#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za profesorem Peterem Krištúfkem, čestným prezidentem SLS


Published in: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 97
Category: Personal News


Dne 28. března 2022 zemřel po těžké nemoci ve věku 76 let pneumolog, ftizeolog a emeritní prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti prof. MUDr. Peter Krištúfek, CSc.

Peter Krištúfek se narodil 18. srpna 1945 v Pezinku nedaleko Bratislavy, kde prožil krásné dětství. Maturoval na Střední průmyslové škole chemicko-technologické v Bratislavě, a i když složil přijímací zkoušky na lékařskou fakultu v Bratislavě, kvůli kádrovému profilu přijat nebyl. Medicínu však vystudoval na Univerzitě Karlově v Praze – kam se u příležitosti 50. výročí tzv. Zlaté promoce vrátil v září 2019 s dojetím a slzami v očích.

Záhy po promoci v roce 1969 nastoupil do Ústavu tuberkulózy a respiračních onemocnění v Podunajských Biskupicích. Zakládající ředitel profesor Karol Virsík ho přidělil na plicní oddělení na pracoviště, které se v té době začínalo zabývat funkční diagnostikou. Odborně rostl, účastnil se kongresů a studijních pobytů v Evropě a již za 6 let od přijetí se stal nejmladším primářem oddělení funkční diagnostiky, které se postupně stalo celostátním centrem vzdělávání v tomto oboru. Manažerské vzdělání získal ve Spojených státech amerických díky nadaci Project Hope, navštívil několik prestižních nemocnic na východním pobřeží USA. 20 let poté, co byl přijat do nemocnice v Podunajských Biskupicích, se stal jejím ředitelem. Habilitoval v roce 1992.

Následovalo odborně úspěšné období, kdy se oddělení funkční diagnostiky stalo klinikou, spolu se svými spolupracovníky vytvořil Národní ústav tuberkulózy a respiračních onemocnění, který měl sedm výukových základen pro vzdělávání lékařů, zdravotních sester a dalších zdravotnických pracovníků. Biskupičtí pracovali jako dobře naladěný orchestr, jehož ikonou byl zakládající ředitel profesor Virsík a šéfdirigentem docent Krištúfek. Tato pohádka trvala 13 let, ale nic netrvá věčně, vyčnívat z davu se nevyplácí. V roce 2003 byl Peter Krištúfek na základě vykonstruovaných důvodů odvolán z funkce ředitele a hlavního odborníka pro pneumologii a ftizeologii. V roce 2005 byl ústav převeden do nemocnice v Ružinově.

Po odchodu z Biskupic Peter Krištúfek pokračoval v práci na Lékařské fakultě Slovenské zdravotnické univerzity v Bratislavě. Působil jako vedoucí subkatedry funkční diagnostiky a posléze jako vedoucí kliniky pneumologie a ftizeologie. Jmenován profesorem byl v roce 2010. I přes pokročilý věk zůstal odborným garantem oboru, vedl vzdělávání lékařů ve specializačním odboru z pneumologie a ftizeologie, přednášel a zkoušel lékaře v rámci přípravy na atestaci z vnitřního, revizního a všeobecného lékařství. Byl členem Státní komise vnitřního lékařství a zkušební komise pro certifikované pracovní činnosti v problematice funkčního vyšetření plic.

V roce 2003 byl profesor Krištúfek pro své odborné a morální vlastnosti zvolen prezidentem Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS). V této funkci setrval čtyři volební období do roku 2015. Zároveň pokračoval ve vědecko-vzdělávací a manažerské činnosti. Společně se svým předchůdcem v SLS profesorem Dzúrikem založil Slovenskou akreditační radu pro celoživotní lékařské vzdělávání, která byla díky mezinárodním kontaktům začleněna do Evropské akreditační rady. Podílel se na vytvoření Domu zdravotníků, v roce 2011 založil společně s předsednictvem SLS Dvoranu slávy, která do svých řad uvádí významné osobnosti slovenské medicíny. V roce 2005 se podílel na založení časopisu Monitor medicíny SLS, do kterého pravidelně psal úvodníky, v nichž glosoval aktuální události ve zdravotnictví i mimo něj. Některé z nich se díky své nadčasovosti a jemné ironii staly obsahem jeho knihy „Recepty na přežití“.

Byl nositelem Hynkovy medaile Lékařské fakulty Univerzity Komenského, medaile akademika L. Dérera za celoživotní přínos pro slovenské zdravotnictví a Niederlandovy plakety za rozvoj SLS. Česká lékařská společnost JEP mu v roce 2005 udělila zlatou medailí J. E. Purkyně.

Peter Krištúfek se nesmazatelně zapsal k výrazným osobnostem odborného a veřejného života. Byl celoživotním optimistou, obklopen skvělou rodinou, přáteli, krásnou přírodou, uměl se ze života těšit. Rozdával dobrou náladu, tu a tam i moudré rady všem, kteří za to i o to stáli.

Alena Šteflová


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#