#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Standardizace biochemických laboratorních vyšetření u mnohočetného myelomu


Authors: V. Maisnar 1,2;  M. Tichý 2,3;  R. Hájek 2,4;  B. Friedecký 3;  E. Jarolímková 6;  D. Vogtová 7;  F. Kouřil 8;  J. Ženková 9;  J. Vávrová 3;  H. Novotná 5;  H. Benáková 6;  L. Hachová 6;  H. Kopřivová 7;  A. Zábranská 8;  P. Slabý 9;  V. Palička 3;  Z. Čermáková 5;  D. Bezdíčková 6;  P. Čechák 7
Authors‘ workplace: II. interní klinika – Oddělení klinické hematologie, LF UK a FN, Hradec Králové, 2Česká myelomová skupina, 3Ústav klinické biochemie a diagnostiky LF UK a FN, Hradec Králové, 4Interní hematoonkologická klinika FN a LF MU, Brno – Bohunice, 5Oddělení klinic 1;  Ústav klinické biochemie a hematologie LF UK a FN Plzeň. 9
Published in: Transfuze Hematol. dnes,12, 2006, No. 3, p. 174-179.
Category: Comprehensive Reports, Original Papers, Case Reports

Overview

Cíl studie:
Standardizovat biochemická vyšetření v séru nemocných mnohočetným myelomem v souvislosti se zavedením nového mezinárodního prognostického indexu, který využívá jen dva laboratorní ukazatele, albumin a beta-2 mikroglobulin.

Typ studie:
Studie porovnává výsledky albuminu, beta-2 mikroglobulinu a částečně i koncentrace paraproteinu ze šesti hlavních spolupracujících center v rámci České myelomové skupiny, která koordinuje léčbu nemocných mnohočetným myelomem v ČR, za účelem harmonizace těchto vyšetření.

Materiál a metody:
K provedení studie byly vybrány laboratoře fakultních nemocnic – VFN Praha, Praha Vinohrady, FN Hradec Králové, FN Olomouc, FN Brno-Bohunice a FN Plzeň. Každý ze zasílaných vzorků sér byl rozdělen na 6 stejných dílů a zmražen při -80 °C. Transport vzorků do jednotlivých laboratoří byl proveden v chlazeném boxu a vzorky byly předány k uchování při nejméně –70 °C do dne stanovení. Celý projekt trval dva roky (2003–2005) a byl rozdělen na tři etapy. V první etapě byl standardizován albumin (metoda s bromkrezolovou zelení) a byla zjištěna nevhodnost stanovení beta-2 mikroglobulinu metodou RIA pro nesrovnatelnost získaných výsledků s ostatními metodami. Ve druhé etapě bylo standardizováno stanovení beta-2 mikroglobulinu, ale pro technické závady nebylo možné vzorky použít na stanovení koncentrace paraproteinů. Ve třetí etapě bylo rozesláno 12 vzorků sér vždy s jedním monoklonálním imunoglobulinem ke stanovení jeho koncentrace.

Výsledky:
Stanovení albuminu je dobře standardizováno, interval spolehlivosti pro 95 % se pohybuje mezi 5,9–6,1 % (toleranční limit je do 9 %). Metodickým sjednocením se podařilo dosáhnout srovnatelnosti výsledků stanovení beta-2 mikroglobulinu. Koeficient variace je ve všech stanoveních, kromě jednoho, do 15 % (toleranční limit je do 15,5 %). Stanovení koncentrace monoklonálních imunoglobulinů potvrdilo známou zkušenost, že toto stanovení nelze za stávajících metodik úplně sjednotit pro mnoho dílčích nejistých kroků. I přes tyto výhrady studie ukázala klinickou použitelnost a srovnatelnost výsledků z jednotlivých center u koncentrací nad 20 g/l.

Závěr:
Stanovení albuminu je dobře standardizováno a výsledky ze všech zúčastněných center jsou srovnatelné. Stanovení beta-2 mikroglobulinu, po metodickém sjednocení poskytuje srovnatelné výsledky bez významných rozdílů. Stanovení koncentrace monoklonálních imunoglobulinů poskytlo zejména ve vyšších koncentracích klinicky významných srovnatelné výsledky. Toto stanovení je nejvíce problematické, ale jde o sledování reaktivních změn každým pracovištěm, proto harmonizace výsledků není zatím aktuální ani reálná.

Klíčová slova:
mnohočetný myelom, monoklonální imunoglobulin, albumin, beta-2 mikroglobulin, standardizace


Labels
Haematology Internal medicine Clinical oncology

Article was published in

Transfusion and Haematology Today

Issue 3

2006 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#