#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODEM


Published in: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 50
Category: Editorial

Milé kolegyně, milí kolegové,

tematické vydání Časopisu lékařů českých věnované problematice jaterních onemocnění přináší nejen ucelený pohled na základní hepatologickou diagnostiku a léčbu, ale blíže se věnuje i etiopatogenezi nejběžnějších (a nutno říci velmi častých) jaterních onemocnění. To přináší také jeden zajímavý a netriviální terminologický a jazykový problém.

Jak co nejsprávněji český pojmenovat ono velmi časté jaterní onemocnění, jehož podstatou je zvýšený obsah tuku v jaterním parenchymu, přičemž nepředpokládáme dominantní etiologický vliv etylalkoholu – a které se anglicky nazývá non-alcoholic fatty liver disease. Steatóza? Na tu jsme zvyklí, ale není to spíše histologický pojem...? Tuková choroba jater? Přesný překlad, ale zatím nezvyklé. Ztukovatění? Vystihuje proces, ale prosadí se...? A jak to je vlastně s etiologickým podílem alkoholu, když musíme spoléhat na anamnézu?

Tento problém si samozřejmě musejí vyřešit hepatologové, to nerozhodne ani jazykově vzdělaný redaktor. Co mne však i jako člena Českého institutu metabolického syndromu zaujalo, je navrhované pojmenování „ztukovatění jater spojené s metabolickou dysfunkcí“ (MAFLD – metabolic dysfunction-associated fatty liver disease). Elegantně se vyhýbá alkoholu a zdůrazňuje hepatopatii jako nedílnou součást komplexní metabolické poruchy, i když součástí definice metabolického syndromu není (důvody, proč tomu tak je, jsou pochopitelné, ale to by bylo na jiný úvodník).

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#