#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Peroperační identifikace a bioptické vyšetření sentinelové uzliny u nádorů hlavy a krku


Authors: L. Mrzena;  J. Betka;  J. Plzák;  I. Stárek 1;  H. Křížová 2,4;  D. Kodetová 3
Authors‘ workplace: Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol, Praha Katedra otorinolaryngologie IPVZ, Praha přednosta prof. MUDr. J. Betka, DrSc. Otolaryngologická klinika LF UP a FN, Olomouc ;  přednosta prof. MUDr. J. Klačanský, CSc. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN Motol, Praha 1;  přednosta prof. MUDr. R. Kodet, CSc. Klinika nukleární medicíny a endokrinologie 2. LF UK a FN Motol, Praha 2;  přednosta doc. MUDr. P. Vlček, CSc. Ústav nukleární medicíny 1. LFUK a VFN, Praha 3;  přednosta prof. MUDr. M. Šámal, DrSc. 4
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 54, 2005, No. 3, pp. 119-128.
Category: Original Article

Overview

Souhrn:
Přibližně 30 % pacientů s karcinomem hlavy a krku je postiženo okultními metastázami do krčních uzlin. Jedinou přesnou metodou jejich identifikace je provádění elektivních krčních disekcí. Sentinelová uzlina je definována jako lymfatická uzlina, do které přichází lymfa z oblasti primárního tumoru jako první. Pokud je sentinelová uzlina identifikována a vyšetřena, je možno na základě toho, zda je nebo není postižena metastázami, rozhodnout, zda je nutné provést krční disekci. Den před chirurgickým výkonem je aplikován radiokoloid do okolí primárního tumoru a poté je provedena lymfoscintigrafie. Peroperačně je sentinelová uzlina identifikována pomocí peroperační gamasondy a exstirpována. Identifikaci sentinelové uzliny může napomoci mapování lymfatického systému po peritumorózní aplikaci patentní modře. Senzitivita biopsie sentinelové uzliny ve studiích s karcinomem hlavy a krku se pohybuje kolem 95 % a její specificita dosahuje až 100 %. Biopsie sentinelové uzliny může hrát v budoucnosti důležitou roli jako technika stagingu u pacientů bez klinických známek krčních metastáz.

Klíčová slova:
elektivní disekce, peroperační gamasonda, karcinom hlavy a krku, peroperační mapování lymfatického systému, lymfoscintigrafie, sentinelová uzlina.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#