#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Krvácení z aortointestinální píštěle


Authors: Z. Vobořil
Authors‘ workplace: MUDr. Z. Vobořil, DrSc. ;  Chirurgická klinika Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové, přednosta prof.
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 6, s. 296-298.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Jako aortointestinální píštěl je označována patologická komunikace mezi aortou a střevem. Jsou známy píštěle primární, vznikající jako komplikace aneuryzmat abdominální aorty a píštěle sekundární, vznikající po rekonstrukcích abdominální aorty nebo ilických tepen.

Kazuistika:
Je uveden případ 69letého nemocného, který byl operován pro aneuryzma abdominální aorty a byla mu implantována aortální protéza. Za 4 roky po operaci se u nemocného objevily epizody krvácení do GIT. Při endoskopickém vyšetření byly ošetřeny drobné léze v žaludku. Při následné atace silného krvácení do střeva byl nemocný laparotomován a byla nalezena a ošetřena aortointestinální píštěl vedoucí z aorty v oblasti dolní anastomózy protézy do ilea. Přes poskytnutou intenzivní péči po operaci nemocný zemřel na následky hemoragického šoku.

Diskuse a závěr:
Na základě poznatků z literatury i vlastních zkušeností autor uzavírá, že u každého nemocného s aneuryzmatem abdominální aorty nebo po rekonstrukci abdominální aorty, u kterého se objeví známky septikémie nebo krvácení do GITu, by mělo být pojato podezření na přítomnou aortointestinální píštěl. Nemocný by měl být urychleně vyšetřen pomocí spirálního CT s kontrastem a v případě potvrzení píštěle operován.

Klíčová slova:
aortointestinální píštěl – krvácení do GIT


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#