#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Robotická laparoskopická cholecystektomie


: D. Langer;  J. Pudil;  M. Ryska
: Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha, přednosta: prof. MUDr. M. Ryska, CSc.
: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 9, s. 450-454.
: Monothematic special - Original

Úvod:
Laparoskopický přístup, který je v současné době hojně využíván mnoha chirurgickými disciplínami, byl na řadě pracovišť, především ve Spojených státech amerických, doplněn o robotický systém da Vinci. V prosinci loňského roku byla v Ústřední vojenské nemocnici Praha zahájena činnost multioborového robotického centra. V rámci zavádění robotické soustavy da Vinci do klinické praxe jsme prováděli roboticky asistovanou laparoskopickou cholecystektomii.

Metodika:
S pomocí robotického systému da Vinci jsme prováděli elektivní laparoskopickou cholecystektomii. Operační tým (dva operatéři, dvě sálové sestry) absolvoval certifikovaná zahraniční školení. Oba operatéři mají mnohaleté zkušenosti s laparoskopickou cholecystektomií. Po zavedení kapnoperitonea operatér ovládal instrumenty z konzole robotické soustavy, asistent z pomocného portu naložil klipy na pahýly ductus cysticus a arteria cystica. Žlučník jsme z dutiny břišní evakuovali v plastikovém sáčku v místě původního paraumbilikálního portu. Ve všech případech jsme využívali tři robotická ramena, která fixovala operační optiku, operační háček s možností monopolární koagulace a Cadierovy kleště. Sledovali jsme délku operačního výkonu, technické problémy spojené s robotickým systémem, délku hospitalizace a výskyt komplikací.

Výsledky:
Laparoskopický výkon jsme dokončili u všech nemocných. Soubor pacientů tvořilo 11 mužů (35,5 %) a 20 žen (64,5 %) průměrného věku 52,5 roku, v rozmezí 27–77 let. Průměrná délka operačního výkonu činila 100 minut, ve skupině posledních 11 pacientů pouze 69 minut. U 3 (9,7 %) pacientů jsme zaznamenali sekundární hojení paraumbilikální incize. Technické komplikace spojené s robotickým systémem da Vinci jsme nezaznamenali. Průměrná délka hospitalizace byla 3 dny.

Závěr:
Po úvodních zkušenostech s roboticky asistovanou cholecystektomií hodnotíme robotický systém da Vinci jako bezpečný a sofistikovaný operační manipulátor, který ale nezastupuje klíčovou roli chirurga s ovládacími a rozhodovacími pravomocemi. Prezentované výsledky našeho souboru jsou srovnatelné se závěry publikovaných zahraničních prací.

Klíčová slova:
laparoskopická cholecystektomie – robotická chirurgie – robotický systém da Vinci


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#