS) Consortium; Flum DR, Belle SH, King WC et al. Perioperative safety in the longitudinal assessment of bariatric surgery. N Engl J Med 2009; 361: 445–454.
  23. Buchwald H, Estok R, Fahrbach K et al. Trends in mortality in bariatric surgery: a systematic review and meta-analysis. Surgery 2007; 142: 621–632.
  24. Arterburn DE, Telem DA, Kushner RF et al. Benefits and risks of bariatric surgery in adults: a review. JAMA 2020; 324: 879-887.
  25. American Society for Metabolic and Bariatric Surgery. Estimate of bariatric numbers, 2011-2019. ASMBS, 2021 Dostupné na: https://asmbs.org/resources/estimate-of-bariatricsurgery-numbers
  26. International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders. 5th IFSO Global Registry Report. IFSO, Neapol, 2019. Dostupné na: www.ifso.com/pdf/5th-ifso-global-registry-report-september-2019.pdf
  27. Rubino F, Nathan DM, Eckel RH et al. Metabolic surgery in the treatment algorithm for type 2 diabetes: a joint statement by international diabetes organizations. Surg Obes Relat Dis 2016; 12: 1144-1162.
  28. Aminian A, Chang J, Brethauer SA et al. ASMBS updated position statement on bariatric surgery in class I obesity (BMI 30-35 kg/m2). Surg Obes Relat Dis 2018; 14: 1071-1087.
  29. Noun R, Slim R, Nasr M et al. Results of laparoscopic sleeve gastrectomy in 541 consecutive patients with low baseline body mass index (30-35 kg/m2). Obes Surg 2016; 26: 2824-2828.
  30. Varban OA, Bonham AJ, Finks JF et al. Is it worth it? Determining the health benefits of sleeve gastrectomy in patients with a body mass index < 35 kg/m2. Surg Obes Relat Dis 2020; 16: 248-253.
  31. Ikramuddin S, Komer J, Lee WJ et al. Durability of addition of Roux-en-Y gastric bypass to lifestyle intervention and medical management in achieving primary treatment goals for uncontrolled type 2 diabetes in mild to moderate obesity: a randomized control trial. Diabetes Care 2016; 39: 1510-1518.
  32. Schauer PR, Bhatt DL, Kirwan JP et al. Bariatric surgery versus intensive medical therapy for diabetes – 5-year outcomes. N Engl J Med 2017; 376: 641-651.
  33. Courcoulas AP, Belle SH, Neiberg RH et al. Three-year out-comes of bariatric surgery vs lifestyle intervention for type 2 diabetes mellitus treatment: a randomized clinical trial. JAMA Surg 2015; 150: 931-940.
  34. O’Brien PE, Brennan L, Laurie C et al. Intensive medical weight loss or laparoscopic adjustable gastric banding in the treatment of mild to moderate obesity: long-term follow-up of a prospective randomised trial. Obes Surg 2013; 23: 1345-1353.
  35. Parikh M, Chung M, Sheth S et al. Randomized pilot trial of bariatric surgery versus intensive medical weight management on diabetes remission in type 2 diabetes patients who do NOT meet NIH criteria for surgery and the role of soluble RAGE as a novel biomarker of success. Ann Surg 2014; 260: 617-622.
  36. Wentworth JM, Playfair J, Laurie C et al. Multidisciplinary diabetes care with and without bariatric surgery in overweight people: a randomised controlled trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2014; 2: 545-552.
  37. Busetto L, Dixon J, De Luca M et al. Bariatric surgery in class I obesity: a position statement from the International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO). Obes Surg 2014; 24: 487-519.
  38. Rubino F, Cohen RV, Mingrone G et al. Bariatric and metabolic surgery during and after the COVID-19 pandemic: DSS recommendations for management of surgical candidates and postoperative patients and prioritisation of access to surgery. Lancet Diabetes Endocrinol 2020; 8: 640-648.
  39. World Health Organization. Obesity and overweight. Dostupné na: www.who.int/westernpacific/health-topics/obesity
  40. Misra A. Ethnic-specific criteria for classification of body mass index: a perspective for Asian Indians and American Diabetes Association position statement. Diabetes Technol Ther 2015; 17: 667-671.
  41. Hsu WC, Araneta MRG, Kanaya AM et al. BMI cut points to identify at-risk Asian Americans for type 2 diabetes screening. Diabetes Care 2015; 38: 150-158.
  42. Gill RS, Karmali S, Sharma AM. The potential role of the Edmonton obesity staging system in determining indications for bariatric surgery. Obes Surg 2011; 21: 1947-1949.
  43. Padwal RS, Pajewski NM, Allison DB et al. Using the Edmonton obesity staging system to predict mortality in a population-representative cohort of people with overweight and obesity. CMAJ 2011; 183: E1059-E1066.
  44. Frattini F, Lavazza M, Rausei S et al. BMI: the weakness of a milestone in obesity management and treatment. Obes Surg 2015; 25: 1940-1941.
  45. Al-Kurd A, Grinbaum R, Mordechay-Heyn T et al. Outcomes of sleeve gastrectomy in septuagenarians. Obes Surg 2018; 28: 3895-3901.
  46. Smith ME, Bacal D, Bonham AJ et al. Perioperative and 1-year outcomes of bariatric surgery in septuagenarians: implications for patient selection. Surg Obes Relat Dis 2019; 15: 1805-1811.
  47. Edwards MA, Mazzei M, Agarwal S et al. Exploring perioperative outcomes in metabolic and bariatric surgery amongst the elderly: an analysis of the. 2015-2017 MBSAQIP database. Surg Obes Relat Dis 2021; 17: 1096-1106.
  48. Watt J, Tricco AC, Talbot-Hamon C et al. Identifying older adults at risk of harm following elective surgery: a systematic review and meta-analysis. BMC Med 2018; 16: 2.
  49. Gondal AB, Hsu CH, Zeeshan M, et al. A frailty index and the impact of frailty on postoperative outcomes in older patients after bariatric surgery. Surg Obes Relat Dis 2019; 15: 158-158.
  50. Reilly JJ, Kelly J. Long-term impact of overweight and obesity in childhood and adolescence on morbidity and premature mortality in adulthood: systematic review. Int J Obes (Lond) 2011; 35: 891-898.
  51. Olbers T, Beamish AJ, Gronowitz E et al. Laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass in adolescents with severe obesity (AMOS): a prospective, 5-year, Swedish nationwide study. Lancet Diabetes Endocrinol 2017; 5: 174-183.
  52. Inge TH, Jenkins TM, Xanthakos SA et al. Long-term outcomes of bariatric surgery in adolescents with severe obesity (FABS-5+): a prospective follow-up analysis. Lancet Diabetes Endocrinol 2017; 5: 165-173.
  53. Michalsky MP, Inge TH, Jenkins TM et al. Teen-LABS consortium. Cardiovascular risk factors after adolescent bariatric surgery. Pediatrics 2018; 141: e20172485.
  54. Inge TH, Laffel LM, Jenkins TM et al. Teen-Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery (Teen-LABS) and treatment options of type 2 diabetes in adolescents and youth (TODAY) consortia. Comparison of surgical and medical therapy for type 2 diabetes in severely obese adolescents. JAMA Pediatr 2018; 172: 452-460.
  55. Inge TH, Courcoulas AP, Helmrath MA. Five-year outcomes of gastric bypass in adolescents as compared with adults. Reply. N Engl J Med 2019; 380: 2136-2145.
  56. Alqahtani AR, Elahmedi M, Abdurabu HY et al. Ten-year outcomes of children and adolescents who underwent sleeve gastrectomy: weight loss, comorbidity resolution, adverse events, and growth velocity. J Am Coll Surg 2021; 233: 657-664.
  57. Pratt JSA, Browne A, Browne NT et al. ASMBS pediatric metabolic and bariatric surgery guidelines. 2018. Surg Obes Relat Dis 2018; 14: 882-901.
  58. Armstrong SC, Bolling CF, Michalsky MP et al. Pediatric metabolic and bariatric surgery: evidence, barriers, and best practices. Pediatrics 2019; 144: e20193223.
  59. Jones RE, Wood LSY, Matheson BE et al. Pilot evaluation of a multidisciplinary strategy for laparoscopic sleeve gastrectomy in adolescents and young adults with obesity and intellectual disabilities. Obes Surg 2021; 31: 3883-3887.
  60. Khatod M, Cafri G, Namba RS et al. Risk factors for total hip arthroplasty aseptic revision. J Arthroplasty 2014; 29: 1412-1417.
  61. Namba RS, Inacio MCS, Paxton EW. Risk factors associated with surgical site infection in 30,491 primary total hip replacements. J Bone Joint Surg Br 2012; 94: 1330-1338.
  62. American Association of Hip and Knee Surgeons evidence-based committee. Obesity and total joint arthroplasty: a literature-based review. J Arthroplasty 2013; 28: 714-21.
  63. Arsoy D, Woodcock JA, Lewallen DG et al. Outcomes and complications following total hip arthroplasty in the super-obese patient, BMI > 50. J Arthroplasty 2014; 29: 1899-1905.
  64. Issa K, Harwin SF, Malkani AL et al. Bariatric orthopaedics: total hip arthroplasty in super-obese patients (those with a BMI of  > 50 kg/m2). Bone Joint Surg Am 2016; 98: 180-185.
  65. Rajagopal R, Martin R, Howard JL et al. Outcomes and complications of total hip replacement in super-obese patients. Bone Joint J 2013; 95-B: 758-763.
  66. McLawhorn AS, Levack AE, Lee YY et al. Bariatric surgery improves outcomes after lower extremity arthroplasty in the morbidly obese: a propensity score-matched analysis of a New York statewide database. J Arthroplasty 2018; 33: 2062-2069.
  67. Davis AM, Wood AM, Keenan ACM et al. Does body mass index affect clinical outcome post-operatively and at five years after primary unilateral total hip replacement performed for osteoarthritis? A multivariate analysis of prospective data. J Bone Joint Surg Br 2011; 93: 1178-1182.
  68. Inacio MC, Paxton EW, Fisher D et al. Bariatric surgery prior to total joint arthroplasty may not provide dramatic improvements in post-arthroplasty surgical outcomes. J Arthroplasty 2014; 29: 1359-1364.
  69. Severson EP, Singh JA, Browne JA et al. Total knee arthroplasty in morbidly obese patients treated with bariatric surgery: a comparative study. J Arthroplasty 2012; 27: 1696-1700.
  70. Kubat E, Giori NJ, Hwa K et al. Osteoarthritis in veterans undergoing bariatric surgery is associated with decreased excess weight loss: 5-year outcomes. Surg Obes Relat Dis 2016; 12: 1426-1430.
  71. Werner BC, Kurkis GM, Gwathmey FW et al. Bariatric surgery prior to total knee arthroplasty is associated with fewer postoperative complications. J Arthroplasty 2015; 30: 81-85.
  72. Li S, Luo X, Sun H et al. Does prior bariatric surgery improve outcomes following total joint arthroplasty in the morbidly obese? A meta-analysis. J Arthroplasty 2019; 34: 577-585.
  73. Dowsey MM, Brown WA, Cochrane A et al. Effect of bariatric surgery on risk of complications after total knee arthroplasty: A randomized clinical trial. JAMA Netw Open 2022; 5: e226722.
  74. Geletzke AK, Rinaldi JM, Phillips BE et al. Prevalence of systemic inflammation and micronutrient imbalance in patients with complex abdominal hernias. J Gastrointest Surg 2014; 18: 646-655.
  75. Veilleux E, Lufti R. Obesity and ventral hernia repair: is there success in staging? J Laparoendosc Adv Surg Tech 2020; 30: 896-899.
  76. Novitsky YW, Orenstein SB. Effect of patient and hospital characteristics on outcomes of elective ventral hernia repair in the United States. Hernia 2013; 17: 639-645.
  77. Menzo ML, Hinojosa M, Carbonell A et al. American Society for Metabolic and Bariatric Surgery and American Hernia Society consensus guideline on bariatric surgery and hernia surgery. Surg Obes Relat Dis 2018; 14: 1221-1232.
  78. Yemini R, Nesher E, Carmeli I et al. Bariatric surgery is efficacious and improves access to transplantation for mobidly obese renal transplant candidates. Obes Surg 2019; 29: 2373-2380.
  79. Al-Bahri S, Fakhry TK, Gonzalvo JP et al. Bariatric surgery as a bridge to renal transplantation in patiens with end-stage renal disease. Obes Surg 2017; 27: 2951-55.
  80. Lee Y, Tian C, Lovrics O et al. Bariatric surgery before, during, and after liver transplantation: a systematic review and meta-analysis. Surg Obes Relat Dis 2020; 16: 1336-1347.
  81. Yemini R, Nesher E, Braun M et al. Long-term outcomes of Roux-en-Y gastric bypass or sleeve gastrectomy in patients with cirrhosis; before, during or after liver transplantation: A single center’s experience. Clin Transplant 2021; 35: e14374.
  82. Lee Y, Anvari S, Sam Soon M et al. Bariatric surgery as a bridge to heart transplantation in morbidly obese patients. A systematic review and meta-analysis. Cardiol Rev 2022; 30: 1-7.
  83. Lim CP, Fisher OM, Falkenback D et al. Bariatric surgery provides a "bridge to transplant" for morbidly obese patients with advanced heart failure and may obviate the need for transplantation. Obes Surg 2016; 26: 486-493.
  84. McElderry B, Alvarez P, Hanna M et al. Outcomes of bariatric surgery in patients with left ventricular assist device. J Heart Lung Transplant 2022; 41: 914-918.
  85. Orandi BJ, Purvis JW, Cannon RM et al. Bariatric surgery to achieve transplant in endstage organ disease patients: a systematic review and meta-analysis. Am J Surg 2020; 220: 566-579.
  86. Laurenius A, Taha O, Maleckas A et al. Laparoscopic biliopancreatic diversion/duodenal switch or laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass for super-obesity-weight loss versus side effects. Surg Obes Relat Dis 2010; 6: 408-416.
  87. Prachand VN, DaVee RT, Alverdy JC. Duodenal switch provides superior weight loss in the super-obese (BMI > 50 kg/m2) compared with the gastric bypass. Ann Surg 2006; 244: 611-619.
  88. Whitlock G, Lewington S, Sherliker P et al. Body mass index and cause-specific mortality in 900,000 adults: collaborative analyses of prospective studies. Lancet 2009; 373: 1083-1096.
  89. Flum DR, Belle SH, King WC et al. Perioperative safety in the longitudinal assessment of bariatric surgery. N Engl J Med 2009; 361: 445-454.
  90. DeMaria EJ. Bariatric surgery for morbid obesity. N Engl J Med 2007; 356: 2176-2183.
  91. Wilkinson KH, Helm M, Lak K et al. The risk of post-operative complications in supersuperobesity compared to superobesity in accredited bariatric surgery centers. Obes Surg 2019; 29: 2964-2971.
  92. Stephens DJ, Saunders JK, Belsley S et al. Short-term outcomes for super-super obese (BMI >60 kg/m2) patients undergoing weight loss surgery at a high-volume bariatric surgery center: laparoscopic adjustable gastric banding, laparoscopic gastric bypass, and open tubular gastric bypass. Surg Obes Relat Dis 2008; 4: 408-415.
  93. Roland JC, Needleman BJ, Muscarella P et al. Laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass in patients with body mass index >70 kg/m2. Surg Obes Relat Dis 2011; 7: 587-591.
  94. Patton H, Heimbach J, McCullough A. AGA clinical practice update on bariatric surgery in cirrhosis: expert review. Clin Gastroenterol Hepatol 2021; 19: 436-445.
  95. Lassailly G, Caiazzo R, Ntandja-Wandji LC et al. Bariatric surgery provides long-term resolution of nonalcoholic steatohepatitis and regression of fibrosis. Gastroenterology 2020; 159: 1290-1301.
  96. Ahmed S, Pouwels S, Parmar C et al. Global bariatric research collaborative. Outcomes of bariatric surgery in patients with liver cirrhosis: a systematic review. Obes Surg 2021; 31: 2255-2267.
  97. Mumtaz K, Lipshultz H, Jalil S et al. Bariatric surgery in patients with cirrhosis: careful patient and surgery-type selection is key to improving outcomes. Obes Surg 2020; 30: 3444-3452.
  98. Hanipah ZN, Punchai S, McCullough A et al. Bariatric surgery in patients with cirrhosis and portal hypertension. Obes Surg 2018; 28: 3431-3438.
  99. Hirji SA, Sabatino ME, Minhas AMK et al. Contemporary nationwide heart transplantation and left ventricular assist device outcomes in patients with histories of bariatric surgery. J Card Fail 2022; 28: 330-333.
  100. Yang TWW, Johari Y, Burton PR et al. Bariatric surgery in patients with severe heart failure. Obes Surg 2020; 30: 2863-2869.
  101. McCloskey CA, Ramani GV, Mathier MA et al. Bariatric surgery improves cardiac function in morbidly obese patients with severe cardiomyopathy. Surg Obes Relat Dis 2007; 3: 503-507.
  102. Punchai S, Hanipah ZN, Sharm G et al. Laparoscopic sleeve gastrectomy in heart failure patients with left ventricular assist device. Obes Surg 2019; 29: 1122-1129.
  103. Mechanick JL, Apovian C, Brethauer S et al. Clinical practice guidelines for the perioperative nutrition, metabolic, and nonsurgical support of patients undergoing bariatric surgery-2019 update: co-sponsored by the American Association of Clinical Endocrinologists/American College of Endocrinology, The Obesity Society, American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, and American Society of Anesthesiologists – executive summary. Endoc Pract 2019; 25: 1346-1359.
  104. Carter J, Chang J, Birriel J et al. ASMBS position statement on preoperative patient optimization before metabolic and bariatric surgery. Surg Obes Relat Dis 2021; 17: 1956-1976.
  105. Eisenberg D, Lohnberg JA, Kubat EP et al. Systems innovation model: an integrated interdisciplinary team approach pre- and post-bariatric surgery at a Veterans affairs (VA) medical center. Surg Obes Relat Dis 2017; 13: 600-606.
  106. Mechanick JL, Kushner RF, Sugerman HJ et al. American Association of Clinical Endocrinologists, The Obesity Society, and the American Society for Metabolic and Bariatric Surgery medical guidelines for clinical practice for the perioperative nutritional, metabolic, and nonsurgical support of the bariatric surgery patient. Obesity (Silver Spring) 2009; 17 Suppl 1: S1-S70.
  107. Rebibo L, Marechal V, De Lameth I et al. Compliance with a multidisciplinary team meeting’s decision prior to bariatric surgery protects against major postoperative complications. Surg Obes Relat Dis 2017; 13: 1537-1543.
  108. Bullen NL, Parmar J, Gilbert J et al. How effective is the multidisciplinary team approach in bariatric surgery? Obes Surg 2019; 29: 3232-3238.
  109. Kim J, Rogers A, Ballem et al. ASMBS updated position statement on insurance mandated preoperative weight loss requirements. Surg Obes Relat Dis 2016; 12: 955-959.
  110. Andromalos L, Crowley N, Brown J et al. Nutritional care in bariatric surgery: An Academy Evidence Analysis Center systematic review. J Acad Nutr Diet 2019; 119: 678-686.
  111. Sogg S, Lauretti J, West-Smith L. Recommendations for the presurgical psychosocial evaluation of bariatric surgery patients. Surg Obes Relat Dis 2016; 12: 731-49.
  112. Brethauer SA, Kim J, El Chaar M et al. Standardized outcomes reporting in metabolic and bariatric surgery. Surg Obes Relat Dis 2015; 11: 489-506.
  113. Salminen P, Grönroos S, Helmiö M et al. Effect of laparoscopic sleeve gastrectomy vs Roux-en-Y gastric bypass on weight loss, comorbidities, and reflux at 10 years in adult patients with obesity: The SLEEVEPASS randomized clinical trial. JAMA Surg. 2022; 157: 656–666.
  114. Buchwald H, Avidor Y, Braunwald E et al. Bariatric surgery: a systematic review and meta-analysis. JAMA 2004; 292: 1724-1737.
  115. Arterburn DE, Wellman R, Emiliano A et al. Comparative effectiveness and safety of bariatric procedures for weight loss: a PCORnet cohort study. Ann Intern Med 2018; 169: 741-750.
  116. Sjostrom L, Peltonen M, Jacobson P et al. Association of bariatric surgery with longterm remission of type 2 diabetes and with microvascular and macrovascular complications. JAMA 2014; 311: 2297-2304.
  117. O’Brien PE, Hindle A, Brennan L et al. Long-term outcomes after bariatric surgery: a systematic review and meta-analysis of weight loss at 10 or more years for all bariatric procedures and a single-centre review of 20-year outcomes after adjustable gastric banding. Obes Surg 2019; 29: 3-14.
  118. Guh DP, Zhang W, Bansback N et al. The incidence of co-morbidities related to obesity and overweight: a systematic review and meta-analysis. BMC Public Health 2009; 9: 88.
  119. Mentias A, Aminian A, Youssef D et al. Long-term cardiovascular outcomes after bariatric surgery in the medicare population. J Am Coll Cardiol 2022; 79: 1429-1437.
  120. Ke Z, Zhou X, Sun F et al. Effect of bariatric surgery versus medical therapy on longterm cardiovascular risk in low BMI Chinese patients with type 2 diabetes: a propensity score-matched analysis. Surg Obes Relat Dis 2022; 18: 475-483.
  121. Colquitt JL, Picket K, Loveman E et al. Surgery for weight loss in adults. Cochrane Database Syst Rev 2014; 2014: CD003641.
  122. Sjoholm K, Sjostrom E, Carlsson LMS et al. Weight change-adjusted effects of gastric bypass surgery on glucose metabolism: 2- and 10-year results from the Swedish Obese Subjects (SOS) study. Diabetes Care 2016; 39: 625-631.
  123. Mingrone G, Panunzi S, De Gaetano A et al. Bariatric-metabolic surgery versus conventional medical treatment in obese patients with type 2 diabetes: 5-year follow-up of an open-label, single centre, randomised controlled trial. Lancet 2015; 386: 964-973.
  124. Docherty NG, le Roux CW. Bariatric surgery for the treatment of chronic kidney disease in obesity and type 2 diabetes mellitus. Nature Rev Nephr 2020; 16: 709-720.
  125. Morales E, Porrini E, Martin-Toboada M et al. Renoprotective role of bariatric surgery in patients with established chronic kidney disease. Clin Kidney J 2020; 14: 2037-2046.
  126. Cohen RV, Pereira TV, Aboud CM et al. Effect of gastric bypass vs best medical treatment on early-stage chronic kidney disease in patients with type 2 diabetes and obesity. A randomized clinical trial. JAMA Surg 2020; 155: e200420.
  127. Young L, Hanipah ZN, Brethauer SA et al. Long-term impact of bariatric surgery in diabetic nephropathy. Surg Endosc 2019; 33: 1654-1660.
  128. Li H, Boakye D, Chen X et al. Association of body mass index with risk of early-onset colorectal cancer: systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol 2021; 116: 2173-2183.
  129. Lauby-Secretan B, Scoccianti C, Loomis D et al. Body fatness and cancer-viewpoint of the IARC working group. N Engl J Med 2016; 375: 794-798.
  130. Schauer DP, Feigelson HS, Koebnick C et al. Bariatric surgery and the risk of cancer in a large multisite cohort. Ann Surg 2019; 269: 95-101.
  131. Esposito K, Chiodini P, Colao A et al. Metabolic syndrome and risk of cancer: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Care 2012; 35: 2402-2411.
  132. Economides A, Giannakou K, Mamais I et al. Association between aggressive clinicopathologic features of papillary thyroid carcinoma and body mass index: A systematic review and meta-analysis. Fron Endocrinol (Lausanne) 2021; 12: 692879.
  133. Shi J, Zhao L, Gao Y et al. Associating the risk of three urinary cancers with obesity and overweight: an overview with evidence mapping of systematic reviews. Syst Rev 2021; 10: 58.
  134. Adams TD, Hunt SC. Cancer and obesity: Effect of bariatric surgery. World J Surg 2009; 33: 2028-2033.
  135. Sjostrom L, Gummesson A, Sjostrom CD et al. Effects of bariatric surgery on cancer incidence in obese patients in Sweden (Swedish Obese Subjects Study): a prospective, controlled intervention trial. Lancet Oncol 2009; 10: 653-662.
  136. Anveden A, Taube M, Peltonen M et al. Long-term incidence of female-specific cancer after bariatric surgery or usual care in the Swedish Obese Subjects Study. Gynecol Oncol 2017; 145: 224-229.
  137. Aminian A, Wilson R, Al-Kurd A et al. Association of bariatric surgery with cancer risk and mortality in adults with obesity. JAMA 2022; 327: 2423-2433.
  138. Tao W, Santoni G, von Euler-Chelpin M et al. Cancer risk after bariatric surgery in a cohort study from the five Nordic countries. Obes Surg 2020; 30: 3761-3767.
  139. Adams TD, Gress RE, Smith SC et al. Long-term mortality after gastric bypass surgery. N Engl J Med 2007; 357: 753-761.
  140. Syn NL, Cummings DE, Wang LZ et al. Association of metabolic-bariatric surgery with long-term survival in adults with and without diabetes: a one-stage meta-analysis of matched cohort and prospective controlled studies with. 174772 participants. Lancet 2021; 397: 1830-1841.
  141. Aleassa EM, Hassan M, Hayes K et al. Effect of revisional bariatric surgery on type 2 diabetes mellitus. Surg Endosc 2019; 33: 2642-2648.
  142. McKenna D, Selzer D, Burchett M et al. Revisional bariatric surgery is more effective for improving obesity related comorbidities than it is for reinducing major weight loss. Surg Obes Relat Dis 2014; 10: 654-660.
  143. Yan J, Cohen R, Aminian A. Reoperative bariatric surgery for treatment of type 2 diabetes mellitus. Surg Obes Relat Dis 2017; 13: 1412-1421.
  144. Ma P, Reddy S, HIga KD. Revisional bariatric/metabolic surgery: what dictates its indications? Curr Atheroscler Rep 2016; 18: 42.
  145. Brethauer SA, Kothari S, Kallies K et al. Systematic review on reoperative bariatric surgery: American Society for Metabolic and Bariatric Surgery revision task force. Surg Obes Relat Dis 2014; 10: 952-972.
  146. Lazzati A, Bechet S, Jouma S et al. Revision surgery after sleeve gastrectomy: a nationwide study with 10 years of follow-up. Surg Obes Relat Dis 2020; 16: 1497-1504.
  147. Tran DD, Nwokeabia ID, Purnell S et al. Revision of Roux-en-Y gastric bypass for weight regain: a systematic review of techniques and outcomes. Obes Surg 2016; 26: 1627-1634.
  148. Nevo N, Abu-Abeid S, Lahat G et al. Converting a sleeve gastrectomy to a gastric bypass for weight loss failure – is it worth it? Obes Surg 2018; 28: 364-368.

Originální publikace

Eisenberg D, Shikora SA et al. 2022 American Society for Metabolic and Bariatric Surgery (ASMBS) and International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO): Indications for Metabolic and Bariatric Surgery. Surg Obes Relat Dis 2022 Dec; 18: 1345–1356, doi: 10.1016/j.soard.2022.08.013.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#