#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinická anatomie nadbubínkové dutiny (Literární přehled)


Authors: Viktor Chrobok 1;  E. Šimáková 2;  C. Northrop 3
Authors‘ workplace: Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku, Krajská nemocnice Pardubice Ústav zdravotnických studií, Univerzita Pardubice ;  přednosta: prof. MUDr. A. Pellant, DrSc. Fingerlandův ústav patologie, LF UK a FN Hradec Králové 1;  přednosta prof. MUDr. I. Šteiner, CSc. 2;  Temporal Bone Foundation, Boston, USA 3
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 55, 2006, No. 4, pp. 217-224.
Category: Comprehensive Reports

Overview

V článku předkládají autoři literární přehled o klinické anatomii nadbubínkové dutiny. Epitympanum se skládá z vlastního epitympana a Prussakova prostoru. U vlastního epitympana rozlišujeme přední a zadní epitympanum, které pak dále dělíme na mediální a laterální část. Interatikotympanická bariéra, která odděluje epitympanum a mesotympanum, se skládá ze slizniční řasy musculus tensor tympani a inkudomaleární řasy, ze silných ligament jdoucích od kladívka a kovadlinky k okolním kostěným stěnám, dále pak z hlavičky kladívka, těla a krátkého výběžku kovadlinky.

Klíčovou cestu ventilace mezi epitympanem a mesotympanem zajišťuje isthmus tympani. Existují i další přídatné cesty ventilace, jako je isthmus tympani posterior, defekty ve slizniční řase tensoru nebo v inkudomaleární řase. Prussakův prostor má samostatnou cestu ventilace z mesotympana.

Pochopení patofyziologie a problematiky chronických středoušních zánětů není možné bez znalostí klinické anatomie epitympana.

Klíčová slova:
nadbubínková dutina, klinická anatomie, epitympanum, mesotympanum, středoušní záněty.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#