#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Od otevřené klasické, přes laparoskopickou, po robotem asistovanou laparoskopickou chirurgii


Authors: M. Ryska
Authors‘ workplace: Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha, přednosta: prof. MUDr. M. Ryska, CSc.
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 9, s. 455-462.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
V současné etapě rozvoje chirurgie dochází k robotizaci laparoskopických výkonů v abdominální chirurgii. Cílem autora je současný pohled na tento přechod a to jak z hlediska rozvoje chirurgie, tak i přínosu pro pacienta.

Metoda:
Na základě literárních pramenů a vlastních zkušeností s laparoskopickou chirurgií autor shromažďuje výsledky dostupných studií srovnávajících přínos laparoskopických operací oproti výkonům laparotomickým. Dále hodnotí současný stav s klinickým uplatněním robotického systému da Vinci. Za hlavní kritéria považuje rozvoj chirurgie jako oboru a terapeutický přínos pro pacienta.

Výsledky a závěr:
Laparoskopická cholecystektomie, fundoplikace při refluxní chorobě, bariatrické výkony a střevní resekce se staly metodou volby nebo variantou uvedenou v doporučených postupech chirurgické léčby. Laparoskopická apendektomie má omezenou indikaci, laparoskopická reparace kýly je doporučena těm, kteří upřednostňují rychlý nástup fyzické aktivity.

Další výkony vyžadují dokončení probíhajících nebo nové randomizované studie k posouzení průkaznosti.

Dlouhodobé výsledky laparoskopických operací se signifikantně od laparotomických neliší.

Laparoskopický výkon zvýšil cenu původního laparotomického výkonu. Ta je v případě prokázaných lepších výsledků většinou akceptována. Hlavní a podstatný benefit laparoskopických výkonů je na straně pacienta. Ergonomie práce chirurga může být v průběhu laparoskopické operace s dlouhodobě vydržovanými pozicemi těla mnohdy horší než u otevřené operace a výkon je většinou časově náročnější.

Robotická asistence v laparoskopické chirurgii je nově a rychle se rozvíjející technologií tohoto desetiletí. V současné době je ve svém vývojovém začátku. Miniinvazivní charakter je shodný s konvenčním laparoskopickým přístupem.

Průkaz přínosu robotického systému pro pacienta je nutné provádět ve srovnání s konvenční laparoskopickou operační technikou a jejími výsledky na základě randomizovaných studií.

Výhodou robotického systému je 3D zobrazení, výrazně zlepšená pohyblivost nástrojů, lepší ergonomie chirurga a odstranění přenosu třesu rukou na pracovní nástroj.

Současnou nevýhodou robotického systému da Vinci je vysoká nákupní cena zařízení, drahý provoz daný zejména drahým instrumentariem a doposud neprůkazný přínos pro pacienta v oblasti břišní chirurgie.

Podmínkou zhodnocení robotického systému v břišní chirurgii u nás je provedení pilotních projektů.

Klíčová slova:
laparoskopická chirurgie – robotický systém da Vinci – randomizované studie


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#