#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Distribuce metastatického postižení u kolorektálního karcinomu s použitím metody lymfatického mapování a radiačně navigované biopsie sentinelové uzliny


Authors: J. Duben 1;  P. Vážan 3;  J. Bakala 2;  B. Dudešek 1;  T. Musil 1;  L. Hnátek 1;  K. Hradská 1;  J. Gatěk 1
Authors‘ workplace: Chirurgické oddělení Nemocnice Atlas a. s. Zlín, Univerzita Tomáše Bati Zlín, prim. MUDr. J. Gatěk, Ph. D. 1;  Oddělení nukleární medicíny BN Zlín, prim. MUDr. J. Bakala 2;  Bioptická a cytologická laboratoř Zlín, vedoucí lékař: MUDr. J. Velecký 3
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 9, s. 463-468.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Cíl práce:
Zjistit distribuci metastatického postižení lymfatických uzlin u kolorektálního karcinomu a ověřit v praxi novou metodiku lymfatického mapování a detekce sentinelové uzliny při operaci kolorektálního karcinomu.

Použité metody:
Metoda peroperačního lymfatického mapování pomocí Patentblue metodou in vivo. Aplikace radiokoloidu rektoskopicky peritumorálně v dvoudenním nebo jednodenním protokolu, scintigrafie, detekce kvant radioaktivity peroperačně pomocí gama sondy. Radikální či paliativní resekce tumoru. Detekce sentinelových a non sentinelových uzlin na preparátu ex vivo s rozdělením podle etáží. Distribuci metastatického postižení hodnotíme ve třech etážích značených U1 – U3, a S1 – S3. Histopatologické vyšetření vyšetření uzlin s pomocí seriových řezů a event. imunohistochemie.

Výsledky:
Metodu jsme použili u 66 pacientů. Vyšetřili jsme celkem 970 uzlin s průměrem 14.6 uzlin na pacienta. Počet metastáz klesá se vzdáleností od tumoru. Nejvyšší záchyt metastáz je v etážích peritumorálních (U1 a S1). V našem souboru jsme v etáži S1 detekovali 92 % uzlinových metastáz, v etáži S2 4 % metastáz a v etáži S3 4 % metastáz.

Závěry:
Největší záchyt uzlinových metastáz je v nejbližších etážích v těsné blízkosti tumoru, tudíž při negativitě SU v etáží S1 je možno uzliny z této etáže vyšetřit podrobněji (metodou sériových řezů a imunohistochemicky) a zpřesnit staging onemocnění.

Klíčová slova:
karcinom kolorekta – sentinelová uzlina – radiokoloid – lymfatické mapování


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#