#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Uzlinové krční metastázy spinocelulárního karcinomu orofaryngu a hrtanu (1. část)


Authors: P. Praženica;  J. Lacman 1;  R. Holý;  M. Navara;  Z. Voldřich
Authors‘ workplace: Otorinolaryngologické oddělení, Ústřední vojenská nemocnice Praha přednosta plk. MUDr. M. Navara Radiodiagnostické oddělení, Ústřední vojenská nemocnice Praha ;  přednosta pplk. MUDr. F. Charvát 1
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 55, 2006, No. 2, pp. 103-107.
Category: Original Article

Overview

Souhrn:
Autoři prezentují prospektívní práci, jejímž cílem je zhodnocení palpace, ultrasonografie (USG), počítačové tomografie (CT) a nukleární magnetické rezonance (MRI) v diagnostice uzlinových krčních metastáz spinocelulárního karcinomu (SCC) orofaryngu a hrtanu. Do studie bylo zařazeno 49 pacientů s SCC orofaryngu anebo hrtanu za období 2,5 roku s následujícími kritérií uzlinových krčních metastáz: 1. Maximální příčný rozměr lymfatické uzliny > 15 mm v sektoru I a > 10 mm v ostatních sektorech. 2. L/T kvocient < 2 (poměr mezi maximálním podélným a maximálním anebo minimálním příčným průměrem lymfatické uzliny). 3. Skupina třech a více, navzájem neohraničených lymfatických uzlin velikosti od 8 do 10 mm. 4. Centrální nekróza 5. Extranodální šíření. Senzitivita palpace byla 53% a specificita 67%. USG dle kritéria velikosti dosáhla senzitivitu a specificitu shodně 74%, podle kritérií L/T kvocientu senzitivity a specificity v 79 % a 93 % a podle centrální nekrózy senzitivity 90 % a specificity 98 %. Společnou kombinací všech USG kritérií autoři zjistili senzitivitu 85% a specificitu 87%. Při zvolení kritéria velikosti dosáhly CT a MRI senzitivity 71 %, resp. 78%, specificity 90 %, resp. 85 %. Centrální nekróza měla senzitivitu 88 % a 89 % pro CT, resp. MRI a specificitu 99 % a 96 % pro CT, resp. MRI. Kombinací všech kritérií autoři získali senzitivitu v 75 % pro CT a v 78 % pro MRI a specificitu v 87 % pro CT a 85 % pro MRI. Autoři konstatují, že diagnostika uzlinových krčních metastáz na podkladě palpace je nedostatečná. Výsledky získané USG diagnostikou jsou spolehlivé. Diagnostická hodnota L/T kvocientu a centrální nekrózy je vysoká. Diagnostické možnosti CT a MRI jsou podobné. Pro všechny techniky je optimální společná kombinace všech kritérií současně. Předpoklad rapidního zlepšení detekce uzlinových krčních metastáz na podkladě CT a MRI vyšetření se nepotvrdil, naopak v některých parametrech hodnocení uzlinového postižení se USG jeví dokonce užitečnější.

Klíčová slova:
krční disekce, uzlinové krční metastázy, palpace, ultrasonografie, počítačová tomografie, nukleární magnetická rezonance.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#