#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti 24hodinové pH-metrie horního jícnu v diagnostice ezofagofaryngeálního refluxu


: M. Loveček 1;  E. Maňásková 2
: 1. chirurgická klinika FN Olomouc ;  přednosta doc. MUDr. Č. Neoral, CSc. ORL klinika FN Olomouc 1;  přednosta prof. MUDr. I. Stárek, CSc. 2
: Otorinolaryngol Foniatr, 55, 2006, No. 4, pp. 193-198.
: Original Article

Cíl práce:
Využít 24hodinové pH-metrie pro stanovení korelace ezofagofaryngeálního refluxu s endoskopickými nálezy u souboru nemocných s laryngitidou.

Metody:
Byly provedeny ezofagoskopie a 24hodinové etážové pH-metrie. K průkazu refluxu v horním jícnu byla použita komponenta DeMeesterova skóre používaného pro dolní jícen - fraction time FT 0,25%, (> 3,6 min/24h), kdy pH klesá v horním jícnu pod 4. Naměřené hodnoty byly korelovány s nálezy pH-metrie v distálním jícnu a se stupněm ezofagitidy.

Výsledky:
U 58 nemocných s laryngitidou bylo podezření na refluxní etiologii. Ve 41 % se reflux neprokázal, 31 % nemocných mělo reflux v dolním jícnu a 28 % v obou etážích. FT 0,25 % v horním jícnu prokázal slabou korelaci s nálezy refluxu v dolním jícnu. Hodnoty FT 0,25% vykazovaly statisticky signifikantně vyšších hodnot u nemocných s prokázaným refluxem v dolním jícnu ( P<0,0001) a vyšších hodnot u nemocných s ezofagitidou II. stupně než bez ezofagitidy (P=0,001).

Závěr:
Přímý průkaz refluxu poskytne etážová pH-metrie. Negativní nález vyloučí gastroezofagofaryngeální reflux. Refluxní ezofagitida zvyšuje pravděpodobnost dosahu refluxu do hltanu nebo hrtanu. FT 0,25 % je použitelný parametr pro hodnocení pH-metrie v horním jícnu.

Klíčová slova:
gastroezofageální reflux, gastroezofagofaryngeální reflux, refluxní laryngitida, pHmetrie.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#