#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODEM


Published in: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 46
Category: Editorial

Milé kolegyně, milí kolegové,

jedno z prvních čísel Časopisu lékařů českých, jež jsem před 7 lety redakčně zajišťoval, bylo věnováno sociálnímu lékařství a veřejnému zdravotnictví, které si sice již dávno vydobylo své místo jako vědní, medicínský a interdisciplinární obor, jenž se zabývá zdravím lidí a péčí o zdraví ve společnosti, ale jehož témata ve světě klinické medicíny stále nemají dostatečný prostor a důraz. Jsem proto velmi rád, že zásluhou Společnosti sociálního lékařství a řízení péče o zdraví ČLS JEP můžeme ukázat jeho nejen velmi široký, ale také aktuální záběr – od obecné problematiky zdravotnických dat a mezinárodního srovnání zdravotnických systémů až po dopady kovidové infekce na chování obyvatel, mezikulturní rozdíly v komunikaci s ukrajinskými uprchlíky a společnost vstřícnou k životu s demencí.

Z dalšího obsahu bych rád zdůraznil úspěšné a bez přehánění detektivní pátrání po původci Pléniesova znamení, které vyvolal prim. Karel Lukáš v Časopisu lékařů českých 4/2015 a bez úspěchu se k němu vyjadřoval i doc. Václav Jirásek v čísle 3/2016. Teprve kolega Jan Pastor ze 3. chirurgické kliniky 1. LF UK podstoupil onu pověstnou mravenčí práci pátrání v archivech a také díky spolupráci dalších nadšenců konečně „objevil“ MUDr. Wilhelma Plöniese. Teď jen můžeme doufat, že si této práce povšimnou i autoři a redaktoři lékařských učebnic a dalších textů a že tento významný klinický příznak konečně ponese správné eponymní označení.

Konečně zcela výjimečně upozorňujeme na připravovanou odbornou akci. Společnost pro gastrointestinální onkologii ČLS JEP totiž rozhodla, že její konference bude od letošního roku pořádána jako Memoriál prof. Miroslava Rysky na paměť nedávno zesnulého vynikajícího transplantačního chirurga (připomněli jsme jej v ČLČ 7–8/2022).

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 2-3

2023 Issue 2-3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#